Vegetariska recept

Ärtpesto

Ingredienser:

4 dl ärtor
2 dl solroskärnor
lite färsk basilika
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
4 tsk dijonsenap
salt
peppar

Gör såhär:

Hacka basilikan, hacka vitlöken fint. Blanda alla ingredienser utom salt och peppar, mixa. Smaka av med salt och peppar.

Pumpa med spenat och ris 

4 portioner

Ingredienser:

4 portioner jasminris eller annat ris
500 g pumpa, t ex butternut
2 msk oliv- eller rapsolja
1 dl japansk soja
1 msk ljust muscovadosocker
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
400 g babyspenat
1–2 msk sesamfrön

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek pumpan tills den börjar få lite färg. Sänk värmen och häll på soja och socker. Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är al dente eller nästan helt mjuk.
Skala och finhacka ingefära och vitlök, blanda ner det i pannan. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk. Servera pumparöran ovanpå riset och strö till sist över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.

Kikärtscurry med jordnötssmör och lime

4 portioner

Ingredienser:

ris för 4 personer
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
rapsolja att steka i
4 dl kokosmjölk
400 g krossade tomater
6–7 dl kokta kikärter (2 burkar)
0,5 dl jordnötssmör
2 bananer (kan uteslutas)
lite japansk sojasås

Till serveringen:

färsk koriander
1–2 dl hackade jordnötter (kan uteslutas)
sambal oelek
1 limefrukt

Gör så här:

1 Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

2. Hacka lök och vitlök fint och fräs tillsammans med curry i en gryta.

3. Tillsätt kokosmjölk, krossad tomat, kikärter och jordnötssmör och koka upp. Låt puttra ett par minuter utan lock.

4. Slanta bananerna, vänd ner i grytan och smaka av med sojasås. Servera med färsk koriander, hackade jordnötter, sambal oelek och limefrukt i klyftor.


BBQ-SÅS

1 finhackad rödlök
3 pressade vitlöksklyftor

1 tsk senapspulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk rökt paprikapulver
500 gram passerade tomater
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl farinsocker
2 dl vatten

Stek rödlöken en stund. Blanda i vitlöken, stek löken ytterligare utan att bränna den. Blanda i resten av ingredienserna. Låt puttra i 20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar för önskad smak. (Jag tillsatte mer salt och peppar). Om såsen är för lös efter 20 minuter kan man blanda i lite potatismjöl och puttra någon minut ytterligare.

Häll upp såsen i någon lämplig burk.

Socca: Provensalsk kikärtspannkaka

Portioner: 4

100 g kikärtsmjöl
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk timjan
olivolja till stekning
flingsalt, nymald svartpeppar

Blanda kikärtsmjöl, salt och vatten med stavmixer eller elvisp. Eller vispa ihop riktigt, riktigt ordentligt för hand så att det inte blir några mjölklumpar kvar. Blanda ned olivolja och örtkryddor. Låt smeten stå och svälla en timme.

Hetta upp en stekpanna riktigt hett. Häll i rikligt med olivolja och (beroende på stekpannans storlek) 1/2 till 1 dl smet. Vicka ut smeten över pannan och stek tills smeten börjar bli brun i kanterna.

Dela soccan på mitten med stekspaden och vik ihop varje del tre gånger och lägg på tallrik. Stek resten av pannkakorna likadant. Strö över salt och peppar och ät direkt.

Linsburgare, 4 stycken

Ingredienser:

1,5 dl torkade röda linser
1 gul lök
4 msk majsstärkelse
½ msk soja
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk liquid smoke
½ tsk salt
Svartpeppar
Olja till stekning

Gör så här:

Lägg linserna i blöt över natten. Skölj av dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Skala löken och skär den i bitar. Lägg lök, linser, soja, liquid smoke, rökt paprikapulver, salt och peppar i en matberedare. Mixa alltihop tills du får en ganska jämn smet, och rör därefter ner majsstärkelsen.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Forma smeten till biffar med fuktiga händer, alternativt klicka ut den direkt i stekpannan om du tycker att det är lättare. Stek biffarna tills de fått en rejäl yta och fin färg på båda sidor.

Kryddigt basmatiris med limeyoghurt

4 portioner

Ingredienser:

3 dl basmatiris
1 gul lök
1 msk olja
1 msk garam masala
5 dl grönsaksbuljong
2 grillade inlagda paprikor
250 gram gröna ärter
salt och peppar
1 dl cashewnötter
2 dl matyoghurt

1 lime

Gör såhär:

  1. Skölj riset och låt det rinna av. Skala och hacka löken. Fräs den i en kastrull med oljan i några minuter. Tillsätt riset och garam masala och låt det fräsa med ca 2 minuter under omrörning. Tillsätt buljongen och låt koka ca 25 minuter under lock på svag värme.
  2. Strimla paprikorna. Tillsätt ärterna och koka ytterligare ca 5 minuter.
  3. Rör ner paprikan och cashewnötterna.
  4. Smaksätt yoghurten med rivet skal, saft av lime, salt och peppar.

Bönröra med rotfrukter och chipotle

För 4 personer

Ingredienser:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 moror (ca 100 g)
2 palsternackor (ca 200 g)
1 sötpotatis
1 förpackning krossade tomater (500 g)
2 tsk chipotlepaste
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 burk svarta bönor (400 g)
1 tsk kakao
1 tsk salt
olivolja till stekning

Gör såhär:

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morot, palsternacka och sötpotatis i cm-stora tärningar.

Fräs lök och vitlök glansiga i olja i 1 msk olja i en kastrull i ca 3 min. Tillsätt rotfrukterna, höj värmen och tillsätt 1 msk olja. Fräs ca 3 min, tills rotfrukterna fått lite färg.

Tillsätt krossade tomater, chipotlepaste, kryddorna samt 2 dl vatten. Låt koka på medelvärme ca 10 min utan lock, tills grönsakerna är lagom mjuka.

Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönor, kakao och salt. Strö gärna över oregano vid servering.

Chimichurri

2 dl finhackad bladpersilja
1 dl olivolja
½ dl citronjuice
3 msk finhackad schalottenlök
1 tsk finhackad vitlök
1 tsk chiliflakes
1½ krm salt

Rör ihop persilja, olivolja, citronjuice, schalottenlök, vitlök och chiliflakes i en skål. Smaka av med salt.

Domoda

6 portioner

Ingredienser:

250 g creamy jordnötssmör (osötad, inte crunchy)
100 g tomatpuré
2-3 mogna röda tomater
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 sötpotatis eller en bit pumpa
Ca 4 dl vatten
Chili om du gillar hetta (färsk eller pulver)
Citron om du gillar syrlig smak
Salt & peppar
Rapsolja till stekning

Grytan får en ganska söt smak av sötpotatis. Du kan tillsätta de flesta grönsaker om du vill ha en fylligare smak tillsammans med sötpotatisen. Paprika, morot, potatis eller en annan favoritgrönsak funkar bra att ha i.

Gör såhär:

Skär löken i tärningar, hacka vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och stek dem tills löken mjuknar och blir glansig. Hacka tomat i tärningar och vänd ner i grytan med chili, stek lite till. Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandats väl. Smula i buljongtärningarna och häll över hett vatten. Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills såsen tjocknar, ca 40-50 min. Tänk på att såsen är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna.
Hacka sötpotatis och eventuellt grönsaker i önskad storlek och vänd ner i grytan. Smaka av och krydda med salt och peppar. Låt puttra tills grönsakerna är klara. Pressa eventuellt i citron eller servera det bredvid. Servera med ris, jasminris passar bra till. Grytan smakar godare nästa dag och funkar utmärkt att frysas in.

Simba – Thaisoppa (vegan)

För 4 personer

Ingredienser:

2 morötter
½ purjolök (ca 150 g)
1-2 tsk röd currypaste
1 burk tomatkross (400 g)
2 burkar kokosmjölk (400 ml)
1½ msk finriven ingefära
1 msk färskpressad apelsinjuice
1 msk färskpressad limejuice
1½ msk asiatisk vegetarisk oystersauce
1 msk grönsaksfond

Gör såhär:

Skala morötterna. Dela dem på längden och skär i slantar. Ansa och strimla purjon.
Fräs morot, purjo och currypaste i 2 msk olja i en stor kastrull ca 3 min.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock ca 10 min. Rör då och då.
Smaka av med mer limejuice och oystersauce.

Tikka Masala

3-4 portioner

Ingredienser:

400 g neutral fast tofu
1 stor gul lök
3×3 cm bit ingefära
2 klyftor vitlök
1 burk hela eller krossade tomater
3 dl havregrädde
1 dl vatten
1 msk gulcurry
1 tsk gurkmeja
1/2 msk spiskummin
1 msk garam masala
1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak
2 lagerblad
4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
Salt och peppar
Färsk koriander
1/2 lime
Olja till stekning

Gör såhär:

Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

Fasolja

6 portioner

Ingredienser:

2 burkar vita bönor utan tomatsås (ca 480 g)
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
1 msk paprikapure (kan ersättas med 1 msk paprikapulver)
Ca 5 dl vatten
1 buljongtärning (valfri sort)
Salt & svartpeppar
Chili efter smak
1 msk raps

Gör såhär:

Finhacka löken, stek i olja tills den mjuknar och blir glansig. Tillsätt sedan tomat- och paprikapuré (eller paprikapulver), fräs under omrörning på medelvärme lite hastigt. Tillsätt vatten, lite chili, buljong, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter utan lock. Häll sedan i bönorna, rör om, och låt puttra i 20 min till. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen är för tjock, låt koka lite till. Servera med ris.

Kikärtscurry

4 portioner

Ingredienser:

2 morötter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar (kan ersättas med chilipulver eller chiliflingor)
1/2 msk olja
1/2 msk curry
400 ml kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 förpackningar kikärter (à 380 g) eller 480 gram kokta kikärter
1 msk japansk soja
salt och peppar


Gör såhär:

Skala morötter, lök och vitlök. Riv morötterna grovt, hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Fräs grönsakerna mjuka i oljan i en stor stekpanna, krydda med curryn.
Sänk värmen och rör i kokosmjölken och jordnötssmöret.

Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Rör ner dem i pannan och låt det sjuda några minuter.
Smaka av curryn med soja, salt och peppar.

Picklad rödlök

Ingredienser:

2 medelstora rödlökar
1,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl socker
0,75 msk salt
0,5 tsk chiliflakes
1 krm svartpeppar

Gör såhär:

Skala och dela rödlöken. Skär den i strimlor och lägg i en stor bunke. Tillsätt salt, socker och vinäger samt chili och svartpeppar. Massera löken någon minut så att den mjuknar något. Smaka av med salt, peppar, socker och chili. Ställ löken övertäckt i kylen. Den går även att äta direkt men blir godast efter minst en timme. Kan förvaras i kylen någon vecka.

Frijoles negros fritos

Ingredienser:

5 dl kokta svarta bönor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 tsk hackad jalapeno eller chiliflakes
3 msk matolja
3 dl vatten
3 krm salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl hackad färsk koriander att garnera med

Gör såhär:

Skala och hacka lök samt finhacka vitlök och chili. Fräs i olja några minuter. Tillsätt bönorna och fräs någon minut till. Tillsätt vatten och låt puttra ca 10 minuter. Rör då och då. Mixa stavmixer till ett mos eller mosa bönorna med potatispress. Smaka av bönorna med salt och svartpeppar.

Tacosalsa

Ingredienser:

1 burk finkrossade tomater
0,5 gul lök
1 klyfta vitlök
4 msk matolja som majsolja
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 krm spiskummin
0,5 tsk oregano
1 dl hackad färsk koriander (torkad går bra men minska mängden i sådana fall)
2 krm rökt paprikapulver
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör såhär:

Skala och hacka löken och lägg med olja i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Fräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt tomaterna, chiliflakes, socker, vinäger, spiskummin, oregano, färsk koriander samt paprikapulver. Låt koka i minst 10 minuter under lock. Rör då och då. Smaka av med salt, chili och svartpeppar. Låt ev. svalna till servering.

Pumpasoppa med kokos

4 portioner

Ingredienser:

1,5 kg butternutpumpa
1 gul lök
1 msk röd currypasta (dubbelkolla att den inte innehåller räkor)
1 burk kokosmjölk, 400 ml
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
pumpafrön till servering

Gör så här:

Skär pumpan i klyftor. Skrapa bort kärnhuset med en sked och skala pumpan med hjälp av en potatisskalare. Dela pumpaköttet i mindre bitar. Hacka den gula löken och fräs tillsammans med pumpan i lite olja i en kastrull. När löken har mjuknat rör du ner röd currypasta, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer. Servera tillsammans med pumpafrön.

Tabouli

6 portioner

Ingredienser:

1 stor bunt persilja, ca 500 g
3 st tomater
2-3 salladslökar, eller en liten rödlök
Ca ½ dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort)
1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta
2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad
0,5 dl olivolja
Salt

Gör såhär:

Skölj grönsakerna. Finhacka persiljan, tomaterna, löken och myntan. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/sur du vill ha den. Tillsätt olivoljan. Bulguren ska inte blötläggas, då blir salladen vattnig. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig den och svälla. Låt stå ett tag innan servering.


Libanesisk mujadara

Ingredienser:

3 dl basmatitis
1 dl gröna torkade ekologiska linser
2 gula lökar
1 dl rapsolja
7-8 dl vatten
salt

Gör såhär:

1. Blöttlägg linserna i 2-3 timmar och häll sedan av vattnet.
2. Strimla 2 lökar och stek i olja tills de får en fin brun färg.
3. Sila av löken med hjälp av en sil med metallnät över en skål. Pressa ut olja ur löken med en sked eller liknande och fördela löken jämnt på en stor tallrik med hushållspapper. Oljan du stekte löken i ska användas senare, släng ej!
3. Häll lökoljan i en stor kastrull och sätt på medelvärme. Häll ner riset och linserna i kastrullen med lökoljan och stek lite snabbt. Tillsätt ordentligt med salt och häll sedan i vattnet och rör om.
4. Sätt på lock och låt koka upp innan du sätter plattan på låg värme. Låt småkoka/dra sig i ca 20-30 min beroende på risets koktid. Rör om mot slutet och smaka för att se om linserna är mjuka, då är de klara.
5. Innan servering: strö den stekta löken över riset.


Mujadara med mindre olja

Riset:

2 dl gröna linser (160 gram)
5 dl basmatiris (400 gram)
5 msk olja
0,5 tsk spiskummin
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk sjukryddor
1 tsk salt
7-8 dl hett vatten

Löken (kan uteslutas):

2-3 medelstora lökar
0,5 dl neutral olja

Gör såhär:

Koka upp linserna i ca 15-20 min tills de mjuknar. Sila av. Tvätta riset och blanda sedan ihop med linserna och de övriga ingredienserna. Häll hett vatten över, det ska täcka riset med 1 cm. Koka upp på medelhög värme och sänk sedan till lägre temperatur. Låt tillagas långsamt i ca 15 min eller tills riset är klart.
Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja, rör om, låt stekas ordentligt och få en fin brun färg. Lägg upp riset och garnera med löken och oljan som löken stekts i.

Spansk mandelsoppa

2 portioner

Ingredienser:

1 dl skalad mandel
1 avokado
1 selleristjälk
½ dl persilja
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
1 msk grönsaksbuljong
3½ dl vatten
saft av ½ citron
1 nypa salt

Gör såhär:

Mixa alla ingredienserna till en soppa. Tillsätt lite mer vatten om du vill ha soppan lite tunnare. Servera kall på sommaren eller lite varmare på vintern.


Ugnsbakade körsbärstomater

Ingredienser:

500 g körsbärstomater eller cocktailtomater
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader.

Blanda olivolja, vitlök och salt.

Vänd runt tomaterna sakta i oljan. Lägg upp i en långpanna. Sätt in tomaterna i ugnen i 2 timmar. Äts med fördel till någon matpaj.


Ärtsmör

Ingredienser:

100 g smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl tinade gröna ärtor
1 dl riven stark god parmesan (eller vegansk parmesan).
saften från en halv citron

Gör såhär:

Ta fram alla ingredienser och mixa i en matberedare.

Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera.


Sås till nachos

Ingredienserna:

4,5 dl potatis, stora tärningar
2,25 dl morötter, stora tärningar
1 dl vatten
1,5 dl olivolja
2 tsk. salt
1 tsk citron (gärna färsk)
1 dl bjäst
1/4 tsk lökpulver (frivilligt)
1/4 tsk vitlökspulver (frivilligt)
En nypa cayennepeppar (frivilligt)

Gör såhär:

Koka potatisen och morötterna tills tärningarna är mjuka, mixa dem tillsammans med de övriga ingredienserna tills osten är krämig.


Beandillas

Ingredienser:

2 burkar vita bönor à 400 g (cirka 6 dl kokta)
2 msk olivolja
1 msk chipotlepasta
2 vitlöksklyftor, rivna
2 burkar svarta bönor à 400 g (cirka 6 dl kokta)
1 rödlök
1 grön paprika
1 röd paprika
2 dl majskorn
salt och svartpeppar
8 mellanstora tortillabrödrapsolja till stekning

Till servering: 2 avokador, 1 lime

Gör så här:

1. Häll av spadet från de vita bönorna och skölj dem. Låt dem rinna av i en sil och häll sedan ned dem i en matberedare. Häll ned olivolja, chipotlepasta och rivna vitlöksklyftor. Mixa till en slät puré. Du kan även mosa ihop allt med en gaffel. Skrapa ned purén i en bunke.
2. Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem. Finhacka rödlöken och paprikan. Vänd ned svarta bönor, rödlök, paprika och majs i bönröran. Krydda med salt och peppar.
3. Lägg ut fyra tortillabröd och fördela bönröran över dem i ett jämnt lager. Lägg på resterande tortillabröd och pressa lätt.
4. Stek beandillasen gyllenbruna på båda sidorna i rapsolja. Vänd dem enkelt med en stekspade. Om det känns svårt kan du lägga en tallrik över stekpannan och vända över beandillasen på tallriken. Låt den sedan glida ned i stekpannan igen.
5. Skär beandillasen i trekanter och servera med tärnad avokado och lime.


Marockansk morotssallad

Ingredienser

1 kg morötter
2 citroner, juicen av
5 klyftor vitlök
25-30 g bladpersilja
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 dl olivolja
1 msk salt (+ 1 msk till kokningen)

Gör såhär:

1. Skala och slanta morötterna i 1 cm tjocka skivor.
2. Koka upp vatten med 1 msk salt i en stor kastrull och förväll morötterna i knappt fem minuter. De ska fortfarande vara knapriga.
3. Spola av morötterna i kallt vatten i ett durkslag för att avbryta tillagningsprocessen.
4. Pressa ur saften från citronerna och blanda med olja, salt, kryddor och finstrimlad persilja. Blanda med morötterna.
5. Låt stå kallt i några timmar före servering. Håller i flera dagar i kylskåp. Blanda eventuellt mer persilja i salladen vid servering.


Raw cheesecake

Botten:

2 dl/125g nötter (förslag: valnötter, hasselnötter)
1,5 dl/80 g torkade aprikoser
1 krm salt

Kryddor till botten (kan uteslutas):

1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk kanel
1 krm mald ingefära
1krm vaniljpulver

Fyllning:

3,5 dl cashewnötter
95 g kallpressad kokosolja
Rivet skal och saft från en halv (stor) citron (ev. lite extra saft att smaka av med)
3,5 dl färska eller helt tinade hallon
2 dl färska eller helt tinade jordgubbar
1,5 msk agave
1/2 tsk vaniljpulver

Till dekoration (kan uteslutas):

ca 2 dl färska eller tinade bär

Gör så här:

Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar innan, gärna dagen innan. Häll bort allt blötläggningsvatten innan användning.

Täck insidan av en mindre springform (18-24 cm) med bakplåtspapper (se bilden) eller plastfolie. Placera nötter och aprikoser i en matberedare med havssalt och kryddor och kör tills att nötterna är finfördelade och blandningen börjar att klumpa ihop sig. Testa blandningen genom att skeda upp en liten mängd och rulla den till en liten boll. Blandningen ska klibba ihop.

Fördela ut nöt och aprikosdegen över botten av springformen och tryck ut ordentligt och jämnt över hela botten.

Skölj matberedare väl.

Värm upp kokosoljan så att den precis smälter.

I den mest kraftfulla matberedare / mixer du har – tillsätt alla ingredienser till fyllningen, utom bären och mixa på högsta hastighet i några minuter. Det kan ta en stund och exakt hur länge beror på styrkan i matberedaren.

Tillsätt hallonen och jordgubbar och mixa igen på hög tills att smeten är helt slät.

Smaka av med ev. lite mer citronsaft och/eller agave.

Häll fyllningen över bottendegen i formen. Placera i frysen om du vill att den ska stelna snabbt, annars i kylen.

Kakan går att förvara i frysen under längre tid! Ta bara fram i god tid innan servering få att den hinner tina.

Dekorera tårtan över hela ytan innan servering med färska eller tinade bär.


Chocolate Chip Cookies

250 g mjukt mjölkfritt margarin
2 tsk vaniljessens
2 dl strösocker
2,5 dl farinsocker
1 dl naturell vegetabilisk yoghurt
1 dl noegg eller tapiokamjöl/stärkelse
7 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2-1 tsk salt
100-300 g chokladdroppar

Vispa margarin, vaniljessens och socker tills det blivit luftigt, vispa ner yoghurt och noegg. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Blanda ner i smeten.
Vispa ner chokladdroppar och låt helst degen vila i 12-36 timmar. Ju längre de får ligga i kylskåp desto jämnare färg och utvecklad smak får kakorna.
Grädda bollar, något större än golfbollar i mitten av ugnen i 175°C i 16 -18 minuter beroende på storlek. Gör du mindre, en matsked i storlek på degen så gräddas de i 9 – 11 minuter. Ät helst nygräddade. De håller sig goda och mjuka i en lufttät burk i ungefär en dag. Förvara dem då i kylskåpet


Ma po dou fu

500–600 g fast tofu
salt
den gröna delen från 4 salladslökar (purjolök går också bra)
4 tsk matolja
2 ½ msk sichuansk chilibönspasta
1 msk fermenterade svarta bönor, sköljda och avrunna
2 tsk röd chili stött i mortel (valfritt)
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk finhackad vitlök
1 dl buljong eller vatten
¼ tsk mald vitpeppar
2 tsk potatismjöl blandat med 2 msk kallt vatten
¼–½ tsk sichuanpeppar stött i mortel och rostad

Gör så här:

1. Skär tofun i 2 centimeter tjocka kuber och låt ligga i riktigt hett lättsaltat vatten medan du förbereder de andra ingredienserna (låt inte vattnet koka – då blir tofun porös och mindre spänstig).

2. Skiva det gröna från de späda purjolökarna eller salladslökarna i en tvär vinkel till tunna ”hästöron”.

3. Hetta upp en wok på hög värme. Häll i matolja och för pannan i cirklar. Sänk värmen till medel­stark, tillsätt chilibönspastan och woka tills oljan får en djup röd kulör och doftar läckert. Tillsätt nu de svarta bönorna och den stötta chilin (om man använder den) och woka i några sekunder tills du känner deras doft. Gör på samma vis med ingefäran och vitlöken. Se till bränna smaksättarna; det ska bli en tjock, väldoftande sås och hemligheten är att fräsa försiktigt och låta oljan locka ur deras smak och arom.

4. Lyft upp tofun ur det heta vattnet med en hålslev, skaka av överflödigt vatten och lägg den försiktigt i woken. Knuffa tofun försiktigt med baksidan av sleven för att vända ned den i såsen utan att ha sönder kuberna. Tillsätt vatten eller buljong, vitpeppar och salt efter smak och blanda försiktigt, återigen med baksidan av sleven för att inte fördärva tofun.

5. Låt det hela koka, och sedan sjuda några minuter så att tofun suger upp smakerna. Tillsätt purjolöksstrimlorna (om man använder purjo), och puffa ned dem i såsen. När de precis blivit mjuka, tillsätt lite av potatismjölblandningen och rör försiktigt medan såsen tjocknar. Upprepa detta en eller två gånger, tills såsen fastnar på grönsakerna och tofun (tillsätt inte mer än nödvändigt). Om du använder salladslök i stället för purjolök, sätt till dem nu och puffa ned dem försiktigt i såsen. Häll upp i en djup skål. Strö över den stötta rostade sichuanpepparn och servera.


Tofu i het kokossås

Ingredienser:

400 gram tofu
300 gram nudlar
200 gram sockerärtor
1 stor purjolök
1 msk + 1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 msk japansk soja
2 msk sambal olek

Gör så här:

1. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär tofun i kuber, ca 3*3 cm.
3. Ansa och strimla sockerärtor och purjolök, spara lite av det gröna på purjolöken till garnering.
4. Stek tofun i 1 msk olja tills den fått färg. Lägg tofun på ett fat. Fräs sockerärtor och purjolök i 1 msk olja. Häll över kokosmjölken. Tillsätt soja och sambal olek. Låt puttra i ca 2 min. Vänd i tofun.
5. Servera med nudlar. Garnera med gröna purjolöksstrimlor.


Pakora

2,5 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk garam masala
2 pressade vitlöksklyftor
1,75 dl vatten

Rapsolja

Blanda till frityrsmeten. Doppa och fritera grönsakerna i omgångar. Värm grönsakerna en gång till i oljan och servera.


Bönsallad med quinoa och rostade rotfrukter

240 gram bönor
3 morötter
3 palsternackor
6 msk olivolja
1 rödlök
1 msk citronsaft
salt
peppar
Färska örtkryddor t.ex. oregano eller basilika eller avokado

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Häll av och skölj bönorna under rinnande vatten. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i stavar. Blanda stavarna med 2 msk olivolja, salt och peppar och lägg dem i en ugnssäker form. Sätt in formen mitt i ugnen ca 20 minuter. Koka 4 portioner quinoa enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och skär en rödlök i fina klyftor. Blanda rotfrukter, quinoa, bönor och lök med 1 msk citronsaft, 4 msk olivolja, salt och peppar. Smaksätt gärna med någon färsk örtkydda, t.ex. oregano eller basilika. Blanda gärna ner en avokado i salladen.


Falafel

3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök
½ dl persilja
½ dl färsk mynta eller koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev 1 dl sesamfrö till panering
olja att fritera/steka i

Gör så här:

Blötlägg de torra kikärtorna över natten. Du ska INTE koka kikärtorna. Skölj sedan av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Lägg i kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 20 minuter.


Kikärtsfärspaj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 gram kylskåpskallt margarin
2-3 msk kallt vatten

Receptet räcker till en pajform ca 25 cm i diameter.

Ugnstemp 200°

1. Mät upp mjölet i en skål, skär det kalla margarinet i tärningar och lägg ner det i mjölet.
2. Finfördela margarinet med fingertopparna till en smulig massa.
3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Det går fint att trycka ut degen direkt i en pajform. Nagga botten med en gaffel så blir den inte blåsig. Låt formen stå i kylskåpet i ca 30 min innan pajen gräddas, då behåller den sin form, eller lägg pajdegen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet ca 30 min. Platta gärna ut degen till en tjock fyrkant så går det lättare att kavla. Kavla sedan ut degen och lägg den i en osmord pajform så att den täcker botten och kanter. Förgrädda pajskalet i 10 min, innan du fyller det.

Kikärtsfärs:

ca 4 dl blötlagda kikärtor (Obs! ej kokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongstärning
1 tomat en skvätt soja

Kryddor:

svartpeppar,
paprikapulver,
curry,
chilipeppar (lite),
tomatpuré
0,5 dl neutral olja
1-2 dl vatten
purjolök, ca 1 dl hackad
1 paket havregrädde (250 ml)

Mixa kikärtorna. Finhacka löken och vitlöken. Skär tomaten i små tärningar. Värm oljan i stekpannan, fräs vitlöken och den gula löken först, ta sedan upp löken och fräs därefter kikärtsmixen, tillsätt därefter tomaten, stek en liten stund, tillsätt buljongtärning, kryddo och tomatpuré samt vatten och soja, låt koka en stund ca 10 min, blir den för tjock så tillsätt mer vatten. Fördela kikärtsfärsen i pajskalet, strö över purjolöken, häll på havregrädden. Grädda i 200° ca 30 min, ställ formen i den nedre delen av ugnen men inte längst ner. När det gäller smaksättning av färsen så kan man provsmaka sig fram, jag har aldrig exakta mått.


Palak tofu:

Ingredienser:

500 g spenat (färsk blad- eller babyspenat/fryst spenat)
neutral olja
1/2 tsk svarta senapsfrön
1/2 tsk spiskummin, hela
1 krm hing (asafoetida)
1/2 tsk gurkmeja
1 msk färsk ingefära, finriven
1-2 vitlöksklyftor, pressad
1/2-1 grön/röd chili, finhackad, eller chiliflingor
500 gram tofu
2-2½ dl havregrädde
1/2-1 msk garam masala
1 färsk tomat, finhackad
1 msk tomatpuré
salt, smaka av med

Gör så här:

Hetta upp lite olja i en stekpanna och lägg i senapsfrön. När de börjar ”låta” och hoppa omkring, lägg i spiskummin. Dessa ska ”bubbla”, lägg därefter i hing och spenat. Salta en aning och lägg i gurkmeja, ingefära, vitlök, chili och rör om. Sänk värmen på plattan och låt alltihopa småputtra. När vatten börjar komma från spenaten lägg i dina stekta paneerkuber. Späd med havregrädde. Låt tofun dra till sig kryddorna ordentligt i ca 8-10 min. Lägg i den finhackade tomaten, tomatpurén och garam masala. Låt småputtra i ca 5-8 min. Smaka till sist av med salt. Servera tillsammans med ris.


Palak tofu med kokosmjölk

Ingredienser:

500 gram spenat, bladspenat eller hackad spenat
2 gula lökar
2 msk olja
3 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 tomater eller 2 dl krossade tomater
2 tsk garam masala (eller annan curry)
2 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver
1 tsk salt
2,5-3,5 dl vegetabiliska grädde eller kokosmjölk
400 gram tofu

Gör såhär:

Tina spenaten (förslagsvis i mikrovågsugn) och häll bort eventuellt överflödigt vatten.
Finhacka den gula löken och fräs den i en gryta i 5 minuter på medelvärme.
Hacka ingefäran och vitlöken grovt. Tillsätt till grytan och låt dra i 5 minuter.
Tillsätt tomaterna och låt dra ytterligare 5 minuter.
Tillsätt spenaten, rör om och tillsätt kryddorna. Låt dra i 5 minuter.
Tillsätt den vegetabiliska grädden eller kokosmjölken och rör om.
Skär tofun i kuber, 2×2 cm eller mindre. Tillsätt tofun och rör om spenatgrytan.
Låt puttra i 5 minuter.

Servera tillsammans med ris.


Mandelfrikadeller (innehåller ägg och ost)

Ingredienser:

100 g sötmandel, malen
1,5 dl finriven parmesanost
0,75 dl ströbröd
0,75 dl grovt rågmjöl
2 msk finhackad gräslök
1 tsk salt nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 grönsaksbuljong till kokning
smör till stekning

Blanda alla ingredienser och forma små bollar, ca en rågad tesked per boll. Koka upp vatten med buljongtärningen och låt bollarna sjuda i buljongen ca 6-7 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av. Stek gyllenbruna i smör i några minuter.


Fetaröra (innehåller ost, mjölk och honung)

100 gram feta
1 dl creme fraiche
2 tsk honung
Svartpeppar

Blanda samman fetaosten med creme fraichen i en skål och smaksätt med honung och svartpeppar.


Marinerad tofu

300 gram naturell tofu
½ färsk röd chili, hackad
2 msk soja
½ msk vinäger
½ tsk grovmalen svartpeppar
½ tsk smulad timjan eller oregano
½ tsk paprikapulver
1 dl olja

Blanda marinaden Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor Marinera under natten


Marinerade sojafiléer

Marinad:

1 dl olja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk senap
2 msk lönnsirap
svartpeppar
örtsalt

Blanda marinaden, förbered filéerna enligt förpackningen. Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur dem, marinera under natten.


Nötbullar (innehåller ägg och ost)

1,5 dl malda nötter (gärna cashewnötter)
1,5 dl ströbröd
1,5 dl riven smakrik ost
3 ägg
salt,
peppar
eventuellt 1-2 msk vatten

Övrig smaksättning:

buljong

Gör så här:

Blanda nötter, ströbröd och riven ost. Rör ner äggen (eventuellt lite vatten om den blir väldigt hård och torr) Smaka av med salt, peppar och övrig smaksättning. Soja, liquid smoke (0,5 – 1 kapsyl), vitlök och chili till exempel. Forma bullar Koka bullarna i buljong i 8 min Stek Klart!


Bulgarisk linssoppa

2 dl röda linser
2 gula lökar
1 msk soja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 lagerblad
1-3 vitlöksklyftor efter smak
1 burk (400 gram) krossade tomater
1 tsk socker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk timjan
Tabasco-stänk efter smak

Gör såhär:

Skölj linserna
Skala och hacka löken
Fräs löken mjuk i olja
Häll i vatten med buljong, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och krossade tomaterna. Koka på svag värme under lock ca 10-15 minuter. Ta upp lagerblad. Smaka av med socker, vinäger, tabasco och timjan. Om soppan är för tjock, späd med vatten. Servera med bröd om du vill.


Indiska linsbullar med myntasås

2 gula lökar, finhackade
några matskedar olja att steka i
6 dl vatten
2 tärningar grönaksbuljong
4 dl röda linser
2 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
4 dl ströbröd
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
2 krm cayennepeppar
2 krm svartpeppar, mald
1 tsk salt

Fräs den finhackade gula löken i lite olja i en kastrull. När den har blivit mjuk häller du ner vatten, grönsaksbuljongtärningar och linser. Sänk värmen och låt koka under locka i ca 15 minuter. Häll bort överflödigt vatten och häll sedan ner linserna i en bunke. Använder du dig av röda linser är de bara att röra/mosa sönder med en slev. Använder du dig av gröna linser blir det enklast att mixa de snabbt i en matberedare. Blanda sedan ner persilja, ströbröd, spiskummin, koriander, cayennepeppar, svartpeppar och salt. Rulla till bollar och stek i olja!


Enkel myntasås

3 dl naturell sojayoghurt
1 tsk torkad mynta (eller mer om du känner för det)
salt och peppar efter smak

Blanda ihop och sen är den klar!


Brownies

100 g mjölkfritt margarin
200 g mörk choklad
1 burk svarta bönor på burk (ca 240 g)
2 dl sojamjölk
3½ dl strösocker
½ dl kakao
½ tsk salt
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl nötter

Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ner ett bakplåtspapper i en ugnssäker form. Hacka den mörka chokladen fint och smält tillsammans med smöret på låg värme i en kastrull. Skölj de svarta bönorna noga och mixa sedan tillsammans med sojamjölken. Det ska bli så slätt det bara kan. Blanda strösocker, kakao, salt, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll ner margarin- och chokladblandningen samt bönblandningen. Vispa runt med en ballongvisp så att alla klumpar försvinner. Häll ner smeten i formen och jämna till den med en slickepott. Hacka nötterna grovt och strö över smeten. Grädda brownien i 30-35 minuter. Testa med en sticka, den ska vara nästan helt torr, då är brownien perfekt! Ta ut och låt svalna något innan du äter.


Het linssallad med tomat och salladslök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Ingredienser:

2 salladslökar
2 msk olivolja
ca 1 tsk krossad torkad chili
1 stor tomat
2 dl kokta svarta linser
några droppar sherryvinäger eller annan trevlig vinäger

Gör såhär:

Skiva det vita av salladslöken tunt. Spar det gröna. Fräs det vita på salladslöken i lite olja i en teflonpanna. Vänd ner chilin och fräs ytterligare på svag värme någon minut. Vänd ner tomaten och fräs ytterligare en minut Finhacka det gröna på salladslöken under tiden. Vänd ner den tillsammans med linserna och fräs tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt och lite vinäger.


Vegansk kladdkaka

3 dl mjöl
125 g mjölkfritt margarin
2 dl strösocker
½ paket (125 ml) Oatly iMat-grädde
1,25 dl kakao
25 g hackad mörk choklad (kan uteslutas)
2 msk ljus sirap
½ msk mannagryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Ev. ströbröd till formen

Gör så här:

Mät/väg upp alla torra ingredienser i en bunke. Smält margarinet och blanda med grädden och sirapen. Häll över vätskan i bunken med de torra ingredienserna tillsammans med den hackade chokladen. Rör om till en smet. Smörj en form med margarin och kokosflingor och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen på 175° i 20 minuter.


Libanesisk mussaka

2 auberginer
olivolja
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 burk kikärter
6 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar
1 tsk torkad mynta

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Skala auberginerna och skär dem i bitar. Ringla dem med olivolja och lägg i en ugnsform. Baka dem i ugnen 30 minuter eller tills de fått fin färg. Hacka löken ganska grovt. Stek den mjuk och genomskinlig i en rejäl skvätt olivolja.
Tillsätt tomater, sköljda kikärter, auberginerna, hela skalade vitlöksklyftor och en nypa salt. Mal i lite svartpeppar och strö över lite mynta. Låt allting sjuda 40 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vatten om det verkar jättetorrt, men det ska bli en fast röra.
Servera med pitabröd. Lite extra olivolja och persilja är gott till.

Drömmar (glutenfria)

1 ½ dl strösocker
1 dl fullkornsrismjöl
1 dl klibbrismjöl
1 dl vitt rismjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
2 krm xantangummi
½ dl olja
100 g margarin

Blanda strösocker, fullkornsrismjöl, klibbrismjöl, vitt rismjöl, potatismjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker och xantangummi. Rör om blandningen så att allt är jämnt fördelat. Häll ner olja och tärna ner margarin. Fingra ihop degen tills den är smidig och jämn och rulla 20 – 25 bollar som placeras på plåten. Grädda i 150°C 22 – 26 minuter. Hur länge kakorna ska gräddas beror på hur stora du gör dem, så provgrädda gärna en kaka innan du sätter in hela plåten i ugnen. Blir kakan för platt kan du tillsätta valfritt mjöl, blir den för torr, tillsätt lite fett i degen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *