Minsta möjliga motstånd

Varför provocerar kvinnor med rakat huvud? Varför provocerar kvinnors orakade armhålor? Vad som ska rakas och hur det ska rakas är något som förändras övertid. Tidigare rakade kvinnor sig knappt under armarna. Tidigare var det ovanligt att personer rakade sina könsorgan. Utvecklingen har gått från att inte raka alls, till att raka litegranna till att raka bort allt hår kring könsorganet.

Alla kan raka bort sin kroppsbehåring. Åtminstone i teorin kan alla det. Alla kvinnor kan ha långt hår. Åtminstone i teorin kan alla det. Som kvinna förväntas man ha långt hår oavsett ens hårkvalitet, oavsett om man passar i det eller inte. Mer hår är alltid bättre än mindre hår oavsett hur det ser ut i övrigt. Att alla inte passar i långt hår spelar ingen roll då långt hår på huvudet är en del av att vara kvinna och som kvinna ska man “kommunicera” sin “kvinnlighet”.

En kvinna som inte rakar kroppen och/eller har rakat huvud provocerar för att hon inte ens gör det allra mest “grundläggande”. Det är inte frågan om kostsamma kurer och kurser eller om att ha någon särskild talang. Bara låt håret vara eller ta bort det. Kvinnor som inte gör dessa grundläggande saker kan få personer som lägger ned timmar på sina yttren att gå i taket. Vilka tror de att de är som inte ens försöker? Det är lite som att ha toppbetyg och välja en utbildning med låga ingångskrav.

Här skulle jag kunna skriva något om att jag inte delar uppfattningen att det skulle vara enkelt att ha långt hår. Jag har själv haft det och stått i omklädningsrum och funderat på om jag ska tvätta det och spendera längre tid i omklädningsrummet åt att torka det eller låta bli och vara klar fortare. Jag har använt produkter som jag behövt tvätta ut. Jag har gått till frisören några gånger per år (det här var innan år 2005). Jag har kollat mig i spegeln och ordnat till mitt hår flera gånger om dagen. Det kan framstå som “grundläggande” i förhållande till att göra en komplicerad håruppsättning eller att spara undan pengar till en skönhetsoperation, men det är inte utan motprestation. Håret är med dig dygnet runt. Det är inte som med smink, något du kan avstå ifrån vissa dagar.

Kvinnor som har förutsättningar att ha långt hår ska bara ha det. Särskilt om de har tjockt hår som andra bara drömmer om att ha. Mer filosofiska resonemang än så tycks inte ligga bakom det nuvarande kvinnoidealet. Kvinnor som rakar av sig håret får frågor om varför de gjort det. De felkönas om de inte kompenserar för sitt rakade huvudet med att se särskilt “kvinnliga” ut i övrigt. Deras omgivning kommer att fundera över deras ”tillstånd”. Är det något psykiskt (tänk Britney Spears) eller genomgår de möjligen en cellgiftsbehandling?

Att rakade kvinnor är rakade för att de vill vara det är inte det svar som ligger närmast. Att en del kvinnor inte rakar kroppen för att de tycker att kroppsbehåring är estetiskt korrekt tycks heller inte vara ett alternativ. Det enda grundläggande med att vara kvinna är att vara det. Ta ditt hår och dina normer och dra.

En kommentar till “Minsta möjliga motstånd”

  1. Rakad eller inte rakad, det är inte frågan, för att travestera Shakespeare. Attraktionen ligger inte i huruvida det är slätt eller hårigt. Lika lite som den finns i stora eller små bröst, svart eller vit, osv. Som de sa förr ”hel och ren”. Att vi i vår uppenbarelse visar att vi både för den andra parten liksom för oss själva vill visa oss attraktiva. Det är attraktivt. Säger en som haft förmånen att få möta dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.