Jag kommer att sakna juristprogrammet

Jag kommer att sakna att studera och Stockholms universitet.

Jag kan inte fatta att jag läst juridik i 4,5 år och tar examen om någon vecka.

Jag missade bara något enstaka undervisningstillfälle. Jag frågade aldrig om något var ”tentarelevant”.

En enda gång satt jag långt bak i den stora föreläsningssalen. Jag spillde antagligen kaffe i varenda bok.

Jag lärde känna tysken. Han såg mig första dagen på uppropet och tyckte att jag såg cool ut.

Jag kom i tid till undervisningen. Jag klarade alla tentor.

Jag kommer från ett hem utan studiebakgrund, jag visste ingenting om att studera på universitet. Vad är en b-kurs?

Jag har syskon som läst på universitet och var därför hela tiden inställd på att göra detsamma.  Mina syskon ställde mig i Stockholms studentbostadskö när jag var 16 år. Tack vare dem kunde jag få tag i en studentbostad i Vasastan med drygt 4 års ködagar. Mina syskon sa även åt mig att göra en budget varje månad. Det gör jag fortfarande.

Jag tog med mig matlådor varje dag. Ungefär en gång per termin unnade jag mig vegetarisk lunch mat på Lantis. I början blev det termosmuggkaffe, men tids nog blev det studentkaffe, bronskort och silverkort på Pressbyrån.

En gång började jag gråta i föreläsningssalen. En person jag kände hade gått bort.

En gång hade jag tentaångest. Det var under associationsrätten. En relation hade tagit slut och jag mådde inte särskilt bra.

Termin 6 eller 7 märkte jag för första gången av betygshetsen. Bland annat träffade jag en person som hade blivit självmordsbenägen den där gången då hon fick ett BA.

Jag kände mig aldrig riktigt hemma bland juriststudenterna. Jag vet inte riktigt varför.

Första dagen på programmet, under ett introduktionspass i Aula magna, sa någon lärare, minns inte vem, att vi kanske satt bredvid vår framtida partner. För ni vet ju hur jurister är, de håller sig inom sitt skrå, skämtade han. Jag tittade mig omkring och tänkte ”aldrig i livet”.

Jag kommer att bära med mig råden som en professor gav oss: ha putsade skor, kom i tid och se alltid till att veta mer än er motpart.

 

 

 

4 thoughts on “Jag kommer att sakna juristprogrammet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.