Alla vinner på en ökad respekt för kroppslig integritet

Salem Yohannes, som skrivit uppsatsen Don’t touch my hair, skriver i senaste numret av den feministiska kulturtidskriften Bang om personer som tar sig friheten att ta på svartas hår.

”I Sverige förklaras fenomenet ’hair touching’ med nyfikenhet och fascination. En del menar att det beror på ignorans och fräckhet. Frågar du mig så är det ett klassiskt fall av exotifiering där ’den andre’ skapas. Andra skulle beskriva det som ett maktutövande där personer inte respekterar en annan individs personliga integritet och kropp.”

Yohannes fortsätter: ”Ibland likställs denna exotifiering till exempel med hur semestrande svenskar i Thailand bemöts, kvinnor och deras gravidmagar och ibland också vita svenskar med dreadlocks. Den typen av jämförelser slutar aldrig förvåna mig. Det är tydligt varför sammankopplingen är befängd, en behöver bara ställa sig en fråga för att förstå varför: Vilka behöver få igenom detta som en del av den strukturella diskrimineringen och rasismen på arbetsmarknaden?”

Om man enbart ser ”hair touching” som ”ett maktutövande där personer inte respekterar en annan individs personliga integritet och kropp” är det jämförbart att ta på någons mage och att ta på någons hår. Att företeelser är jämförbara innebär inte nödvändigtvis att de är jämställbara.

Jämförbara handlingar kan ha olika motiv. Det kan exempelvis vara rasistiska, sexistiska eller allmänt integritetskränkande motiv. Den senaste tiden har allt fler uppmärksammat det faktum att en del män tar på för dem okända kvinnor i kollektivtrafiken.

Jag är öppen för att motivet kan vara nyfikenhet och fascination, men att vara nyfiken och fascinerad så till den grad att man tar sig friheter på andras bekostnad är inte okej. Nyfikenhet och fascination kan vara en förklaring, men för den som får se sina gränser överträdda är det inte säkert att en ”förklaring” skulle vara en förmildrande omständighet. Och det alldeles oavsett om den stavas rasism, sexism, nyfikenhet eller fascination.

Oavsett vilka motiv som kan ligga bakom gränsöverskridande handlingar skulle de allra flesta vinna på om människors rätt till personlig integritet, rätt till sina kroppar, respekterades. Personer som har ett behov av att ta på andras hår och kroppar utan lov skulle i och för sig inte vinna något på det, med deras behov av att överskrida andras gränser är knappast något skyddsvärt intresse.

Utan att ha varit gravid kan jag inte uttala mig om hur det är när andra tar på ens gravidmage utan lov, men som med allting annat man kan utsättas för har det säkert tagits emot på olika sätt beroende på vem du frågar. Det finns inte en gravid reaktion. Det finns säkert personer som tycker att det är helt i sin ordning, allt finns, men det innebär inte att de bör vara utgångspunkten eller ska få sätta standarden för vad andra ”borde ta”.

Jag har inte afro och kan inte relatera till hur det är att bli utsatt för den ”hair touching” Yohannes beskriver. Jag kan relatera till kända och okända händer på mitt rakade huvud, oftast när det är nyrakat. Jag har bröst, men kan inte relatera till hur det är bli tafsad på brösten. Däremot kan jag relatera till att personer tar på ens kropp utan samtycke rent allmänt. Både i vaket och sovande tillstånd.

Det kan röra sig om vuxna som kramar barn utan lov. Jag hade inga problem med att vuxna släktingar ville ha kramar av mig som barn, men jag förstår att alla barn inte har samma förhållande till kramar som jag hade och respekterar det. Författaren Manne Forssberg har skrivit bra om detta: Barnkramar är inte presenter som vuxna kan dela ut till varandra.

Alla dessa exempel är olika företeelser som kan ha olika motiv, men någonstans har de också en gemensam nämnare, en uppenbar bristande respekt för andras kroppsliga integritet och det i sig är allvarligt nog.

För personer som har svårt att sätta sig in i andras situation verkar det ibland krävas att de fått sina egna gränser överträdda för att de ska kunna förstå hur det kan vara för andra. Jag skriver kan vara för att det inte är någon garanti. Det finns personer som inte alls kopplar ihop egna erfarenheter av att bli tvångskramade av vuxna som barn när det tar på andras hår utan lov. Då hade de antagligen låtit bli.

En mer allmän förståelse för kroppslig och personlig integritet skulle kunna täcka in personer som inte utsatts för sexuella övergrepp eller ser sig själva som potentiella offer för sådana att ändå se problemet med dem. Långt ifrån alla ser problemet med sexuella övergrepp.

Bristande respekt för andras kroppsliga integritet torde vara en gemensam nämnare vid gränsöverskridande handlingar, men det kan förstås finnas ”lager” ovanpå det. Det kan röra sig om rasism, sexism eller något annat. Dessa ”lager” kan inte alla relatera till. Det kan knappast begäras och ska heller inte behövas. Att inte respektera andras kroppsliga integritet är allvarligt nog och borde ”räcka”.

Jag känner mer samhörighet med en nybliven mamma i Kazakstan än med Björn Söder och hans gäng, skrev Jenny Kallur i en debattartikel för en månad sedan. Jag har en livmoder, men för den sakens skull kan jag inte relatera till hur det är att vara gravid eller hur det är att genomgå en abort. Det behövs inte för att jag ska ta ställning för aborträtten då min allmänna inställning är personer bör ha rätt till sina kroppar.

Tyvärr finns det personer som endast reagerar och tycker att kroppslig och personlig integritet ska respekteras om de kan se sig själva som potentiella offer för ett visst gränsöverskridande beteende. Gränsöverskridande handlingar är enligt ett sådant synsätt okej om de drabbar ”den andre”. Har man den inställningen står man inte upp för allas rätt till kroppslig och personlig integritet. Då är det snarare frågan om att man tycker att andra ska respektera den egna integriteten och på sin höjd personer vars kroppar och erfarenheter man kan relatera till.

Salem Yohannes uppmanar oss alla att ”stanna upp och inte dra fingrarna genom någons hår”.

2 thoughts on “Alla vinner på en ökad respekt för kroppslig integritet

  1. Jag läser hennes text och finner den filosofiskt ohållbar och bara obegriplig. Menar hon att eftersom man som rasifierad är satt i en underordnad position och folk är rasistiska så MÅSTE hair touching också ha som syfte att stadsfästa den ordningen och vara rasistiskt? Jag är 100% säker på att merparten av de som tar på mitt huvud undrar hur ett rakat huvud känns och skulle bli mycket förvånad över om merparten av de som tar på svartas hår skulle ha några som helst andra bevekelsegrunder. Det betyder ju inte att underordniungen och rasismen för dens kull inte skulle finnas där…

  2. Som barn var jag blyg och försiktig när det kom till fysisk närhet. Det var en ”stor grej” för mig att krama någon, någonting jag förbehöll de människorna jag älskade allra mest i världen, som mina föräldrar och mor och far-föräldrar. Jag minns hur djupt obehagligt jag tyckte det var när mer avlägsna släktingar jag inte kände lika väl envisades med att krama mig. Jag kunde inte sätta ord på mina känslor då, mer än ”jag vill inte”. De flesta accepterade detta och förstod att jag var blyg, men vissa vuxna skuldbelagg mig och sa saker som ”Det gör mig ledsen att du inte vill krama mig” och liknande i ett försök att få mig att skämmas över min ovilja att kramas.

    En sak jag kommer att tänka på när jag läser detta inlägget (och folk som pratar om kropsslig integritet i allmänhet) är vad du anser om förbudet mot att använda narkotika. Jag anser nämligen att förbudet mot att använda narkotika är en kränkning av den personliga integriteten – för att vara mer specifik är det en kränkning varje gång någon straffas. Jag anser att användning av narkotika är jämförbart med att göra abort eller ha ha samtyckande sex, dvs en aktivitet man gör med sin egen kropp och som staten därmed inte har någon rätt att fcörbjuda. I allmänhet tycker jag det är konstigt att folk som verkar bry sig om den kroppslig integritet, rätten att göra vad man vill med sin egen kropp, pratar så sällan om narkotikaanvändning och narkotikalagstiftningen. Att försvara den personliga integriteten när det kommer till abort, tafsande på krogen, tafsande på gravidmagar m.m. men inte försvara den kropssliga integriteten när det kommer till ”rätten” att få använda droger anser jag vara dubbelmoral. Om man nu ska få bestämma över sin kropp, vilket jag anser, då ska det gälla allting – exempelvis droger, organhandel, sexarbete och åka motorcykel utan hjälm. Jag skulle tycka det vore intressant att läsa dina tankar kring detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.