Att avundas en semesterresa

Snart är det högsäsong för avund skriver Ann Heberlein i Sydsvenskan. ”Enligt en undersökning från resesajten Ebeach stör sig 25 procent av oss på andras semesterbilder i sociala medier.”

Det kan knappast ha undgått någon att det finns personer som stör sig på vad andra lägger upp på sociala medier, men istället för att försöka sluta störa sig på det fortsätter följa sådana som stör som om de fick ut någonting av det. Personligen stör jag mig mer på saker som är direkt riktade till mig än saker personer lägger upp på sina sidor för dem är jag tvungen att förhålla mig till vare sig jag vill det eller inte. Det kan vara personer som utan att ha någon koll ska förklara hur någonting är eller personer som inte förstår när jag är ironisk.

Om någon lägger upp bilder från sin vardag vill jag kunna glädjas åt dem med dem eller bara skrolla vidare. Jag uppskattar en hel del bilder personer stör sig på. Jag gillar bilder på personer som plutar med sina munnar (så kallade duckface-bilder), bilder tagna i gymmiljö (gärna på personer som lyfter tungt) och selfies. Det finns så klart bilder jag är ointresserade av, men de får mig sällan att tänka inte nu igen. Jag tar gärna del av saker jag är ointresserad av då jag föreställer mig att det kan vara nyttigt. Bilder jag kan störa mig på intetsägande kukbilder, kukbilder där kuken inte kommer till sin rätt eller bilder på män som poserar med döda djur, men vem bryr sig?

”Avund är ju, som bekant, en av de traditionella dödssynderna. Till skillnad från de andra dödssynderna är den bara tråkig. Den tillför ingenting av värde.” skriver Heberlein. Jag har ingen aning om det går att förhålla sig nykter till sin egen avundsjuka, men jag vill tro att jag är ärlig mot mig själv när jag säger att jag inte drabbas av avundsjuka när jag ser andras semesterbilder. Jag vill tro att jag inte är särskilt missunnsam av mig, men det vill nog missunnsamma personer också. Jag tycker mig i alla fall klara av att se andras vardagsbilder utan att begära det andra har. Kanske handlar det mest om vilka vardagsbilder jag tar del av? Kanske skulle jag bli avundsjuk om någon la upp semesterbilder där man kunde skymta partnerns 30 cm stora kuk? I meningen att jag också skulle vilja åka på smekmånad med personen definitivt, men jag har svårt att föreställa mig att jag skulle missunna någon annan det för den sakens skull. Ni får väl utmana mig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.