Obetalt hushållsarbete kräva flerhushåll

”Det finns både kvinnliga och manliga människor. Däremot finns inga kvinnliga eller manliga sysselsättningar.”

Tillhör du de som någon gång googlat ”Så stryker du skjortan utan att stryka”? Som den vuxna och normalbegåvade människa jag är lärde jag mig stryka skjortor via internet, närmare bestämt via turtorials på Youtube. Det naturliga hade annars varit att ringa någon äldre släkting men alla mina äldre släktingar är döda.

Nog hade jag strukit skjortor innan Youtubes intåg i mitt liv, men jag hade ingen teknik eller någon systematik. Resultatet blev aldrig särskilt bra. Via Youtube lärde jag bland annat mig i vilken ordning man bör styrka skjortans olika delar, vikten av att använda vatten och att man bör öppna skjortärmen. Sådant som framstår som självklart såhär i efterhand.

Efter att ha strukit ett gäng skjortor drog jag ur sladden till strykjärnet. Tolv strukna skjortor får räcka, för denna gång. Sedan jag lärde mig stryka skjortor kan jag tycka att det är ganska rogivande om jag har radion på i bakgrunden. Åtminstone om jag styrker flera skjortor åt gången. Jag hade antagligen inte funnit det rogivande om jag hade varit tvungen att stryka mina egna eller andras kläder.

”En och en klarar de flesta vuxna och normalbegåvade män och kvinnor av att laga mat, dammsuga, bädda sängen, tvätta kläder och röja upp i den sanslösa röra som uppstår till följd av mänsklig närvaro. För många är det först när man flyttar ihop med någon som begreppet ”obetalt arbete i hemmet” får en innebörd. För det är ett arbete och det måste utföras av någon. I hushåll med barn får denna någon så småningom fasta konturer och visar sig då vara kvinna. I grund och botten är ”oavlönat arbete i hemmet” en naturlig del av vuxenlivet.” (Ur 10 lektioner i matlagning av Lotta Lundgren)

Jag tänker inte vara jämställd någon, har jag ibland tänkt när jag läser om ojämställda heterorelationer. Här finns inget hushållsarbete att fördela. Medan andra försöker förändra heterorelationen ”inifrån” och övertyga sig själva och oss andra om att det går att leva jämställt inom ramen för en heterosexuell samborelation (vi får aldrig läsa om samkönade pars (o)jämställda relationer) ställer jag mig utanför. Nog utför jag obetalt hushållsarbete men jag lever åtminstone inte i en ojämställd relation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.