Någon slags vegomat

Falukorven är namnskyddad inom EU. Utan att vara intresserad av falukorvens beståndsdelar förstår jag det som att en korv måste innehålla vissa ingredienser och tillsatser för att få kallas falukorv. Korv är däremot inte skyddad varubeteckning inom EU.

”Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till” är ett citat som brukar tillskrivas den tyske rikskanslern Otto von Bismarck. I veckan kunde vi läsa tidningsrubriker om att EU är ett hot emot vegokorven. ”Vegetariska livsmedelsprodukter som vegokorv och vegoburgare kan snart få byta namn, skriver tidningen ATL.” (Jag hittade dock inte artikeln i ATL.)

Och nog tänker man på den så kallade köttlobbyn: ”In a move that some MEPs suspect bears the fingerprints of the meat industry, the parliament’s agriculture committee this week approved a ban on producers of vegetarian food using nomenclature usually deployed to describe meat.”

Varför kallar man vegetariska livsmedel korv? För att underlätta för den som vill tillaga vegetariska varianter av klassiska korvrätter. För att vi vant oss vid att mat med en viss form är ”korv”. För att de flesta av oss har barndomsminnen av korv med bröd. En del korvar är helvegetariska (veganska). Andra korvar innehåller jämförelsevis låg kötthalt vilket fått en del människor att dra dåliga skämt om att den i princip är vegetarisk.

Skillnaden mellan korv med låg kötthalt och korv utan köttinnehåll är att man framhäver det låga köttinnehållet i den senare. Korven är 100% VEGO. Benämningen ”hot dog” används för att ”korv” skulle kunna leda tankarna till livsmedel som innehåller mer kött än vatten och tillsatser. Den vegetariska korven är dock inte vilseledande beträffande det vegetabiliska innehållet, därmed inte sagt att det inte finns skäl att läsa innehållsförteckningen.

Astrid och aporna från Malmö har försatts i konkurs. Jag var aldrig särskilt förtjust deras produkter med undantag för chörizon. Häromdagen reade en matvarubutik i Malmö ut några av deras korvar och då slog jag till.

I en dom från 2017 (C-422/16 Tofu Town) prövade EU-domstolen om beteckningar ”smör”, ”ost” och ”grädde” får användas vid saluföring av vegetariska juversekretsprodukter. En ledtråd är att vi köper havredryck nuförtiden.

Målet gällde ett tyskt vegobolag som sålde vegetariska livsmedel under beteckningarna ”Soyatoo Tofubutter”, ”Pflanzenkäse”, ”Veggie-Cheese” och ”Cream”. Det framgår av en EU-förordning att termerna grädde, smör, ost och yoghurt ska reserveras för mjölkprodukter. Frågan i målet var om det är i sin ordning att använda beteckningar som ”smör” och ”cream” om vegetariska livsmedel förutsatt att det framgår av sammanhanget att produkterna är vegetabiliska.

EU-domstolen redogör först för vad som avses med ”mjölk”, det vill säga ”uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar, utan någon tillsats och utan att något avlägsnats från detta”. Enligt EU-domstolen får beteckningen mjölk enbart användas om vegetabiliska produkter och detta gäller även om användningen av beteckningen kompletteras med klargörande eller beskrivande termer som anger den aktuella produktens vegetabiliska ursprung.

”The lawmakers argue that it’s a simple matter of informing consumers properly, however. “We felt that steak should be kept as real steak,” said French Socialist MEP Éric Andrieu, Parliament’s lead on the file, at a press conference Monday.” (4/4-2019 Politico)

Jag är negativ till matfusk och applåderar initiativ som Äkta vara. Jag har all förståelse för om den som köper gräddglass förväntar sig att grädden är en viktig beståndsdel i glassen och inte en ursäkt för att få kalla den gräddglass.

Vegetariska matproducenter vilseleder inte, de är tydliga med att vegokorvarna och sojaburgarna är vegetariska. Är det någonting en vegetarian undrar är det om livsmedlet är vegetabiliskt. Av den anledningen brukar det med all tydlighet framgå av produkter som är avsedda att vara vegetariska att de inte innehåller animalier. Detta är knappast EU:s förtjänst.

Vegobolagen kommer inte lura på dig vegetabilier. Har du någon gång råkat köpa på dig vegetarisk korv får du börja läsa mer noggrant på förpackningarna i matvarubutiken. Lite vegokorv har ingen dött av.

Samtidigt måste man skilja att på att saluföra majonnäs utan ägg som ”majonnäs” och att saluföra äggfri majonnäs som vegansk majonnäs. Är det några som kommer att lura på dig vegetabilier (läs: dra ner på animalierna) är det bolag som saluför produkter som animaliska. Ägg och grädde kostar. Är det några som vet det så är det vegetarianer som hittat äggfri majonnäs utan att den varit märkt ”suitable for vegetarians”.

”Forcing veganism to rename its burgers and sausages as veggie discs and tempeh tubes would be ludicrous, but looking beyond vegan junk food? That is a great idea.” – Tony Naylor

Via @LiouxsieLioux

 

Jag tänker mig att människor som förstår ”fruktkött” också förstår att vegoburgare är vegetariska, men visst kan man redan nu börja fundera på vegonamn som inte är ”köttinspirerande”. För hur löjeväckande det än vore skulle det inte förvåna mig om förslaget blir verklighet med tanke på att det redan är förbjudet att använda mjölkbeteckningar om helvegetariska produkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.