Rätten till kvinnors kroppar

Om kvinnor kan få utstå okända män som tar på deras kroppar verkar det inte vara något i jämförelse med vad gravida får utstå. Och det är inte bara män som tar på den gravida kroppen. Gravida kroppar ses som någon slags allmän egendom.

Jag har knappt någon erfarenhet av att personer tar på min kropp mot min vilja i offentliga miljöer och då jag inte tänkt bli på tjocken lär det inte bli några händer på min mage heller. Om jag inte skulle bli tjock av andra skäl vill säga. Tjocka kan också råka ut för personer som tror att de är gravida och tar på deras kroppar.

Något annat än att ta på andras kroppar men som också har sin grund i att man lägger sig i sådant som inte angår en är: ”Congratulations! When are you due?”. När ska oskicket att fråga personer om de är gravida upphöra? Fråga inte personer om de är gravida punkt slut. Om de är det lär du få reda på det tids nog. Det spelar ingen roll om du är nyfiken, om någon annan är gravid angår inte dig. Personen kanske försöker att bli gravid, inte kan få barn, har erfarenhet av missfall eller inte vill ha barn. Alldeles oavsett är det inte din sak om någon annan är gravid.

Flera svarar ”jag är bara tjock” när personer undrar om de är gravida. Då jag inte fått den frågan någon gång har jag ingen aning om vad jag skulle svara men jag tror generellt på undvikande svar när personer lägger näsan i blöt. I andra sammanhang sitter svaret ”det angår inte dig” i ryggmärgen. Om någon invänder ”jag undrade bara” eller ”man måste kunna fråga” är det bara att upprepa ”det angår inte dig” och förhoppningsvis inser personen sitt misstag.

2 thoughts on “Rätten till kvinnors kroppar

  1. Visst kan man svara ”Det angår inte dig”. Det är ett fullt rimligt svar på en personlig fråga. Men då ska man också vara medveten om att ett sådant svar uppfattas som väldigt otrevligt och avvisande. Och det är i sig helt ok. Men man bör kanske tänka på den gamla devisen ”le mot världen och världen ler tillbaka” också gäller i andra änden, ”snäs mot världen och världen snäser tillbaka”.
    Om man konsekvent tillämpar ”Det angår inte dig” på personliga frågor lär man bli ganska ensam. Tillämpar man det bara ifråga om okända personer lär det inte direkt minska ner ens vänkrets, men man lär inte heller få några nya vänner att tala om.

  2. I mitt utkast skrev jag något i stil med ”till priset av att en del personer kommer att tycka att du är otrevlig, men det kan det vara värt” men jag strök det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.