Omagisk svamp

Ungefär tre av fyra kvinnor får symtom på underlivssvamp någon gång i livet. Det pratas sällan om underlivsproblem med tanke på hur vanligt det är. Det är något jag hör med jämna mellanrum när kvinnors underlivsproblem kommer på tal. Det gäller nästan oavsett vad det handlar om som huvudsakligen drabbar kvinnor.

Det är framförallt kvinnor som drabbas av svamp, men det ska sägas att det ofta även drabbar andra indirekt. De indirekt drabbade kan vara parters som inte har någon erfarenhet av svamp. Då kan man vilja förmedla hur det är att ha svamp för att de inte ska tro att det är något fel på dem om man till exempel inte klarar av att ha sex som vanligt, eller bara för att man brukar pratar om hur man mår i största allmänhet.

Det är fortfarande mer socialt accepterat att prata om exempelvis förkylningar, sömnsvårigheter och mensvärk än om underlivssvamp, men det är fler i dag som delar med sig av sina erfarenheter av svamp, vestibulit, bakteriell vaginos och vaginism än tidigare. Om jag bloggar om underlivsproblem kan jag räkna med svar från personer som har egna erfarenheter som de vill dela med sig av. Det finns uppenbarligen ett behov av att prata om de här sakerna.

Om du tror att du har svamp har du säkert hört att du ska undvika åtsittande kläder och underkläder tillverkade av vissa material. Du vet egentligen att du inte borde raka eller tvåla in ditt underliv. Du är väl medveten om att det kanske inte är så genomtänkt att ha omslutande sex, men vad gör man inte när man är kåt? Och vad gör man när man provat alla föreslagna husmorskurer och ingenting fungerar?

Vi talar mer sällan om varför personer drabbas av svamp och det beror förstås på att man inte riktigt vet. “Det är inte känt vad infektionen beror på, men oftast kommer den i samband med sexuell aktivitet. En mindre andel kvinnor får svampinfektion efter en antibiotikabehandling.” (1177 Vårdguiden)

För 2-3 år sedan hade jag återkommande underlivsproblem. Jag tror att det var svamp. Det var i alla fall symptom på svamp. Jag är ganska säker på att jag fick mina problem i samband med en antibiotikakur mot halsfluss. I efterhand hade jag inte tagit antibiotika, men då hade jag ingen aning om att halsfluss går över av sig själv och att man bara ”sparar” en dag med en antibiotikabehandling.

Jag tänker knappt på mina perioder med underlivsproblem längre, men jag är givetvis medveten om att jag inte är immun. Svampsymptom kan drabba mig igen.

Eftersom att jag är känslig mot antibiotika har jag ytterligare ett skäl att skydda mig vid sex. Klamydia vore förödande för mig till exempel. Inte för att det påstås att man kan bli steril av könssjukdomen eller att den skulle vara särskilt allvarlig i sig, utan på grund av att den behandlas med antibiotika. Jag vill inte behandla en könssjukdom för att drabbas av en annan.

Om du har svamp och har sex med någon/några som också kan ha svamp är det viktigt att ni behandlar er och försöker säkerställa att ni är symptomfria. Det kan vara svårt eftersom att de ibland märks först när man har haft sex en stund till exempel, men försök. Annars är risken att svampen överförs om och om igen och att du/ni får dras med det under en längre tid. Det vill ni inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.