Monogami som utväg vid obehagliga sexuella närmanden

Det händer att personer inte förstår när andra är socialt och sexuellt ointresserade av dem. Det är egentligen inte konstigare än när personer missar att någon är intresserad av dem.

Det är en sak att inte förstå att en person är ointresserad och en annan att inte respektera en persons ointresse. Vid några tillfällen har jag känt mig så trängd när personer visat intresse (eller vad man ska kalla det) att jag uttryckt att jag är ”upptagen” för att de ska låta mig vara. Det har tagit emot, men det har fungerat.

Det finns personer som inte kommer att respektera dina ”Nej tack, jag är inte intresserad”, men som skulle respektera ett ”Nej tack, jag är upptagen”. De respekterar inte det faktum att du inte vill ha kontakt. De respekterar att någon annan ”äger” dig.

Det måste gå att avvisa personer med framgång utan att anspela på monogam äganderätt. För den som blir avvisad är det kanske enklare att ta det av någon som inte ”får” besvara visat intresse än att bli avvisad av en person som varken är ”upptagen” eller intresserad. Jag har all förståelse för det och tycker generellt att det är rimligt att avvisa trevliga personer på ett trevligt sätt.

En annan sida av respekten för ”Nej tack, jag är upptagen” är att få frågan om man är upptagen av någon innan man hunnit bekanta sig med personen ifråga.

De bara måste veta om de ska förhålla sig till en som någon annans ägodel eller inte. Svarar du ”nej” på den frågan inledningsvis kan du vara förhindrad att ta den ”utvägen” senare vid behov och det är du förstås medveten om.

Jag brukar svara att jag inte är upptagen väl medveten om att det kanske bara är början på ett trängt läge, men jag vill inte påstå att jag är upptagen utan vidare.

Kanske borde jag göra personerna obekväma tillbaka och ställa en motfråga. ”Varför undrar du?”. Jag har nog lite för mycket anständighet i kroppen för att kunna göra det, men det hade säkert besparat mig en del obehag.

Påstådd eller faktisk monogami kan vara en tillfällig utväg vid obehagliga närmanden, men det är knappats hållbart i längden.

2 thoughts on “Monogami som utväg vid obehagliga sexuella närmanden

  1. Jag tror inte de som frågar om du är upptagen gör det för att avgöra om de ska se dig som någons ägodel eller inte – de ställer frågan för att ta reda på om du är en potentiell sexpartner eller inte. Att ställa frågan är ett sätt att visa sexuellt intresse. I princip är ”Har du en pojkvän?” en omskrivning för ”Är det meningslöst att ragga på dig?” De är inte intresserade av att vara ”bara vänner” utan sex och vill bara fortsätta samtalet om det finns en teoretisk chans att sex kan finnas på kartan.

    Det är, som du själv antyder, inte ett helt klockrent sätt att visa intresse just för att även ”upptagna” människor ibland ligger med andra ändå. Det finns ju både polyamörsa, folk som gillar trekanter och folk som är otrogna. Men jag tycker iallafall inte du ska se det som att de här männen vill ta reda på om du är ”ägd” eller inte – det de egentligen frågar är ju om du är öppen för att eventuellt ligga om det visar sig att personkemin stämmer. Men eftersom samhällets normer säger att man inte ”får” fråga främlingar rakt ut om de vill ligga så väljer folk att fråga indirekt genom omskrivningar och antydningar.

  2. En del har frågat om jag har partner för att de undrar om det finns plats för en sådan i mitt liv snarare och de gör sig påminda när någon ställer frågan. Vill jag undvika den risken måste jag redogöra för hur jag inte lever och det är inte alltid man vill dra det för någon man inte känner.

    Jag förstår mycket väl varför en del frågar om andra har partner, men kan man undvika mononormativa frågor ser jag ingen anledning att ställa dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.