Hög nivå i politiska debatter är heller inte en mänsklig rättighet

Amnesty Sverige hade årsmöte i helgen och det hade inkommit en motion om att konkretisera begreppet mänsklig rättighet. Det är ganska många som inte vet vad det innebär att något är en mänsklig rättighet. Därför är det intressant att argumentet ”det är inte en mänsklig rättighet” används så flitigt i den politiska debatten. Föga förvånande är det många gånger enklare att bena ut vad som inte är en mänsklig rättighet än vad som är det, men frågan är om, och i sådana fall vad, ett sådant konstaterande tillför det politiska samtalet.

Att varken sex, barn eller att få arbeta som barnmorska är mänskliga rättigheter enligt några konventioner över vilka rättigheter människor har vet vi. Det är inte så att staten går in som garant för att människor ska kunna ha ett sexliv. Men det är knappast så att det konstaterandet – att något inte är en mänsklig rättighet – kommer att bidra till att personer slutar att diskutera hur man bör se på och eventuellt reglera köp av sexuella tjänster, värdgraviditet eller samvetsfrihet (som faktiskt är en mänsklig rättighet). Det är en betydligt mer intressant fråga (i den mån man över huvud taget tycker att det är intressant) än vad som är en mänsklig rättighet. Slå i en konvention kan vem som helst göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.