Ungdomsmottagningens bristande omdöme

”Slarviga Sara har fullt upp. Hon kastar sig från förfest till klubb till efterfest med samma fart som hon rusar från spinningen till repetitionen med bandet hon spelar i. Agendan skulle vara minst sagt fulltecknad. Om hon hade någon. Men saker händer snabbt i hennes liv, det är ingen idé att planera. Hon vet ändå aldrig säkert var hon är om två timmar. Eller var hon tillbringar natten. Inte för att det bekymrar henne, men ändå. Hon äter p-piller just nu. Men i hastigheten glömmer hon ta dom flera gånger i månaden. Alltså tar hon dagenefterpiller då och då.”

”Vilket p-medel passar Slarviga Sara? Om du har svårt att komma ihåg att ta dina piller, prata med din barnmorska om långtidsverkande p-medel, som till exempel p-ring, p-stav eller p-spruta.”


Ovanstående text är saxad ur ”P-piller guiden”, en tidning som finns att hämta på ungdomsmottagningen i Sundsvall. Enligt texten är Sara en kvinna som har många one night stands och enligt P-piller guiden är det bästa för henne ett preventivmedel som hon inte behöver bruka varje dag, ett långtidsverkande preventivmedel. För den som har sex med många personer är kondom ännu viktigare då kondom fortfarande är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Det är helt klart tvivelaktigt att ungdomsmottagningen har denna tidning framme samtidigt som de i media sörjer över ansvarslösa ungdomar som ”knullar runt”. När ska ungdomsmottagningen ta sitt ansvar?

Sara tar då och då dagenefterpiller, bör vi anta att hon gör det för att män kommer i henne? Det är så läsare kommer tolka texten även om författarens tanken möjligen var en annan. Tolkar vi det som att dessa män ejakulerar i Sara blir texten genast ännu mer tvivelaktigt med tanke på att könssjukdomar smittar ännu lättare vid ejakulation. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att männen ejakulerar i Sara. Jag har läst sexologer som uppmanar kvinnor att ta dageneftepiller utan att det finns skäl att anta att en eventuell graviditet skulle kunnat äga rum. Dagenefterpiller säljer lika lätt som p-piller och p-piller säljer lika lätt som smör.

Förutom att kondom skyddar mot könssjukdomar och förhindrar oönskad graviditet så är kondom det enda preventivmedlet som används under tiden du har sex. Chansen att du kommer ihåg att ta ditt p-piller klockan tolv när du är på väg till bussen är betydligt mindre. När du däremot ska ”komma till” kan du relatera till sex och du kommer tänka på sex. Är du dessutom en sund person som bryr dig om sin hälsa så kommer du tänka på skydd. Om vi tänker oss att vi lever i ett idealsamhälle så ni minst två personer som vill skydda er, så om en av er skulle glömma så kan fortfarande den andra personen be om kondom men detta är som sagt bara en vacker tanke. Bör vi ställa högre krav på männen vad det gäller preventivmedel? Jag är kluven, jag anser att båda borde ta ansvar för sina handlingar däremot finns det saker såväl män som kvinnor bör tänka på. Om det är möjligt eller ej att glömma kondom låter jag vara osagt. Däremot vill jag ändå påstå att du man kommer märka om kondomen inte sitter på och gör den inte det kanske du bör fundera en gång till. Vi vet att det finns kvinnor som har svårt att be om kondom och med den vetskapen bör män tänka ännu lite extra på att ta eget initiativ vad det gäller skydd. Män bör beakta att det inte är roligt att be om kondom. Tro mig när jag säger att jag inte är ensam om att mottagit en mängd olika sorters svar, jobbiga attityder och även argument män använder sig av för att slippa ta sin del av ansvaret.

(På baksidan av P-piller guiden finns en liten text som talar om att kondom är det enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar. Det räcker inte, ungdomsmottagningen känns mer som ett företag som vill sälja sin tvivelaktiga varor. Personerna som jobbar där verkar inte alls bry sig om ungdomarnas hälsa)

11 reaktioner till “Ungdomsmottagningens bristande omdöme”

 1. Jamen alltså hallå nu. Stilla er lite. det står faktiskt inte att Slarviga Sara knullar runt. ”Var hon tillbrinmgar natten” behöver inte betyda ”vem hon ligger med”. Hon pendlar väl mellan kompisar, lägenheten och pojkvännens hem. Det står att hon har mycket att göra och ofta glömmer bort att ta sina p-piller. Jag har massor av tjejkompisar i FASTA förhållanden som far runt som galningar och stup i kvarten glömmer bort att ta sina p-piller. Vilket resulterar att de måste ta dagen-efter-piller.
  Man behöver inte läsa in det värsta i exakt allt.

 2. Koma:

  ”Sara tar då och då dagenefterpiller, bör vi anta att hon gör det för att män kommer i henne? Det är så läsare kommer tolka texten även om författarens tanken möjligen var en annan. Tolkar vi det som att dessa män ejakulerar i Sara blir texten genast ännu mer tvivelaktigt med tanke på att könssjukdomar smittar ännu lättare vid ejakulation. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att männen ejakulerar i Sara.”

  Det finns naturligtvis olika tolkningar men jag är heller inte ensam om min tolkning. Ungdomsmottagningens egentliga syfte spelar mindre roll när flera som läser denna text gör min tolkning och tänker ”ah, det är lugnt om män sprutar i mig några gånger varje månaden, jag kan ju ta dagen-efter-piller”

 3. Man kan ha ett FAST förhållande och fortfarande vara glömsk och inte ta p-pillren som man ska. Precis som jag i föregående inlägg skrev att flera av mina tjejkompisar gör. Och om deras FASTA pojkvänner ejakulerar i dem så måste de ju ta dagen efterpiller om de glömt ta sina vanliga. För du kan väl inte mena att man i ett fast förhållande där båda är testade ska använda kondom?
  Men å andra sidan verkar du ha en så cyniskt och bitter syn på förhållanden och män att du antagligen utgår från att alla knullar runt till höger och vänster.

 4. Jag ser hellre att monogama personer använder kondom istället för att flickvännen äter p-piller. Det är naivt att tro att man kan köra avbrytna samlag med vem som helst, inte en risk jag tänker ta och förövrigt har jag ingenting emot otrohet om det var det du åsyftade när du skrev ”att du antagligen utgår från att alla knullar runt till höger och vänster”.

  Jag gillar män, tro det eller ej.

 5. Och jag antar att tanken inte ens slagit dig att jag kanske väljer att äta p-piller för att JAG inte gillar kondom? Inte för att jag är någon form av slav under patriarkatet. Jag ligger med en enda kille. Den enda killen jag VILL ligga med. Och det vill jag kunna göra helt utan att oroa mig. Nu är det tyvärr så att det ännu inte finns p-piller för män, men jag har ändå inga bekymmer med att ta dem så det spelar just nu ingen roll.

  Och du har ett konstigt resonemang angående otrohet. Hur kan du säga att du är emot otrohet. Om du i ena sekunden säger att du är emot fasta förhållanden överhuvudtaget. Då borde otrohet inte ens vara ett ord i ditt vokabulär. Då kommer du ju inte att BEHÖVA vara otrogen. Och om du dessutom tycker att otrohet är helt ok så är det ju en enkel förklaring till varför du har en sån sorglig syn på förhållanden. Det verkar som om du faktiskt ser NER på de som inte vill vara otrogna. Som att du anser att jag är en idiot för att jag är säker på att min pojkvän inte är otrogen.

  Jag brukar inte förminska folk genom att ta upp deras ålder men i ditt fall gör jag det. Inte av den anledningen att du tycker att otrohet är ok osv, för det finns det många som gör. Men att du är så säker på din sak och i stort sett kallar de som säger att de lever i ett lyckligt förhållande för lögnare. Måste vara skönt att ha hela sin världbild och sin människosyn klar för sig vid den ringa åldern av 16 år. Även om båda dessa verkligen stinker riktigt ruttet.

 6. Jag tänkte inte förbjuda dig, eller hur? Varför gör du dig själv till ett större offer än vad du är? Du lever verkligen för det här? Inse att tvåsamhet är norm, ingen klagar på dig. DU är nästan lite fin för att du bara vill vara med en person.

  Jag har inte sagt att jag är emot otrohet. Ja, jag gillar inte att människor begränsar varandra och jag vill aldrig vara i den sitsen där jag kan vara otrogen.

  Jag ser inte ner på människor som inte vill vara otrogna, du läser vad du vill läsa. Är det så provocerande att en efterbliven sextonåring ifrågasätter det du verkar leva för?

  Vad gör du här om du är så trygg i ditt förhållande undrar jag.

  Det är inte jag som tycker att det är OK att begränsa människor.

 7. Jag får be om ursäkt igen att jag kommenterar ett gammalt inlägg. Som blivande tonårspappa är din beskrivning intressant, och din kritik är relevant. Sen kan man alltid jämföra med förr i tiden, då några företeelser du tar upp då och då faktiskt var bättre förr. Framför allt den närmast bisarra lagen om våldtäkt på barn under femton år.

  Jag kan se deras goda intentioner när de uppfann Slarviga Sara. Även unga kvinnor som knullar runt ska kunna komma till dem utan att skämmas. Sen jobbade de lite extra för att inte uttryckligen skriva att hon knullade runt, vilket en kommentator noterade. Målgruppen är däremot uppenbar. Likaså deras syfte att marknadsföra alternativ till de som missar att ta sina p-piller. Men varför de kombinerar detta med Slarviga Sara är mycket märkligt.

  Många, kanske de allra flesta, institutioner av olika slag, har mål att förhålla sig till. Det stora målet som har hängt med i många år är att få ner antalet tonårsaborter, vilket säkert är anledningen till att de så hårt propagerar för hormonella preventivmedel. Det är mycket olyckligt eftersom det minskar kondomanvändningen, med könssjukdomar som följd. Men det är en avvägning några har gjort, på uppenbarligen lösa grunder.

  Jag vet inte hur länge dessa ungdomsmottagningar funnits. Kanske var Slarviga Sara ett olycksfall i arbetet i en ung organisation? Jag vet i alla fall att när jag var i tonåren fanns de inte. Tjejerna, (ursäkta ordvalet) var hänvisade till skolsköterskan eller mödravården, (Hette det så?), eller vuxensjukvården i största allmänhet. Det var kanske inte så kul att som fjortonåring sitta i samma väntrum som den gravida grannfrun. Fast kondomer kunde man köpa i Pressbyrån. Mamba, kondomen som kramas, passade bra på tonårspojkar, tills de insåg vad eufemismen ”kramas” egentligen betyder. En annan detalj var att till skillnad från nu, då en pressbyråkiosk är som en liten affär man går in i, var att handlade genom en lucka och sa vad man ville ha. Något som ökade den redan något pinsamma situationen, liksom risken att den där gravida grannfrun plötsligt dök upp bakom en i kön.

  De flesta av dagens könssjukdomar verkar inte ha blivit uppfunna än. Att skydda sig betydde först och främst att undvika graviditet, för den fria aborten var trots allt inte så gammal. Sexualkunskapen man fick i skolan var ett skämt under några timmar i biologin. Däremot fanns det närmast exotiska och numera helt bortglömda ämnet Barnkunskap. Jo, det var faktiskt ett eget ämne under någon timme i veckan i nian. Syftet var antagligen skulle ge oss bättre förutsättningar och förbereda oss på föräldraskapet. Där fick jag lära mig, (och av någon anledning fortfarande minns), att en nyfödd är prematur om barnet väger mindre än 2500 gram. Mycket relevant eftersom man med relativt liten arbetsinsats kunde få ett bra betyg, med bonusen att man inte behövde smöra för läraren då hon inte hann lära sig några namn.

  Det har blivit bättre, och din insats och kritik av ungdomsmottagningen är alldeles utmärkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.