Överkroppars lika värde

Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Var och en som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling.

Rebecca Lysholm och några skolkamrater hade tänkt gå med bar överkropp i skolans prideparad men när skolans rektor Anders Boman fick kännedom om planerna kallade han in till samtal:

”För idag tog rektorn in mig på sitt kontor och ville prata med mig, om att jag inte ska få visa mina bröst. I skolan tar sig killarna av sig tröjorna på gåsruset, på gympan och när de solar på skolgården. Därför tänkte jag, att jag som kvinna också borde få visa mina bröst – för jag menar vad är skillnaden? Skillnaden är noll det är bara samhället som gör skillnad på det. Jag sa detta – att killarna fick visa sig i bar överkropp. Han påstod att det var skillnad på våra bröst, bara för jag är kvinna.”

Rektorn menar att ingen ska visa sina bröst eller underliv i skolmiljö trots att det inte varit frågan om att visa några könsorgan. Jag kan inte låta bli att undra om rektorn jämställer kvinnors bröst med könsorgan, något som återkommande gjorts för att blanda bort korten och motivera diskriminerande behandling av kvinnor.

Om män kan gå omkring i bar överkropp utan att något händer och frågan väcks först när en kvinna vill ta sig samma frihet undrar man vad det är frågan om. Det är klart att en skolledning som en reaktion på att två män hånglar på skolgården kan förbjuda all form av hångel och framställa det som en icke-diskriminerande åtgärd då alla behandlas lika i formellt hänseende, men om olikkönade personer kunnat hångla på skolgården i åratal utan att någon höjt på ögonbrynen är det inte mer än rätt att ifrågasätta vad skolledningen håller på med.

Hur det har gått för eleverna på Danderyds gymnasium har jag ingen aning om men det är positivt att frågan uppmärksammas och att unga inte bara finner sig i den här sortens bemötande i skolmiljö. Det kan vara nyttigt att påminna en del rektorer om skolans värdegrund. För som Rebecca Lysholm säger till Aftonbladet: ”Enligt mig känns de som om vi endast har en prideparad för att det ska se bra ut. Vi ska vara en skola utanpå som representerar allas lika värde. Sedan när de väl kommer till kritan så särbehandlas kvinnor på grund av deras kön.”

Relaterat: Free the nipple, Ingen kvinnlig frigörelse utan kvinnors rätt till sina kroppar.

2 thoughts on “Överkroppars lika värde

 1. Vad mig anbelangar kan kvinnor få gå med hur mycket bara överkroppar de vill (fast jag anser att det rent barnsligt när man insisterar på saker som att få ha bar överkropp på klassfoton). Det sagt, om nu kvinnor skall ha samma rätt att gå med bar överkropp som män utifrån något slags jämställdhetsperspektiv, då måste man också i konsekvensens namn följa den tankegången hela vägen. Och jag tror inte att någon verkligen uppfattar kvinnobröst och mansbröst som ”lika” (och då menar jag inte själva skepnaden i sig).
  När sånt här kommer upp i diskussioner brukar jag rätt och slätt fråga kvinnorna om de betraktar sina bröst som sexuella, de har genomgående svarat ja. Med eftertryck. Brösten är verkligen en del av deras sexuella identitet. Män är uppenbart fascinerade av kvinnors bröst, och kvinnor verkar vara minst sagt förtjusta i att på olika sätt framhäva sina bröst. Jag har också fått uppfattningen att det är ganska vanligt att kvinnor får problem med självkänslan och känner att de förlorar sin kvinnlighet när de opererar bort ett eller bägge brösten på grund av tumörer eller liknande anledningar.
  Jag har aldrig noterat att vare sig män eller kvinnor fäster något särskilt avseende vid mäns bröstkorg. Den har ingen särskild sexuell laddning, och mäns bröstkorg är inte heller särskilt förknippad med manlighet, bortsett från att hår på bröstet är ett manligt attribut (men majoriteten män är ändå hårlösa på bringan).
  Om en man sitter med blicken riktad mot en kvinnas bröst på bussen lär det uppfattas som ”creepy” eller kränkande. Om en kvinna sitter med blicken riktad mot en mans bröst skulle det på sin höjd verka konstigt, om någon överhuvudtaget skulle uppmärksamma det.
  Att lägga sin hand på en kvinnas bröst och att lägga sin hand på en mans bröst är två helt olika saker.
  En kvinna skulle till exempel kunna ta stöd med sin hand mot en mans bröst när hon rättar till remmen på sina högklackade skor. Att en man i en liknande situation skulle ta stöd med handen mot en kvinnas bröst förefaller helt otänkbart. Han skulle löpa överhängande risk att bli anmäld för sexuella trakasserier.
  Så visst kan kvinnor kräva att få gå omkring med brösten i det fria med hänvisning till att män får det. Men är de beredda att låta sitt bröstparti i övrigt få samma (låga) status som männens?

 2. ”Men är de beredda att låta sitt bröstparti i övrigt få samma (låga) status som männens?” Jag kan bara tala för mig själv: Ja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.