”Fitta” och ”kuk” är inte tillåtet på vår skola

För några veckor tillverkade min klass egna bildmappar, ett självportätt skulle placeras på mappen resten fick vi utforma själva efter tycke och smak. Sagt och gjort.

Idag kom min bildlärare förbi när jag satt och bloggade i uppehållsrummet under lunchrasten (även känt som biblioteket utan böcker). Henne har jag inte haft några problem med innan, hon har varit bra det lilla jag träffat henne. Hon nämner min mapp och talar om att jag måste tillverka en ny då flera (hon nämner inte vilka) tagit illa vid sig av min mapp. Aldrig frågade jag vilka som hade haft synpunkter gällande min mapp, det borde jag ha gjort. Jag var noga med att tala om att jag gillar orden ”fitta” och ”kuk” för att hon inte skulle inbilla sig någonting annat. Jag är inget vandrande attitydproblem utan ordförråd, jag väljer mina ord bättre om jag blir upprörd och då jag inte har någon önskan om att förnedra någon anser jag detta vara en ickefråga.

Vidare frågade jag henne om hon kunde förstå att jag känner mig kränkt när hon nervärderar min konst. Naturligtvis kunde hon inte det, om människor förstod att de själva bidrog till att kränka andra när de ens började fundera i termer av förbud skulle de nog inte göra det i samma utsträckning. Idag är kränkningar ett alibi för att komma undan med förbud även om de sällan behöver förklaras, allra minst i skolan.

Hennes förklaring var att samhället i stort inte uppskattar de ord jag faktiskt använder. Varpå jag frågade henne rätt ut om hon menar att då samhället är ruttet är detta skäl nog att hindra mig från att uttrycka mig på ett sätt samhället inte uppskattar. Denna anpassningen gör samhället snarare mer ruttet och ännu mer inskränkt. Jag tycker det är högst irrelevant om samhället inte gillar orden (vilket är något av en lögn) då jag anser att alla människor ska ha rätt att uttrycka sig oavsett om samhället godkänner framförandet eller ej. Vi har ingen yttrandefrihet när endast accepterade och oladdade åsikter får spridas i samhället. Inte minst i ett ämne som bild där poängen till mångt och mycket är att vi elever ska lära oss att uttrycka oss på olika sätt. Det var ingenting att prata om ansåg hon, innan hon gick förklarade jag för henne att jag inte känner mig det minsta motiverad att göra en ny mapp.

I skrivande stund känner jag mig otroligt kränkt, samtidigt är jag förvånad över att en lärare vågar agera på detta sätt. Mitt syfte var aldrig att provocera, inte för en sekund trodde jag att detta skulle bli något problem. Min syn på lärare och skolan i övrigt är sämre än någonsin, innan trodde inte jag att det var ens möjligt. Varför ska skolan vara en evig karusell där du måste välja mellan att bita ihop och förlora självrespekten eller protestera och riskera underkänt i ämnen på grund av att läraren ogillar dig eller vad du gör?

21 thoughts on “”Fitta” och ”kuk” är inte tillåtet på vår skola

 1. Jag raderar inlägg som bara har för syfte att vara förolämpande eller kränkande. Har du ingenting riktigt att tillföra behöver du inte skriva här.

 2. Så alltid när folk har andra åsikter än dig och du inte känner att du vill kommentera för att du kanske tom tycker att det finns en poäng i det, så ska du gömma dig bakom saker som ”kränkande” och ”förolämpande”?

 3. Inte för att jag egentligen bryr mig, men jag blir lite triggad när du tar bort mina meddelanden och lämnar kvar dina vilket får min åsikt ganska snedvriden för andra som läser. Det om något tycker jag är förolämpande.

  Varför är det så hemskt att jag tycker att det är barnsligt att skriva fitta och kuk på en mapp i skolan? Jag fattar att du vill föra fram dina åsikter på det sättet och har långa utläggningar om att de orden funnits i SAOL i åtskilliga år, ta bort negativa laddningar, osv osv.

  Jag tycker bara att din handling är barnslig, inte du. Du måste lära dig skillnader på påhopp och åsikter ang. handlingar.

  Bra va? Då lär vi oss båda massor med saker. Men du måste ju vara beredd på att folk inte håller med dig. Ellerhur?

 4. Du argumenterade aldrig för varför det var omoget (eller barnsligt) att skriva så på en skolmapp och därför är det fortfarande ingen åsikt.

  Dina inlägg tas inte bort när du slutar förolämpa mig och det jag gör.

 5. Att avfärda något som så tydligt är en politisk handling med att den är ”barnslig”, utan att sedan heller alls argumentera för varför, skickar åtminstone för mig signalen av att man är en MYCKET primitv som människa.

  Varför tror man att man har rätt att vara oförskämd och nedvärderande och sedan ha rätt att få detta publicerat hos den man förolämpar?

  Yttrandefrihet betyder inte att du behöver publicera andras åsikter, framförallt inte på bloggar där alla har möjligheten att skaffa en.

  Maggan, du beter dig som en jävla tölp, och i överensstämmelse med din filosofi behöver jag rimligen heller inte förklara varför…

 6. varför behöver ”anonym” förklara sig inför dig för? tycker hon/han att du är barnslig, så är det hennes/ hans åsikt. eller hur?!

 7. …och om hon(maggan) måste berätta VARFÖR hon tycker så, så är väl ändå det ett argument och ingen åsikt? En åsikt är vad man tycker och tänker och man behöver inte ha någon ”rimlig” anledning till VARFÖR.

 8. Hon BEHÖVDE väl inte förklara sig? Bara om hon ville stå kvar i Sjödins blogg? En åsikt kan översättas ganska direkt till ett sätt att se på något det förutsätter att det finns en grund. Det räcker alltså inte med ”tyckande”…

 9. Henric, fint att du kommer till någon slags undsättning, men jag tror att Johanna klarar det här själv helt utmärkt. Eller har du något komplex som man och måste hjälpa tjejer? Om du nu är så PK som du torde vara, så gör du inte så.

  Och för det andra så VET jag att det var en politisk handling. Men jag tycker ändå att den var barnslig. Eller är det så att man inte får tycka att politiska handlingar är barnsliga?

 10. Den var riktigt rolig:-) Du Maggan är bara för patetisk där bakom din oklädsamma anonymitet. Jag kommer inte till undsättning ALLS! Johanna raderar tydligen vissa av dina inlägg, det är för mig en ganska tydlig indikation på att hon inte har någon speciellt stor önskan att driva pseudodebatten med dig vidare. Det betyder i så fall att den sannolikt stannar vid dina kränkningar som sista ordet. All respekt till henne för detta, men jag som själv inte är drabbad tycker att det skulle vara för deprimerande om om du gick härifrån utan att få en knuff som tvingar dig att fundera över varför DU är så feg, primitiv och barnslig. Så feg att du måste låtsas vara två låtsaspersoner tills du insåg att ditt IP ju faktiskt syns:-)

  Man får ”tycka” precis vad man vill, att bögar är äckliga, att afrikaner är grisiga, att Hitler dog för tidigt, men underbygger man det inte får man finna sig i att bli sedd som mindre begåvad och framförallt att bli raderad. Tusentals är de bloggar som är ohanterliga just för att den som driver den var rädd att radera nonsens.

  På min egen blogg till exempel raderar jag all den sorts onyanserade påhopp som sådana som du levererar av ren princip, som kommentator på en blogg är du gäst hos ägaren och ska rimligen uppföra dig eller får finna dig i att bli utkastad.

 11. Jag har aldrig haft två namn, men jag kände att det kanske var bättre att skriva mitt riktiga namn efter att jag kallat mig anonym. Så enkelt. Jag har ju inte haft två olika åsikter. Och om du pratar om din egen blogg och den kommentaren, så var det inte jag. Det finns fler datorer och människor här. Tänkt på det?

 12. Förresten så medger jag att jag var fruktansvärt barnslig igår när jag skrev inlägget till johanna. Jag gjorde det bara för att jag visste att du skulle ta åt dig och skriva tillbaks. Det är nästan så jag vill be om ursäkt, men det är så jäkla roligt!

 13. Så nu sätter jag punkt. Känns lite som ett chattrum detta. Men jag erkänner att jag varit lite barnslig, men jag tycker fortfarande att det var lite barnsligt att skriva så på en mapp i skolan. Det är allt eftersnack (pseudodebatten) som varit barnsligt. Så henric, fortsätt och fortsätt försöka förändra. För jag är alldels för primitiv för att se att det ens kan bli en förändring faktiskt. Eller så kanske det kallas cynisk.

 14. För att återgå till ditt faktiska inlägg; det står någonstans (minns aldrig namnet på alla politiska beslut och lagar) att skolan har till uppgift att undervisa eleverna i hur en demokrati fungerar. Jag kan aldrig förstå vem det egentligen är som definierar demokrati när det gäller det, för det som sker i skolan är väldigt långt ifrån demokrati.

  Min lillasyster fick hem ett brev att det blivit förbjudet på hennes högstadieskola att svära, man kunde bli hemskickad om man svor. Utöver det uppenbara problemet med ett direkt ingrepp i yttrandefriheten så kunde ingen svara på vem som skulle få äran att definiera ”fina” och ”fula” ord. Absurt.

  Samtidigt så ska man dock tvingas att arbeta tillsammans med personer som man ogillar (minns dock inte längre i vilket sammanhang det var), eftersom det är det demokrati handlar om. Enligt någon.

  Ber om ursäkt att det blev lite mycket. Du är väldigt imponerande. 😉

 15. Att påstå att det är ”barnsligt” att skriva ”KUK” och ”FITTA” någonstans där man vet att det kommer att synas, är huvudlöst dumt.
  I detta fall är det så oerhört tydligt att det är en politisk markering, att det kommer att provocera somliga, och gillas av andra, och förhoppningsvis väcka en och annan diskussion.
  Att påstå att det är ”barnsligt” är ett sätt att nedvärdera och dissa utan att egentligen ha några argument alls för sitt ogillande.
  Om det är barnsligt att använda könsord offentligt är jag oerhört barnslig. Visserligen arbetar jag som sexualupplysare, men det är väl också barnsligt, antar jag.
  Och Carl Johan DeGeer måste ju ha varit oerhört barnslig när han gjorde en konstutställning med flaggor som hade ordet ”kuken” textat mitt på flaggorna. Visserligen kom polisen och tog hans tavlor i beslag, och brände dem på bål (bokstavligen!), men han var väl ändå bara barnslig, förstås.

  Jag gillar din blogg!

  Keep up the good work!

 16. Men lite var det väl för att provocera ändå? All provokation är ett ställningstagande och tvärtom i någons ögon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.