Utgångspunkt barnalstrande sex utan att barn blir till

Medierna rapporterar att preventiv-appen Natural Cycles har anmälts till Läkemedelsverket för att minst 37 kvinnor som använt appen för att undvika graviditet har blivit med barn. Appen är inte ett preventivmedel utan snarare än preventivmetod som bygger på att användaren varje morgon matar in data om sin kroppstemperatur. Därefter ska användaren kunna läsa ut när det är säkert att ha vaginala samlag utan ytterligare skydd. Som framkommit i rapporteringen är metoden inte helt tillförlitlig.

Det är inte osannolikt att vaginala samlag där mannen ejakulerar i kvinnan leder till graviditet. Det är liksom så man har sex om man vill skaffa barn. Nu förekommer det att personer har den sortens barnalstrande sex utan en tanke på att skaffa barn. De allra flesta inser att det är ohållbart i längden och funderar på vilka alternativ som finns. Utgångspunkten brukar vara att kvinnan och mannen ska fortsätta ha den där sortens sex man har när man skaffar barn fast utan att barn blir till och det brukar falla på kvinnans lott att ta ansvar för preventivmedel.

Jag vill verkligen inte vara den som säger att det enda sättet att undvika graviditet är att inte ha sex. Det går att ha sex på olika sätt. På samma sätt som personer pratar om säkrare sex när man diskuterar sexuellt överförbara sjukdomar (oralsex är säkrare än vaginala och anala samlag etc.) skulle man kunna prata om säkrare och säkert sex när man pratar om risk för graviditet. Säkrare, ingen sperma i kvinnans underliv. Säkert, andra former av sex än vaginala samlag.

Jag har aldrig riktigt förstått de som vill ha “barnalstrande sex” och ändå beklagar sig över att de “måste” använda preventivmedel för jag har tänkt att de anser att vaginala samlag där mannen ejakulerar i kvinnan är större än eventuella biverkningar av exempelvis p-piller. Har jag fått allt om bakfoten?

Jag hade också föredragit om man kunde ha vilken sorts sex man ville med hur många man ville utan att använda preventivmedel eller tänka på risk för graviditet och/eller könssjukdomar, men så ser det inte ut. Och det vet alla som kommer fram till att de ska använda någon form av preventivmedel (det inkluderar kondom).

Jag tycker att det är bra att personer efterfrågar biverkningsfria preventivmedel och preventivmetoder som fungerar. Jag ser också fram emot p-piller för män. Däremot tycker jag inte om hur det ibland i samband med detta framställs som att framförallt kvinnor inte har något val. Kan jag välja bort att leva med män som förväntar sig att jag använder preventivmedel med diverse biverkningar? Ja. Som jag ser det är det ytterst en fråga om sexuella prioriteringar och hur orolig man är för biverkningar. Vilket val man än gör borde man åtminstone kunna stå för sin prioritering. Det föreställer jag mig också att de allra flesta gör men det är inte det monogama paret som använder kondom som vi läser om i medierna direkt. Det är främst krönikörer som motvilligt använder p-piller som kommer till tals. En vänlig påminnelse till dem: Det går att börja använda p-piller men det går också att sluta använda dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.