HBTH-konferens

Det är HBTH-konferens i Stockholm i helgen.  Jag kommer att delta i paneldebatten Den farliga friheten på söndag mellan 15:30-17:00.

Det går inte att sexualupplysa utan att reproducera osynliga normer, men det går fortfarande att spränga föreställningar om det vi tar för givet. När det går nya larm om ökade könssjukdomar, osäkerhet och övergrepp är det lätt att ta till snabba lösningar för att skydda och förmana. Men preventionspolitiken skulle kunna spela en viktig roll i kritiken av identiteter och maktordningar i samhället. Att koppla sexuella praktiker till identiteter och definiera riskgrupper kan däremot slå farligt i ett redan segregerat samhälle. När det handlar om sjukdom intar samhället en särskilt hård attityd och åsidosätter det som annars betraktas som mänskliga rättigheter. Lever människor med hiv och andra verkligen i skilda verkligheter? Vems ansvar är det att vi är trygga i sexet? Hur rimmar vår inställning till att skydda ”svenskar” från hiv med vår delaktighet i resten av världen? Hur kan vi förändra attityder som delar in människor i sjuka och friska och föreställningar som kopplar överföring av virus till övergrepp?

Journalisten Anna-Maria Sörberg leder ett samtal med Ola Ståhle, hivaktivist, Victoria Kawesa, doktorand i genusvetenskap, Johanna Sjödin, sexpositivist, Suzann Larsdotter, ksk-queen och Lena Lennerhed, professor i Idéhistoria och ordförande RFSU.

Sexpositivt. Något sexpositivisten inte får glömma att nämna?

9 thoughts on “HBTH-konferens

  1. Det jag ser som en risk i det här med att förebygga att bla HIV-smittan sprids är att man blir fördömande och moralistisk. Se på katolska kyrkan med påven i spetsen som motarbetar preventivmedel. Likså högerkristna i bl a USA, som predikar för avhållsamhet, man skapar oskuldskontrakt där unga tjejer och killar avtalar om att inte ha sex före änktenskapet osv. Ungodmarna har naturligtvis sex i alla fall, men det blir mer skuldbelagt och kanske i ännu större utsträckning utan skydd. Resultatet kan istället bli en ökad spridning av könssjukdomar.

  2. <i>"Inte alls. Jag tillhör verklighetens folk och ska försöka representera verklighetens ungdomar :-)"</i>

    Anade jag en politisk känga där? 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.