Feminism väcker anstöt på Blocket?

UPPDATERING: ”Blocket ringde precis. Feminism väcker INTE anstöt visade det sig. Det var den mänskliga faktorn som gjorde att min annons blev nedsläckt.” I övrigt låter jag blogginlägget vara oredigerat.

feministblocketBlocket godkände inte en annons med rubriken ”Vill bo tillsammans med en feminist!” med motiveringen att ordet ”feminist” kan väcka anstöt. I själva annonsen fick ordet feminist vara med, men inte i rubriken. Varken ”feminist, feministiskt eller något som anspelar på feminism” godkändes.

Under Blockets ”Regler för annonser” kan man läsa: ”Annonser som kan verka stötande eller kränkande för folkgrupper och/eller enskilda individer godkänns inte”. Säg det ord som inte kan verka stötande eller kränkande för enskilda individer. Feminist, feministiskt eller något som anspelar på feminism väcker säkert anstöt hos någon. Men om någon vill bo med en feminist vore det väl rimligt att det kunde framgå av rubriken? Uppenbarligen tycker inte Blocket det.

Vill du söka efter en inneboende med ett visst kön är det däremot okej att nämna det i så väl annonsrubriken som annonsbeskrivningen. Det vet jag sedan jag själv kollade annonser på Blocket och reagerade på hur många som ville bo med eller hyra ut delar av sin bostad till kvinnor. Bloggade om saken under rubriken ”Rum uthyres till skötsam man”.

Det finns personer som vill hyra ut till män eller nämner att kön inte spelar någon roll, men det är betydligt fler som vill hyra ut till kvinnor av de som över huvud taget nämner kön. Oftast nämns inte könet i annonsrubriken utan i själva beskrivningen, men det förekommer könade rubriker.

Jag kollade igenom de senaste annonserna för uthyrning och hittade flera med kön i rubriken. Hade jag också gått igenom beskrivningarna hade jag garanterat hittat flera annonser innehållande kön.

För enskilda feminister kan könade annonsrubriker väcka anstöt. Hur ser Blocket på det? Samtidigt, om man tillhör ett kön en person inte kan tänka sig att hyra ut till kan det vara praktiskt om det nämns i rubriken så att man inte behöver göra sig besväret att klicka på annonsen?

Jag mejlade Blockets Kundtjänst och ställde några frågor. Ser fram emot svar.

Hej Blocket,

en person berättade för mig att ni inte lät publicera en annons för att annonsrubriken innehöll ordet ”feminist” och jag undrar lite hur ni tänkte. Motiveringen personen i fråga fick var att det kunde ”anses stötande för vissa personer som använder Blocket”. Jag läser i era regler för annonser ”Annonser som kan verka stötande eller kränkande för folkgrupper och/eller enskilda individer godkänns inte”.

Säg det ord som inte kan verka stötande eller kränkande för enskilda individer. Har ni en lista över ord som inte får förekomma i rubriker eller liknande? Kan jag ange i min rubrik att jag vill bo med exempelvis en antirastist eller liberal? Om en person vill bo med en feminist borde det väl kunna framgå av rubriken? Det får ju nämnas i annonsbeskrivningen.

Ni godkänner annonser med rubriker som nämner kön, ”Rum uthyres till kvinna” exempelvis. Hur ser ni på det? Rubriker som vänder sig till ett visst kön kan väcka anstöt hos enskilda feminister.

Vänliga hälsningar,
Johanna Sjödin

 

mejlfeminist

One thought on “Feminism väcker anstöt på Blocket?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.