Fel om ”byxmyndighet”

Olle Waller var och pratade på skolan för några månader sedan. Han berättade bland annat att en person som inte fyllt femton år inte får ha sex. Lagen säger att barn inte är mogna att ingå sexuella relationer före 15 års ålder” skriver Roland Poirier Martinsson vilket för det första inte är sant och för det andra kan tolkas som att lagen reglerar personer ej fyllda 15 års rätt att ha sex. Det gör den inte.

Fråga:

Kan man bli straffad om man har haft sex innan man fyllt 15?

Svar:

Nej, man kan inte bli straffad om man har sex och är under 15 år. Det beror på att man inte är straffmyndig när man är under 15 år. Om man däremot är över 15 år och har sex med någon som är under 15 år, så är det en straffbar handling. Det är alltså den person som utför den sexuella handlingen med en person som är under 15 år som begår brottet.

Fråga:

Förra helgen så hade jag sex med min kille som är 16 år. Jag är bara 13 år och vet att man inte får ha sex under 15 men det blev så ändå. Räknas det som om att han våldtog mig då? Om någon skulle få reda på det, vad skulle hända med oss då?

Svar:

Nej, om ni båda var med på det hela så kan det aldrig vara fråga om våldtäkt. Vad det kan bli fråga om är brottet ”sexuellt utnyttjande av underårig” eftersom du är under 15 år. Det är inte du som kan drabbas utan din pojkvän. Om någon får reda på vad som hänt kan det bli fråga om en polisanmälan eller en anmälan till socialtjänsten. Oavsett vem som tar emot en sådan anmälan blir det förmodligen fråga om ett samtal med er och era föräldrar. samt information om de regler som gäller.

Frågorna finns publicerade på BRIS hemsida under ”Frågor till juristen”. På forumet Ungdomar undrade en 13-åring för två år sedan om hon fick ha sex. Några svarade felaktigt att nej, det fick hon inte, andra levererade fakta.

Någonting är under all kritik när personer som inte fyllt femton tror att de inte får ha sex, att de kan bli hämtade av polisen om de har det. Att någon på ett forum tror på detta är lättare att förstå än att en känd sexualupplysare som Olle Waller åker runt i skolor och talar om för fjortonåringar att de inte får knulla.

11 thoughts on “Fel om ”byxmyndighet”

 1. Det är helt absurt och korkat vilka konsekvenser det får med denna lag. En 13-åring och en 16-åring som är kära i varandra, detta är alltså enligt lagens mening sexuellt utnyttjande, helt galet. Det skulle ju snarare uppmuntras att unga människor leker sig fram och testar sex för att bli mer trygga i sig själva då de så småningom skaffar mer stadiga förhållanden. Fy för lagstiftning som begränsar människors rätt och lust att ha sex! Återigen skuldbeläggning av sex.

 2. Ja herregud… En gammal tjejkompis till mig förlorade oskulden vid tolv års ålder (visserligen bra mycket närmare sin trettonårsdag än tolvårsdagen, men ändå) till en kille i mellersta tonåren (tror han var typ femton och ett halvt eller så). Får man tro henne så var det snarast hon som utnyttjade honom. De var svinkära båda två och hormonerna sprutade. Att killen med nuvarande lagstiftning med alla sannolikhet skulle dömas för sexuellt utnyttjande finner jag bara absurt och larvigt.

  Hon är en av de mest stabila människor jag känner och är lycklig mamma till två barn. Visst har hon haft sina problem, men de härrör inte från hennes sexdebut som var en på papperet brottslig gärning! Folk mognar olika for helt enkelt.

 3. Hej,
  Såg för några veckor sedan "Skolfront" som är ett UR-program på TV som handlade om sex och ungdomar. Väldigt intressant, debattören från RFSU är helt brilliant. Går att se på UR's hemsida om du är intresserad.
  /Elin

 4. Vill man förstå hur en lag ska appliceras så är det att rekommendera att inte enbart stirra sig blind på enskilda paragrafer, utan se till vad förarbeten, motioner, praxis och undantag också säger.
  kort sagt kan man säga att den nuvarande lagstiftningen ser ut såhär.
  0-12(kan ej samtycka till sex, ska behandlas som våldtäkt mot barn)
  13-15(kan samtycka till sex i vissa fall(då mognaden bedöms vara i nivå med en femtonåring)).
  Det är dock olagligt att ha sex med en person mellan 13-15, även om de kan samtycka.
  ett samtycke innebär dock att brottsrubriceringen kan ändras till sexuellt utnyttjande av barn.
  OM det då föreligger ringa skillnad i ålder, mognad och andra bra omständigheter, så får inte personen dömas. (dvs, lisa 16 knullar med kalle 14 som samtycker, den aktuella brottsrubriceringen blir därmed "sexuellt utnyttjande av barn" vilket man inte får dömas till ansvar för "om skillnaden i ålder, mognad och andra omständigheter"
  dvs så kommer en 16åring som knullar med sin 14åriga partner inte att åtalas för något.

  Och eftersom en person under 12 inte kan samtycka, så är det därmed inte tillåtet för någon att ha sex med hn, även personer under 12 (det är inte tillåtet för en 14 åring att ha sex med en 4åring).
  Men det är inte straffbart, eftersom personer under 15 inte får åtalas. däremot kan det hela överlämnas till sociala myndigheter.

  ochCathrin.pdf” rel=”nofollow”>http://gupea.ub.gu.se/dspace/bitstream/2077/7352/1/MalinochCathrin.pdf
  förklarar på ett ganska lättförståeligt sätt hur lagen fungerar.

 5. Nu ät du mer än lovligt snurrig.

  Lagen säger att barn inte är mogna för vuxenaktiviteter som kan få otroliga konsekvenser.
  Sluta gagga om att det inte är farligt, för man kan inte bli straffad.

  Det finns mnga exempel på att barn (alltså under 15) som haft sex tappar kollen på vad sex egentligen är. Se bara på dig själv. Och på många prostituerade, som inte värdesätter sin kropp och själ.

 6. Det blir ännu roligare (läs värre) om man tar in videofilmning i debatten. Två fjortonåringar får filma varandra nakna för eget bruk, men dagen då ena fyller femton måste hen radera bandet, för då blir det plötsligt barnporr.

  Överlag tycker jag att lagar som är till för att skydda barn är bra och sällan tillräckligt starka. (Groominglagen är ju ett skämt.) Men självklart ska hänsyn tas till specifika fall. Enligt achtungbitte verkar ju dock så vara fallet, varför jag inte riktigt ser problemet.

  Jag är ambivalent till att släppa på reglerna. Vissa personer är redo att ha sex innan de är femton, och det är ju synd att det blir svårt för dem, men samtidigt är våldtäcktlagstiftningen något som feminister slagits för i århundranden, och att släppa på den innan den ens har börjat efterlevas verkar bara kontraproduktivt.

  Hur föreslår du att man ska göra? Med samtycke är det okej att ha sex oavsett ålderskillnad? Med hur unga personer? Man måste självklart räkna med beroendeställning och mental mognad i det hela, men lagen måste ha några hållpunker.

 7. "sexuellt utnyttjande av mindreårig" finns inte längre, det heter numer "våldtäkt av barn" och det var Tomas Bodström som ändrade namnet på lagen. Så en 16åring som har sex med sin 13åriga flickvän döms för "våldtäkt av barn", om åklagaren väcker åtal. Bodströms motivering till namnändringen var att det skulle understrykas att det rörde sig om våldtäkt och inget annat, när man har sex med någon som är under 15.

 8. hanna: läste du inte vad jag skrev? lagstiftaren är explicit i att samtyckande sexuella relationer med en minimal åldersskillnad inte är olagliga, och att avsikten med lagen inte är att kriminalisera sådana relationer heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.