Använder du p-piller?

Sedan jag blev sexuellt aktiv har jag varit hyfsat förskonad från personer som har frågat om jag använder p-piller. Om jag använder p-piller (eller något annat hormonellt preventivmedel för den delen) ser jag som en privatsak. En privatsak som jag har valt att vara öppen med. Min öppenhet – jag använder inte hormonella preventivmedel – har säkert bidragit till att jag fått lite färre frågor om saken. Det har gjort att personer som annars – ur mitt perspektiv – hade gjort bort sig inte har behövt göra det. Bra för dem och bra för mig som fått vara ovetande om att de är sådana som ställer den sortens frågor till personer de träffar.

Jag kom att tänka på detta när en vän länkade en artikel om p-piller för män. En reaktion var att vi inte behöver p-piller för män då p-piller för kvinnor redan finns. En annan person invände att p-piller för män inte ligger i kvinnors intresse i och med att män inte kan ”bevisa” att de är skyddade i sådana fall.

Kvinnor kan inte heller visa att de använder p-piller annat än om de lever med någon som ser dem ta dem möjligen, men låt oss hoppas att personen som tog upp saken skyddar sig med kondom. Oerhört bra skydd ur ”bevissynpunkt”.

Jag har jag aldrig hört den invändningen mot dagens p-piller, men det kanske fanns personer som inte ville se p-piller för kvinnor för över 50 år sedan av den anledningen, vad vet jag. Att p-piller inte syns verkar inte hindra personer från att ha synligt oskyddat sex med personer som uppger att de använder p-piller. Detta trots att man har ett ansvar för de barn man varit delaktig i att sätta till världen oavsett vad någon annan trott, sagt eller gjort.

Om det finns något bra med p-piller är det väl att man kan använda dem utan att andra behöver veta om det. Om p-pillret hade varit ett synligt skydd hade det säkert varit ännu svårare för kvinnor som använder p-piller att förmå en del att använda det synliga skyddet kondom. Synliga eller inte så utgår en del från att kvinnor använder p-piller. Några utgår visserligen inte från det, men bland dem finns en del som frågar kvinnor om de använder p-piller. Frågan är egentligen: Använder du p-piller eller måste vi använda kondom? (Om du inte förstår varför den frågan är olämplig bör du nog använd kondom för din egen och andras skull).

Jag kan redan nu säga att om p-piller för män finns på marknaden innan jag blir infertil kommer jag inte fråga framtida sexpartners om de använder p-piller. Till och med om man har en nära relation är det rimligare om den som använder p-piller kan få berätta det på eget initiativ i sådana fall.

Det kan vara svårt för en person som just har svarat att hon använder p-piller att kräva kondom. Den som är mer konspiratoriskt lagd kan fundera på om inte det kan vara en anledning till att frågan ställs.

Hon som kräver kondom vid samlag. Har hon ett behov av det? Har hon ingen tilltro till andra människor? Det finns massor av saker som går att använda emot personer som insisterar på kondom. Fundera på om du verkligen vill misstas för en ansvarslös person genom att fråga andra om de använder hormonella preventivmedel. Den som ändå hade tänkt vara ansvarsfull och använda kondom behöver inte fråga andra om de använder preventivmedel som inte syns.

Synen på kvinnor som har sex med flera behöver uppdateras ordentligt, men innan vi har kommit så långt med jämställdheten bör man fundera både en och två gånger innan man frågar kvinnor om de använder p-piller.

Har du en kuk får du helt enkelt se till att använda kondom om du vill ha samlag. Visar det sig att du har träffat någon som hellre ser att ni tillsammans tar ansvar för att det inte blir några ovälkomna barn på något annat sätt får ni väl prata om det.

4 thoughts on “Använder du p-piller?

 1. För ungefär ett år sedan när jag umgicks med väninna som hade en kusin (kille, 21 år) på besök förklarade han högt och tydligt för mig att killar inte använder kondom för det är så hemskt. ”Man känner inget då, det vet alla killar!”
  Jag är förfärad än idag. Att de är så ignoranta och outbildade är skrämmande, inte undra på att oönskade graviditeter och könssjukdomar skjuter i taket!

 2. De män som påstår att det ”inte känns” med kondom, beror till 90% att det inte använder rätt kondomstorlek!

  Bredden på kondomen är den allra viktigaste egenskapen för att det ska kännas skönt.

  Utöver detta finns det både olika former och smaker – så det finns något för alla!

  Tipset är att om du hör någon man säga att kondomer är som ”kolapapper” eller att det inte känns med kondom, så passa på att fråga när de sist kontrollerade vilken kondomstorlek de har?

  RFSU Profil passar inte alla. Köper du två storlekar för små joggingskor, kommer du säker inte hålla med de som rekommenderar skorna och säger att de är sköna. Rätt storlek!

 3. Jag hoppas du ursäktar att jag kommenterar ett gammalt inlägg. Apropå detta med biverkningar. Man säger att risken för biverkningen graviditet, alltså av att inte ta p-piller, är större än de man kan få av dessa. Nu har p-pillret i olika former funnits i femtio år eller så, men frågan är hur mycket man vet om de långsiktiga effekterna. Jag förstår att det måste ha inneburit en befrielse när det kom, men som du så många gånger påpekat, är det ett preventivmedel som inte borde ha så stor relevans längre.

  Det finns ärftliga former av bröstcancer, och man vet nu att det i kombination med p-piller är mycket farlig. Visserligen kan man väl cyniskt hävda att de flesta av dessa kvinnor ändå skulle utveckla cancer för eller senare, men tydligen påskyndar hormonet insjuknandet. Det är inte heller någon lek med statistisk som vi är vana vid när man diskuterar sådana här samband, utan det är en direkt påtaglig risk. Eller, om jag förstått beskrivningen korrekt, det är det eller de hormoner man tillför, som får cancern att utvecklas.

  Jag vet förstås inte ifall ungdomsmottagningarna undersöker patienternas släktingars sjukdomshistoria innan de förskriver preventivmedel. Det får någon annan gärna svara på! Däremot är det gissningsvis inte en biverkning man talar alltför högt om, då det kanske skulle skrämma en del kvinnor. Okunskap är omakt som vi vet.

  Nu är förstås denna ärftlighet inte så vanlig, och i många fall kan säkert p-piller vara en bra lösning. Men SÅ OERHÖRT</B ovanlig är den verkligen inte. Vidare kan man också fundera över, ifall det nu långsiktigt är rent livsfarligt för en del, kanske det inte är så bra för det stora flertalet heller. Den här starka kopplingen p-piller och viss sorts cancer har man vetat om i kanske tjugofem – trettio(?) år. Att det kan finnas ytterligare faror är inte heller omöjligt.

  För hur lång tid under livstiden är det meningen att en typisk kvinna ska ta dem? Från femtonårsåldern, (naturligtvis inte innan!), till hon skaffar bar i sen tjugoårsålder, (en pojke och en flicka). Så några år i äktenskap utan något sex att tala om, (så då behövs det inte), tills det är dags för skilsmässa och ut i svängen igen. För att sedan i fyrtioårsåldern äntligen kunna slappna av lite. Totalt kanske det blir knappa tjugo år som hon ska ta p-piller. Till glädje för läkemedelsbolagen kanske. En sådan långvarig medicinering är det väl snarare något vi förknippar med diabetiker och andra kroniska sjukdomar. Särskilt när finns andra preventivmedel att tillgå. Och ännu mera särskilt, när det numera finns andra läkemedel om nu olyckan ändå skulle vara framme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.