Redo att omsluta

Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg om närmast schematiska sexliv har jag all förståelse för om oralsex föregår vaginala samlag av praktiska skäl. Därmed inte sagt att oralsex behöver reduceras till någon slags ”förspel”. Oralsex, hångel och smeksex kan ske huller om  buller.

Det är bara positivt om personer tänker i termer av att kroppen ska vara redo när man har sex. Det borde egentligen vara lika självklart som att man värmer upp inför annan sorts fysisk aktivitet, ”dels för att kunna förbereda musklerna på aktivitet och för att på så vis kunna få ut så mycket som möjligt av det man har för stunden, och dels för att skaderisken är betydligt mindre hos en uppvärmd kropp än en ouppvärmd”.

Det gäller även vid vaginala och anala samlag, de delar av kroppen som aktiveras vid sådana bör vara redo, bara det att uppvärmningen ser något annorlunda ut jämfört med den inför icke-sexuell fysiskt aktivitet. Principen är emellertid densamma. Ta inga genvägar, om du inte vet vad du gör. Att använda glidmedel som substitut för lubrikation kan vara en sådan genväg. Vissa har kroppar som tål mer eller mindre allt. Andra har nära till lubrikation. Vad som krävs för att personer ska vara redo för sex varierar från person till person och det är sådant man brukar upptäcka efterhand om man lyssnat till den egna kroppen. Ta den tid du behöver.

”Om man är spänd och har svårt att slappna av kan det göra ont. Då spelar det ingen roll om det är första, andra eller tionde gången man har sex.” skriver RFSU om slidkransen, den krans som sitter strax innanför slidmynningen.

”Oavsett hur slidkransen ser ut, så är det färre än hälften av alla tjejer som blöder när de penetrerar slidan första gången. Bland dem som ändå blöder är det få som gör det för att slidkransen varit trång, utan av andra orsaker. Om man inte varit sexuellt upphetsad utan spänd, nervös och för torr, kan det bli små sprickor i slidkransen som kan blöda, men det beror inte på hur många gånger man har haft sex.”

Något som hjälpt mig när jag har samlag är att tänka att min fitta omsluter kukar snarare än att kukar penetrerar min fitta. Därför föredrar jag att tala om omslutande sex istället för penetration. Det är inte så stor skillnad egentligen. Det handlar mest om olika perspektiv. Omslutande sex skiftar fokus från att det är den som penetrerar som är aktiv och kan påverka sexet. Tänker man så är det svårare att inte lyssna på den egna kroppen och mindre sannolikt att underlivet tar stryk.

9 thoughts on “Redo att omsluta

 1. Hej!

  Läser dina artiklar om kuklängd, om oskuld och om omslutande.

  Verkar som konventioner och begrepp är besvärliga saker. Sex kan vara lite olika saker. Bör inte vara bara ”penetrativt” och ”vaginalt”. Blir normativt. Typ så?

  Sen så är kuklängd viktigare än längd. Gissar det är bäst att ”kuken” är rätt kort? Så den går att omsluta? Och inte halva är på utsidan?

  Alla är ju lite olika. Har provat lite olika kuklängder. Och bredder. Extremerna kan ju vara lite svårare än de vanliga. Fast besvärligast verkar det ju om man inte ”kommunicerar”. Man e ju två. Eller ibland fler. Och då är det ju bra om man vet lite om varann, så man kan hjälpas åt?

  Kanske konventionellt att koppla sex till fysiologi? Kanske måste begreppet ”kuk” dekonstrueras? Känns lite normativt? Var med en kille som ville jag skulle kalla hans kuk ”en klitta”. Har för mig den var rätt lång iofs. Men för oss var den en klitta, eller ibland hade han bara ”ett hål” och var till och med min ”slav”. Jag blev rätt kåt på honom. Vi är rätt bra vänner ff. Brukar prata om öljäsning (som jag inte fattar) och noir-deckare.

  Tror faktiskt jag penetrerade honom ett par ggr. Eller ja, han omslöt, då. Tror ingen kuk var inblandad. Två ”klittor”.

  Nä. Nu vet jag varken ut eller in. Förlåt den penetrerande metaforen. Säkert en rest av patriarkatet.

  Svårt att veta vad som är rätt och fel. Lite individuellt. Men ja att säga rätt ord är viktigare än vad man menar?

  Hälsningar

  Kim

 2. Sex utan penetration heter ”petting”. De kvinnor som har tät eller stängd slidkrans innan sex, kan man se om de har haft sex. Vissa måste även skära hål på slidkransen för att få ut mensblodet vid puberteten. Mödomshinnan finns på vissa kvinnor, eftersom att det bara är ett gammalt namn för slidkransen som kan vara helt eller delvis eller inte alls stängd.

 3. Kim:

  ”Sen så är kuklängd viktigare än längd. Gissar det är bäst att “kuken” är rätt kort? Så den går att omsluta? Och inte halva är på utsidan?”

  En del av oss går igång på att kuken är så stor att den inte får plats.

  ”Kanske konventionellt att koppla sex till fysiologi?” Ja, eller ansikten eller kön för den delen.

  1. Ja. Det kan vara riktigt skönt och sexigt med en stor balle, beror lite på. Men ”kuken” är väl lika mycket ett patriarkalt och normativt begrepp som penetration? Särskilt myten om den stora kukens förträfflighet?! Jag nöjer mig då inte med bara en stor balle. Det är ju bara sååå självgott och rent ut sagt korkat.

   Ansikte och kön är inte fysiologi? You lost me.

 4. Johan Åström:

  Det finns ingen ”hinna” man kan ”spräcka”. Man kan inte se på en person om den har haft vaginala samlag. Det uppstår inga ”rester” eller liknande av slidkrans efter att man haft samlag första gången.

 5. Jag förstår inte vad du menar med att kuken är ett patriarkalt begrepp.

  Man kan invända att det är minst lika konventionellt att koppla sex till ansikten eller kön, det var min enda poäng.

 6. En del med kuk betraktar den som en klitta. Andra vill då rakt inte föra in sin penis i nån eller få den omsluten. Jag pratar om hetrosar.

  Hade ju varit fräscht med en sexualitet som inte var så kravig.

  Allt blir konsumtion, till och med sex.

  tröttande

 7. Din blogg har inspirerat mig och min närmaste att både ifrågasätta monogamin samt anamma ordet omslutande sex istället för penetration.
  Ville väl mest bara berätta att ditt bloggande påverkar. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.