Mens är mer än bara blod

Tidigare har jag varit ganska positiv till mens. En förklaring var alla, framförallt män, som var negativa till mens. Om de var negativa var jag tvungen att vara positiv. Hur individuella män förhöll sig till mens blev avgörande för om jag över huvud taget ville ha relationer med dem.

Om jag tidigare kunde känna att mens var en erfarenhet jag delade med många andra kvinnor, i brist på andra, känner jag numer att det är en erfarenhet jag gärna sätter på paus.

Numer förknippar jag mens med lägre järnnivåer, och till följd av det trötthet och orkeslöshet, smärta, vätskeansamling samt känslomässighet och irrationalitet (omedvetna missförstånd och övertolkningar, check). Ska det behöva vara såhär?

Enda egentliga skillnaden mot tidigare är att jag har svårt att uppbåda särskilt många positiva tankar kring mens. Delar av mig känner att jag borde för jag föreställer mig att det är mindre tråkigt att få mens i ett samhälle där det inte framställs som någonting negativt att ha en menstruationscykel. Men det är svårt. För vad ska en person som förknippar den med så mycket negativt framställa som positivt?

Jag tänker inte ens försöka uppvärdera den där i mitt tycke onödiga blödningen en gång i månaden. Jag har inget emot blodet som sådant, men menstruationen, som är så mycket mer än själva blodet, hur den påverkar mig fysiskt och psykiskt. Det är svårt att separera blödningen från en allmän olustkänsla av att man inte är sig själv vare sig fysiskt eller psykiskt några dagar innan och under mens. Och jag ser ingen anledning därtill. Jag ska leva med detta under flera år av mitt liv. Jag befinner mig i någon slags stadie av acceptans och vill tro att det framgent kommer att vara möjligt att välja bort mens utan en massa biverkningar.

Inget ont om menskonst, jag kan till och med tycka att nedblodade lakan som indikerar att här har det knullats är ganska trevligt, men det behövs också något som kan lindra besvären utan att medföra andra, tänker framförallt på minskad sexlust.  När det är möjligt kommer jag att vara mer positiv (läs: mindre negativ).

Lyssna! Mens – så påverkar den idrottsprestationer 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.