Preventivmedel och metoder som bör kombineras med kondom

Dr. Emma Frans beskriver i en debattartikel i Aftonbladet hur flöden fylls av reklam för en produkt som kallas NaturalCycles, en så kallad fertilitetsmonitor. ”NaturalCycles marknadsförs med hjälp av sociala medier, podcasts och populära bloggar.”

NaturalCycles är inte ett godkänt preventivmedel och ska därför inte marknadsföras som ett sådant, skriver Frans. ”Att marknadsföra identifiering av ’säkra perioder’ som preventivmedel är som att marknadsföra produkter som underlättar avhållsamhet eller avbrutna samlag som alternativ till godkända preventivmedel.”

Vi är nog många som slutar lyssna när någon vill ha det till att det enda “preventivmedel” som fungerar mot graviditet är sexuell avhållsamhet. De missar, vilket personer brukar invända, att det finns olika sätt att ha sex på. Något som fler borde invända är att det går att ha vaginala samlag utan att ejakulera i personers underliv.

Frans skriver vidare: ”Dessutom kan man ifrågasätta om det är värt att betala ungefär sexhundra kronor per år för en produkt som kanske inte är så mycket mer tillförlitlig än vad man själv kan åstadkomma med hjälp av en kroppstermometer och en kalender. En produkt som dessutom måste kompletteras med annat skydd, exempelvis kondom, om man vill ha sex på fertila dagar.”

Jag skulle inte lägga sexhundra kronor per år på en fertilitetsmonitor. Utan att ha någon aning om vad preventivmedel som enbart skyddar mot graviditet kostar för en ung person i Stockholms läns landsting vet jag att det för egen del vore en förlust ur ekonomiskt hänseende. Det vore säkert en förlust ur andra hänseende också, sänkt sexlust till exempel, men det kan vi lämna därhän.

Om jag använde en fertilitetsmonitor eller något preventivmedel som enbart skyddar mot graviditet skulle jag ändå var tvungen att kombinera det med kondom. Det skulle inte stanna vid kostnaden för monitor eller hormonellt preventivmedel om jag ville fortsätta ha samlag och vara skyddad mot könssjukdomar. Att vältra över kondomkostnaden på mina sexpartners finns inte på kartan.

I den mån en fertilitetsmonitor är otillräcklig för att den ”måste kompletteras med annat skydd” är hormonella preventivmedel också det. Givet att du behöver skydd mot könssjukdomar. Nu vänder sig NaturalCycles knappast till personer som har sex med flera eller personer som använder kondom och vill ha ett alternativ till det. NaturalCycles vänder sig till personer som trots sin hormonskepsis använder hormonella preventivmedel.

Ett argument mot kondom har varit att det är otillräckligt när kukpersoner har sex med fittpersoner. Vissa menar att kondom bör kombineras med ytterligare ett skydd mot graviditet. I konsekvensens namn borde ett argument mot hormonella preventivmedel vara att de kan behöva kombineras med ett preventivmedel mot könssjukdomar.

Utgångspunkten när man talar om preventivmedel är alltjämt heterosexuella cispersoner som lever monogamt. De har inget behov kondomer. Det ska väl vara de som använder en fertilitetsmonitor och har en partner som inte kan kontrollera sin sädesuttömning då.

2 thoughts on “Preventivmedel och metoder som bör kombineras med kondom

 1. – Fortsätt så! Det är så skönt.
  – Jag måste sluta snart. Det går inte.
  – Bara lite till. Det går snart för mig!
  – För mig med! Måste sluta.
  – Nej! Bara lite till.

  – Men varför slutade du när det var så skönt?

  Vanligt kif-sprutsex är en av de populäraste metoderna för att göra det skönt för varandra. Inte så konstigt då det är det i särklass vanligaste sättet att skaffa barn på. Problem uppstår när syftet med sex oftast inte är att göra barn. Det kan vara en välkommen eller oönskad biprodukt av samlaget, men allra oftast inte orsaken till att vi ligger där. Därav preventivmedel.

  Jag förstår din motvilja mot sprut i fittan, även om nu majoriteten inte håller med. För alldeles oavsett kondomanvändning så minskar det ytterligare risken för graviditet och könssjukdomar. För visst fungerar det. Jag har själv varit i ett sådant (nästan helt) monogamt förhållande, och det handlar egentligen bara om lite självkontroll.

  Med det sagt så kan det vara trevligt att få släppa loss ibland. Och det är som sagt många som tycker kif-sprutsex trevligt. Om det då finns medel eller metoder som underlättar detta är det bra. En av dessa är att hålla koll på kroppstemperaturen, vilket också kan användas för att bli gravid, om det nu är det man vill. Som jag minns det fanns det en del krångel med metoden. Det krävdes en del historiska data att bygga antaganden om ägglossning. Temperaturen ska mätas vid samma tidpunkt på morgonen, alternativt extrapoleras fram eller tillbaka i tiden enligt någon skala. En lätt influensa kunde också förstöra. Så förutom en viss ihärdighet och noggrannhet krävs det dessutom elementära matematiska kunskaper, och med tanke på hur många som saknar dessa, är det inte så konstigt att metoden inte slagit. Men med en apparat kopplad till en termometer, eller varför inte en app i telefonen, där temperaturen kan läggas in, underlättas administrationen betydligt. Appen registrerar tid, lagrar data, och utför de nödvändiga beräkningarna utan att göra fel. Felet är väl priset på 600 kronor per år för en mobilapp, vilket konkurrensen snart kommer att sänka, då det inte är några märkvärdigheter som beräknas. Själv kan jag bara surt konstatera att jag ännu en gång missat chansen att håva in lite stålar.

  För metoden fungerar. Det kräver lite mer än ett snabbt utskrivet recept på p-piller hos barnmorskan. Fast å andra sidan borde inte läkemedlet förskrivas så lättvindigt heller. I andra hand har jag hört att metoden ger möjlighet att lära känna kroppen. Genom att registrera dessa subtila skillnader i kroppstemperatur går det att förstå cykeln visuellt, och därigenom förstå den egna kroppen och hur den reagerar över månaden. Om det gäller mer generellt vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig. Att använda modern teknik till något back to the basics tilltalar mig också mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.