Olikheter mellan könen endast värda att försvara när de gynnar män

En kompis sa igår ”jag hatar män” apropå några kommentarer hos Opassande (här och här). En del män är det verkligen svårt att tycka om, män som försvarar våldtäkt till exempel.

Antifeministerna i bloggosfären har den senaste tiden velat göra gällande att de brinner för sann och riktig jämställdhet, medan feministerna brinner för någonting helt annat som inte alls påminner om det. Företrädarna för den sanna och riktiga jämställdheten brukar vara noga med att påpeka hur olika män och kvinnor är varandra och uppmuntra dessa olikheter till skillnad från feministerna. Dessa olikheter ska vi ta hänsyn till vare sig de är biologiska eller socialt konstruerade, men de är biologiska för om de inte vore det skulle förutsättningarna kunna förändras och det skulle kräva att kartan ritades om och att den ”naturliga ojämställdheten” mellan män och kvinnor utmanades.

Antifeministerna påminner oss ständigt om hur olika varandra män och kvinnor är varandra och jag misstänker att flera av de som skrivit hos Opassande är just sådana. För en gångs skull när mycket tyder på att män och kvinnor är olika är det ingen som tjatar om det. Mäns bidrag till våldtäktsdebatten avslöjar att de definierar våldtäkt annorlunda än vad kvinnor gör och flera män drar slutsatsen att kvinnor är för känsliga och överdriver genom att hänvisa till hur de själva hade upplevt samma ”behandling”.

Våldtäktsdebatten visar att vi inte bara kan prata om individer. Det är framförallt män som försvarar våldtäkt och anser att kvinnor borde ha mer omdöme.

Det är tydligt att männen med klart antifeministiska (och/eller allmänt kvinnofientliga) drag inte tycker att vi ska utgå från kvinnor när vi pratar om någonting som fler kvinnor kan relatera till och har erfarenhet av. Så mycket var våra olikheter värda att försvara.

Olikheter mellan könen försvaras inte när de är till kvinnors och/eller kvinnors och och mäns fördel, de försvaras som regel när de är till mäns fördel.

20 reaktioner till “Olikheter mellan könen endast värda att försvara när de gynnar män”

 1. En våldtäkt är ett övergrepp, oavsett vilket. Jag har följt den där debatten sedan några dagar och även om jag själv är ganska ointresserad av att ge mig in i den finns det ingen gråskala med "värre" och "mindre allvarliga" våldtäkter.

  Att sen skylla på "manlig natur" och liknande som nåt slags vek bortförklaring känns bara så himla krystat att jag blir blå i ansiktet. Att förklara sånt med att det ligger i någons natur är lika idiotisk som att säga att det är kvinnlig natur att gilla rosa handväskor.

 2. Jag avgudar fortfarande inte dig, men skriver ändå en kommentar. Hoppas att det går för sig.

  Jag har följt diskussionen på Stefan Stenudds blogg och får intrycket av att den semantiska förvirring som råder skymmer bort de väsentliga frågorna. Jag tror inte att det är så smart att stoppa sexuellt utnytjande i samma säck som våldtäkt, till exempel. Det vore bättre att ha begreppen åtskilda, så blir det lättare att relatera till dem – straffvärdet kan trots det vara likartat eller rentav detsamma för de mest uppenbara fallen.
  De viktiga frågorna är: Vad är ett nej? Eller kanske ännu mer det omvända: Vad är ett ja till sex? Och så bevisfrågan, ibland ställs den i diskussionen i motsats till offrets intresse att få våldtäktsmannen fälld. Men det ligger knappast i någons intresse att få oskyldiga dömda, hoppas jag. Hur vidrigt ett brott än är så vill det bevis till för att straffa någon för det. Jag får intrycket av att ett försvar för det synsättet lätt uppfattas som ett försvar för våldtäkt.

 3. "Våldtäktsdebatten visar att vi inte kan prata om individer. Det är inte individer som försvarar våldtäkt och anser att kvinnor borde ha lite mer omdöme. Det är män som gör det (naturligtvis finns det kvinnor som är av denna uppfattning men de tillhör en minoritet)."

  Eftersom du känner dig tvungen att påpeka att det är en minoritet kvinnor som försvarar våldtäkt får jag väl anta att du anser att det är en majoritet bland männen då. Det, om något, känns som en rätt unken syn. Jag hoppas att du bara formulerade dig klumpigt.

 4. En unken syn som beskriver mina erfarenheter om du så vill.

  Om jag upplever att en grupp försvarar våldtäkt mer än någon annan – Vad är problemet med att jag uttrycker det?

 5. Det jag tycker är lite trist i debatten är att läsa hur vissa män anser att bara för att de själva en kväll råkade ut för någon som tryckte upp dem mot bardisken och smekte dem mellan benen, så menar de att eftersom de inte kände sig det minsta kränkta eller utnyttjade så är det vi kvinnor som är alldeles för lättkränkta och/eller har blivit lärda att tänka på sexuellt ofredande som någonting kränkande.

  Dessa män måste för det första föreställa sig att detta tafsande sker oftare än vid ett par tillfällen som de flera år senare fortfarande kan särskilja från alla andra utekvällar. Och då menar jag väldigt mycket oftare. För det andra måste dessa män komma ihåg att det inte är krogen vi primärt pratar om. De flesta unga tjejer har lärt sig att sexuellt ofredande en lördagkväll på krogen inte är något man kan göra en big deal av. Det som vi pratar om, och som alltså får män att mena att vi är lättkränkta, är när det händer även vid en massa andra tillfällen: På jobbet, på tunnelbanevagnen, när vi sover, osv.

  Det är det dessa män måste ta med i beskrivningen av sina egna upplevelser. Annars är det helt enkelt en ganska klen jämförelse.

 6. Det finns hos vissa män en ilska emot kvinnor som vilar på ganska lösa grunder. Kvinnor vill sätta dit män och de är lättkränkta, säger de.

  Jag undrar vilka kvinnor de har träffat.

  Jag känner många som har blivit våldtagna, men jag känner ingen (utöver mig själv) som anmält. Så lättkränkta och villiga att "sätta dit" män är kvinnor.

 7. Jag tycker det är märklig att inga biologister (vad jag hört iaf)försvarar t.ex. att kvinnor så ofta får vårdnaden om barnen med att kvinnor är bättre lämpade för att ta hand om barn.
  När man pratar om få kvinnor på höga positioner osv så handlar det om personliga val och könens olikheter, men när man börjar prata om orättvisor som gynnar kvinnor beror det helt plötsligt på ett "kvinnovälde" och sånadära hemska feminister som bara vill ge kvinnor en massa extra fördelar men inte bryr sig om män.
  Man kan ju tycka att dom iaf borde vara konsekventa i sitt resonemang.

 8. Mattias S:

  Din kommentar är publicerad. Jag kommer inte publicera några otrevliga kommentarer från dig i framtiden, inte heller kommentarer i vilka du påpekar att du inte avgudar mig (lär dig ta ett skämt) eller inte håller dig till ämnet.

  Diskutera gärna Stefan Stenudds blogginlägg hos Stenudd.

 9. Joshua_Tree:

  Jag vill förtydliga vad jag menade med min kommentar då jag efter några glas vodka insett att jag inte alls besvarade din fråga.

  När jag besvarade din kommentar tog jag för givet att du förstod vad jag menade, blev upprörd och hoppades att du hade läst fel. Jag tolkade din kommentar ungefär så här "menar du verkligen att det är fler män (majoritet) än kvinnor (minoritet) som försvarar våldtäkt – är inte det en ganska unken syn?" och därför undrade jag hur min erfarenhet av män kunde vara en "unken syn".

  Efter att ha läst din kommentar igen förstår jag att du undrade någonting helt annat.

  Jag menade att den grupp i samhället som "försvarar våldtäkt och anser att kvinnor borde ha lite mer omdöme" innefattar fler män än kvinnor.

  Jag har ingen aning om majoriteten av män "försvarar våldtäkt och anser att kvinnor borde ha lite mer omdöme".

  En undersökning Amnesty lät gör om våldtäkt ("var går gränsen") visade att män i högre grad kunde se förmildrande omständigheter än kvinnor, men av staplarna till respektive fråga att döma var skillnaden mellan män och kvinnor ganska liten.

  Den grupp som i hög grad såg förmildrande omständigheter och ville lägga ansvaret hos våldtäktsoffret var gruppen 65+. Deras svar påminde inte alls om de övriga åldersgruppernas, men alla grupper var naturligtvis emot våldtäkt vilket visar att frågan om för eller emot våldtäkt är ganska ointressant när vi definierar våldtäkt olika 🙂

  gargransen.pdf” rel=”nofollow”>http://www2.amnesty.se/externt/aiglobal.nsf/(sidor)/5C80778C1E127E97C12574C5002ECF4D/$file/Vargargransen.pdf

 10. Tack för förtydligandet, Johanna. Ja, jag reagerade på att du formulerade dig ungefär som att "de flesta män försvarar våldtäkt". Det irriterade mig eftersom jag dels tycker att det är en avskyvärd handling (att man ens ska behöva säga det!) och dels upplever att den uppfattningen delas av de män som varit vuxna förebilder när jag växte upp (far, farfar, och så vidare) såväl som av de som är mina vänner. Utöver det tyckte jag att det var en grov generalisering som jag ärligt talat tyckte var ovärdig dig.

  Nu förstår jag av ditt förtydligande att det inte var så du menade. Därtill känner jag att jag själv övertolkade vad som skrevs. Du vet säkert hur det kan vara, ibland läser man med lite taggigare glasögon liksom. Jag hade väl PMS eller nåt. 😉

  Vänner?

 11. Nej alla män försvarar inte våldtäkt o heller inte prostution….. Jag o många andra män skulle inte ens drömma om att ofreda nån sexuellt…..
  Ha de gött

 12. Lollo;
  Du skriver:
  "Jag tycker det är märklig att inga biologister (vad jag hört iaf)försvarar t.ex. att kvinnor så ofta får vårdnaden om barnen med att kvinnor är bättre lämpade för att ta hand om barn.
  När man pratar om få kvinnor på höga positioner osv så handlar det om personliga val och könens olikheter, men när man börjar prata om orättvisor som gynnar kvinnor beror det helt plötsligt på ett "kvinnovälde" och sånadära hemska feminister som bara vill ge kvinnor en massa extra fördelar men inte bryr sig om män.
  Man kan ju tycka att dom iaf borde vara konsekventa i sitt resonemang."

  2009-08-20 @ 22:20:13

  Hm, de flesta som är för äkta jämställdhet dvs inte är könsmaktordningsfundamentalister använder sig inte bara om biologi när vi ska förklara skillnader utan spannet är så att säga mycket bredare. Man kan ju anta att det bara är en social konstruktion, då är frågan om vi ska bryta den sociala konstruktionen evolutionen har gett Oss för att rasen människa bäst skall gagnas eller så kan vi ju välja att skapa en ny konstgjord som är skapad av idealister och dessutom saknar empirisk forskning.

  Att du sedan ifrågasätter varför "biologister" inte anser att modern ska vara den naturligt bästa vårdaren är ett argumentationsfel. Det är ju just det som feminister alltid gör medan de anser at styrelserummen och höga löner passar kvinnor lika bra som män!? Det finns således 2 maktarenor som tilldelats Oss män o kvinnor och i de flesta fall är kvinnans maktarena mer attraktiv för båda könen och den yttre världen med pengar, risktagande, övertid och dödsfall på arbetet är det som blev över efter att kvinnan fått välja.
  Om du verkligen är intresserad av fakta så skulle jag föreslå Dr Warren Farrell och hans 2 böcker med titlarna "The startling truth behind the paygap" eller " the myth of male power".
  Anledningen till att jag tycker att du ska läsa honom är att han har varit feminist i 35 år och var med i USA under "the 59 pence movement". Han kan alltså vara trovärdig åt feminister, antifeminister eller bara som jag jäkligt intresserade av jämställdhet baserad på empiri och fakta och inte känslor.
  Tänk om, tänk rätt:-)

 13. "äkta jämställdhet" det påminner mig om när Tidningen blågula frågor kallar sig antirasistisk med den riktiga innebörden:-)

  "i de flesta fall är kvinnans maktarena mer attraktiv för båda könen och den yttre världen med pengar, risktagande, övertid och dödsfall på arbetet är det som blev över efter att kvinnan fått välja"

  Det är roligt när något som är såhär galet långsökt levereras som att det vore den givnaste och mest oemotsagda sanningen i världen. I verkligheten är ju detta bara en skräddarsydd fantasi för att motivera den ordning mansrättsgnällarna vill hålla sig kvar i, samtidigt som de kan beklaga sig över hur mycket sämre de har det.

  Feministiska kvinnor klagar över sin situation för att de vill förändra den, ni i biologistgänget däremot däremot och vill grunden till ert elände kvar. Ni vill inte ha någon förändring utan bara få tyst på kvinnor och vältra er i självömkan.

  Övertid eller dubbelarbete torde ju vara ganska hugget som stucket? De flesta människor oavsett kön torde dock föredra den något förhöjda risken för en för tidig och plötslig död i ett spännande liv framför åratal av lågavlönad och meningslös tristess i offentliga sektorn.

  Vist kan man läsa Farrell, men han kommer inte med något nytt, utan är bara en amerikansk kopia av Pär Ström (eller tvärtom!), fast han skriver onekligen betydligt bättre.

 14. Henric;
  Jag skulle bli stormförtjust om du skulle vilja förklara hur patriarkatet ser ut, medan du håller på så kan du väl tala om för mig vilka orättvisor som utspelar sig för kvinnor i dagens Sverige.

  Jag är maskulinist för att jag anser att det har varit tyst alldeles för länge när det handlar om mansfrågor. Vi kan inte längra gå med på denna förgörande feminism som bygger på förljugenhet och förvanskad statistik. Vi måste börja att använda båda vågskålarna och förstå vilka fördelar respektive nackdelar båda könen lever med, tyvärr så är mansfrågor inte på tapeten och har aldrig varit för dessa tredjevågsfeminister som slåss mot väderkvarnar och tror på hustomtar.
  Fram med ordentlig forskning likt den Farrell som vi båda talar om, han är omtyckt av både män och kvinnor och de flesta argumenten han kommer med är väl underbyggda. Vi kan ju inte låta känslor få bestämma när vi ska tro på någonting, feminismen är stendöd för de flesta logiska, utbildade och sansade människor. Kvar finns nog bara dem som fortfarande väljer at tro på tomten (Patriarkatet).

  Kvinnor i Europa lever 5 år mer än män och detta är ett val som kvinnan gör, mer livskvalitet och mindre uppoffringar. Fråga kvinor själva vad de vill ha..
  1. Mer pengar
  2. Styrelseuppdrag
  eller
  1. Makten över barnen och familjen
  2. Makten att bestämma över sitt eget liv.

  Där har du huvudet på spiken när vi talar om att lägga saker i vågskålen!
  Försök att se vilka som har skyddats i årtusenden.
  Nu är det ju var o en fritt att bestämma över sitt eget liv men nåde dig om du som man försöker att ta dig in i det heliga rummet där kvinnan har makt, du blir straffad och dumförklarad, fråga bara de 1000-tals pappor som jobbar dagligen för att barnen ska få lika rätt till båda sina föräldrar, de är chanslösa och kvinnans rätt och vårt skydd till henne går även före barnens rätt till sin far.
  Tänkvärt…

  Johanna; Jag kanske skrev lite plumpt förut, förlåt i så fall för det var o är aldrig meningen att skada någon och jag tycker att det du har råkat ut för är fruktansvärt.

 15. Som jag ser det finns det bara ett kön, människa. Resten är fysisk biologi, vi har ju vissa skillnader i utseende, fortplantningsfunktion och hormoner. Men jag tror vi är mer lika än olika.

  Att det är fler män som försvarar våldtäckt kan ju bero på att det är gruppen män de identifierar sig med och då känner att de måste försvara våldtäcktsmannen för att inte själva känna sig dömda. Lite stört att de inte förbannar dom i stället, det är ju på grund av våldtäcktsmän som gruppen män fått dåligt rykte.

  Känsfördelningen är (tror jag) mest en social konstruktion och jag tror att både kvinnor och män försvarar och lever i denna livslögn av gammal vana, man ska ju inte utmana folks fundamentala grunduppfattningar om världen för då blir alla förvirrade och mår dåligt(bullshit). Detta sker både undermedvetet och medvetet beroende på i vilket läger man befinner sig.

  Jag för min del går runt och känner mig kränkt och arg dagligen, av både kvinnor och män för att jag upplever att jag inte får vara jämställd. Män trycker ner av gammal vana och döjer det med"jag skojade bara" och kvinnor säger åt sina döttrar att inte sitta med bena brett isär(även om de har byxor på sig) av gammal vana.

  Men undersökningar visar att både kvinnor och män mår bättre av ett jämställt samhälle. JAg kommer inte ihåg, men på ett dagis i dalarna tror jag det va så hade personalen filmat sig själva, hur de betedde sig mot pojkar och flickor och det visade sig vara väldigt olika. När de sedan ändrade sitt beteende fick de mer jämställda harmoniska och självsäkra barn som utvecklade sina egna intressen och förmågor. Problemet kom när de började skolan och lärarna där inte visste hur de skulle hantera de jämställda barnen. Det går säkert googla på det.

  Jag tror vi kan ha olika läger som säger olika saker, det går inte ha en "flickorna mot pojkarna kamp" i denna frågan för ingen kommer någonsin vinna då. Det vi som människor vinner på är ett gemensamt mål med jämställdhet för alla oavsätt kön läggning, ursprung, klädsmak, handikap etc. etc.

  Vi måste bara bryta denna sociala konstruktion, denna livslögn som generationer har vävt in sig i.
  Det är jobbigt med förändring, men det är värt det. Det är ju ännu jobbigare nu när både kvinnor och män känner att de inte kan va som de är utan mste rätta sig in i ledet.

  Vad gäller våldtäckt så är det ALDRIG ok. Man ska kunna säga Nej hela tiden, även helt plötsligt under akten med en älskad. Man ska inte ens behöva säga nej tycker jag, det ska ju vara en positiv upplevelse med sex ju och om partnern inte ser att man inte vill så är ju denne helt empatistörd.

  Min första gång va en katastrof för jag ville inte, hade brutalt ont, men kände att jag inte kunde säga nej för då skulle han bli sur. Han fortsatte ändå, fast han såg att mina tårar rann och att jag hade ont och inte ville. Det tycker jag fan är våldtäckt med.

  Jag tror killar har en annan instälning till våldtäckt då de har en annan inställning till sex. Tjejer får ofta uppmaningen att de ska vänta på den rätte och skudda sig mot graviditeter och vara allmännt snälla flickor, medan pojkar är hjältar om de knullar runt från det att de ät tretton. Tjejer brukar ju vara mindre än killar, det är mer av ett hot när någon närmar sig sexuellt som är större.
  Killar som blir tafsade på upplever inte det som kränkande eller hotfult för vill de inte har de en annan pondus att säga nej än tjejer då vi ofta uppfostras till att vara snälla och aldrig säga nej och va assistaner åt killar mm..

  Ex. min bror berättade att hans första gång så hade han somnat till hos en kompis på en fest coh vaknat av att en tjej red honom. Han såg inte det som en våldtäckt fastän han inte samtyckt.

  Jag vet ju inte ifall han bara ville va tuff när han berättade det, vi har inte en så tight relation men jag tyckte det lät skumt.

 16. Baby;
  Jag har under mina 37 levnadsår aldrig träffat en man som har försvarat våldtäkt. Istället har jag märkt att när man diskuterar sådana händelser så är de flesta män fyllda med förakt för sådana handlingar. Samhället har också de starkaste signalerna mot de som utför dem att de inte alltid döms beror på rättssäkerheten, man måste ha bevis.
  Till och med de män som är mest socialt utsatta och sitter i fängelser har ett stort förakt för dessa förövare,så stort att de är tvungna att separera dessa från övriga grupper interner. Ännu en gång så vill jag förtydliga att samhället och individen måste göra allt för att förhindra att sådana här grymt omänskliga och kriminella handlingar utspelar sig.
  Angående din könsmaktsordningsteori så avböjer jag att svara då alla fakta som jag har läst om denna går tvärs emot dagens statliga feminism. Att här redogöra för min teori skulle ta för stor plats.
  Din sista teoru om att kvinnor känner sig mer rädda för sexuella brott håller jag dock med om, lika att män är större än kvinnor och detta i sig är den största anledningen till att någon utför en sån handling. Detta skulle i så fall förklara att kvinnor oftare utsätter barn för sexuella handlingar och att kvinnor i högre utsträckning är barnmisshandlare.
  Vi behöver en ny rörelse för jämställdhet där de 2 olika maktarenorna belyses men den kommer aldrig att komma så länge vi slåss mot väderkvarnar (könsmaktsordningen)
  Tack för att jag fick skriva på denna blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.