Så mycket böcker, så lite tid

Häromdagen drack jag kaffe på ett café i Hornstull. Flera runtomkring mig läste böcker. Jag brukar säga så mycket böcker, så lite tid, sa en person som satt intill mig till sitt sällskap.

Hanna Lager som jag följer på Instagram, och som rattar den utmärkta bloggen Feministbiblioteket, postade ett inlägg om att hon hade nått sitt mål och läst 150 böcker i år. Lager har hållit koll på vad hon läst med hjälp av en app. Utan att ha några idéer om att ens hinna med 52 böcker per år laddade jag ner appen. Jag vill också hålla koll på vad jag läst, tänkte jag.

I årskurs 5 fick mina klasskamrater och jag en läsdagbok av vår klassföreståndare. För något år sedan hittade jag läsdagboken hos mina föräldrar och insåg att jag hade läst en hel del böcker som jag inte kom ihåg att jag hade läst. En utmärkt present till mina syskonbarn.

Sedan slog det mig att jag brukar lägga upp bilder på böcker jag läser på Instagram. Enligt mitt Instagramflöde, mitt Twitterflöde och mina bilder på mina mobiltelefoner har jag under 2018 läst böckerna på bilderna nedan. Det ska erkännas att Bockfesten av Mario Vargas Llosa och En familjeflickas memoarer av Simone de Beauvoir enbart är påbörjade.

Detta skrivs med en förhoppning om att film blir ute och böcker inne under 2019. God fortsättning, och läs mycket!

Kan särskilt rekommendera Maken av Gun-Britt Sundström, Finna sig av Agnes Lidbeck och Göra sig kvitt eddy bellegueule av Édouard Louis.

Här kan du lyssna på ett reportage om att bokhyllans tid inte är nu (Godmorgon, världen 11/2-18). ”På möbelmässan i Älvsjö i veckan sågs inga mängder med bokhyllor och de hyllor som noterades av vår reporter hade knappt några böcker i sig.” Lyssna gärna också på Johan Norbergs utmärkta krönika om hur man rättfärdigar ett privat bibliotek (Godmorgon, världen 3/4-18)

 

One thought on “Så mycket böcker, så lite tid

 1. Enligt mina bilder har jag under 2018 läst:

  I fallinjen av Ann-Marie Ljungberg
  100 om dagen: Berättelser om abort av Anna Bengtsdotter
  Bara lite blod av Anna Dahlqvist
  Finna sig av Agnes Lidbeck
  Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson
  Män visar kuken för mig av Caroline Hainer
  Göra sig kvitt eddy bellegueule av Édouard Louis
  Våldets historia av Édouard Louis
  Muslimer i Sverige (red. Eli Göndör)
  Gränslöst knivskarp: en bok om Eva Moberg
  Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby
  Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen
  Just nu är jag här av Isabelle Ståhl
  Tio skäl att genast radera dina sociala medier av Jaron Lanier
  Att misslyckas som människa av Joakim Pirinen
  Saker jag hade velat veta när jag var 15 (redaktörer Johanna Wester och Diana
  Kroppspanik: fett, lögner och sjukt onödig ångest av Julia Skott
  Vajlett och Rut av Karin Alfredsson
  Flickan och skammen av Katarina Wennstam
  En hemstad av Kristian Lundberg
  Not that kind of girl av Lena Dunham
  Nuckan av Malin Lindroth
  Bitterfittan 2 av Maria Sveland
  Det otäcka könet av Marcus Priftis
  Bockfesten av Mario Vargas Llosa (påbörjad)
  365 sätt att slösa med dina skattepengar av Martin Borgs
  Det stora dejtingäventyret av Max Schüllerqvist
  Regn i Nhã Nam av Nguyen Huy Thiep
  Feministfällan av Nina Åkestam
  Mervärdesskatt i teori och tillämpning av Oskar Henkow
  Pontus Lundqvist (osäker på det är seriealbumet Du som välte pinnen eller Full sysselsättning)
  Alla frågor moder Rebecca Solnit
  Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit
  Hallongrottan av Sandra Dahlén
  En familjeflickas memoarer av Simone de Beauvoir (påbörjad)
  Pengar för ingenting: Essäer om medborgarlön (redaktör Siri Steijer)
  Hebrons hemlighet av Taliah Pollack
  Tripprapporter av Tone Schunnesson
  Hjälp jag heter Zbignew av Zbignew Kuklarz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.