Föräldraskap utan varningstexter

”Vi får höra allt om föräldraskapets fantastiska händelser redan som mycket unga” skriver Mahtab Almqvist i en debattartikel i Metro. ”När man får medicin så kommer den alltid med ett långt papper om alla dess biverkningar. Jag hade önskat mig ett sådant ihop med mitt graviditetstest, första barnmorskebesöket eller varför inte redan på ungdomsmottagningen när de delade ut gratis kondomer och p-piller. För även om nätet är fullt av de olika välsignelser vi får med våra barn, så finns det ingen varningstext. Men varningarna inför att bli förälder skulle kunna bilda en hel bok.”

Nej, det delas inte ut varningstexter till unga, personer som försöker att skaffa barn eller gravida, men en fantastisk sak med sociala medier är att många föräldrar delar med sig av föräldraskapets uppsidor och nersidor när de inte hittar på saker barnen sagt.

Internet är så mycket mer än ”olika välsignelser vi får med våra barn”. Om du bara får ta del av föräldraskapets uppsidor i dina flöden har du råkat ut för en filterbubbla.

Jag har läst så mycket om föräldrar som inte får sova, eller föräldrapar där den ena får sova och den andra känner att den dragit det kortaste strået i föräldraskapet, om motstånd mot offentlig amning, om moraliserande kring andras föräldraskap, om amningssvårigheter, om oro och en känsla av otillräcklighet som förälder (läs: mamma) och partner, berusande kärlek, kroppsvätskor överallt och ett tilltagande överseende med fläckiga kläder, om ljuvlig bebislukt, städande och tvättande som aldrig tar slut, om mjuk bebishud, fallerat sexliv, ojämställdhet (hushållsarbete, föräldraledighet, VAB, hämta och lämna barnen, med mera), soffor som fått möta tuschpennor, feministiska uppvaknanden (pappan kallas barnvakt, sonen i rosa kläder blir felkönad, blöjtillverkare och leksaksaffärer som adresserar reklam till mammor, förskolelärare som kontaktar mamman i första hand, kvinnor löper en ökad risk för att utsättas för våld under graviditeten, med mera), kroppar som läcker urin och avföring, kroppar och underliv som brister, delade magmuskler, sänkt sexlust, Bolibompasex, stressiga morgnar, ingen tid till vuxna samtal, om att inte få gå på toaletten ifred, att allting tar så mycket längre tid (klä på sig, komma iväg, handla mat, med mera), stress med att hämta och lämna på förskolan, att man blir mamma och pappa inför varandra och upphör att vara ett kärlekspar, med mera.

Jag tror inte att det går att förstå hur det kan vara att vara förälder till fullo utan att själv vara det. Därmed inte sagt att det finns en berättelse om föräldraskapet eller föräldrarollen.

Vad som finns är massor av personligt berättade ”varningstexter”. Föräldrar där ute delar med sig av hur det kan vara att ha barn. Bara den som tittar bort kan missa merparten av det jag listat ovan (en lista som inte på något sätt gör anspråk på att vara heltäckande).

Finns det inget problem med dessa personligt berättade varningstexter då? Jo, de är av föräldrar och för föräldrar. De vänder sig inte till unga som kanske inte ens har funderat på om de vill ha barn. Berättelserna ska ofta fungera som igenkänningshumor. Det är inte meningen att du ska läsa också om föräldraskapets nersidor för att kunna fatta ett informerat beslut. Du ska skaffa barn och när du gjort det kan du få dela med dig av dina nyvunna insikter (nej, menar du att småbarnsföräldrar sover sämre?).

Jag skrev att jag inte tror att det går att förstå hur det är att vara förälder som barnlös/barnfri. Det ska inte förväxlas med att alla måste eftersträva egna erfarenheter av föräldraskap.

Personer som inte vill skaffa barn kan sällan återanvända personligt berättade varningstexter när de ska motivera (!) sin barnfrihet. Barnfria ifrågasätts till och med av föräldrar som skulle kunna tapetsera sovrummet med personliga berättelser om föräldraskapets umbäranden. Har andra tagit alla de chanser/risker föräldraskapet innebär ska du också göra det. På så sätt fungerar berättelserna inte som varningstexter utan som kollektivt ventilerande.

Ventilera gärna om föräldraskapets nersidor om du vill, men förvänta dig inget annat än att en del kommer ta dig på orden och välja bort dem.

Hur skulle din varningslista för den som vill skaffa barn se ut?

One thought on “Föräldraskap utan varningstexter

  1. Jag brukar ofta motivera min barnfrihet med ”men har du träffat föräldrar eller?!”. Och så har jag lärt mina vänner som har barn att man får gärna berätta om roliga och fina saker om sina barn men ska man bara slentrian-klaga får man ta det med någon annan (t.ex. en annan förälder som kan förstå). Annars får man lätt svaret ”skyll dig själv”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.