Informationsplikten

Bloggade om informationsplikten och hiv på Juridikbloggen för några dagar sedan.

”Den som vet att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att lämna information om smittan till andra människor som han eller hon kommer i sådan kontakt med att beaktansvärd risk för smittospridning kan uppkomma.”

Frågan är om det finns en beaktansvärd risk för att smittospridning kan uppkomma om det är som Smittskyddsinstitutet skrev i en rapport som publicerades för några månader sedan:

”Utifrån det rådande kunskapsläget görs bedömningen att smittrisken vid vaginala och anala samlag där kondom används är minimal om den hivinfekterade personen uppfyller kriterierna för välinställd behandling. Detta gäller sannolikt även vid samlag där inte kondom används under förutsättning att inga andra sexuellt överförda infektioner föreligger, även om en sådan slutsats för närvarande inte går att vetenskapligt belägga.”

Det är positiva nyheter att behandlingen av hiv fungerar så väl, att risken att hiv överförs är minimal om man skyddar sig. Om det utifrån dagens kunskapsläge är en brottslig underlåtenhet att låta bli att informera om sin hivpositiva status om det inte finns en beaktansvärd risk för att överföring kan uppkomma får praxis utvisa.

Viktigt att komma ihåg att syftet med informationsplikten är att förhindra överföring av sjukdomar som hiv, inte att personer ska kunna säga att de inte har haft sex med någon som var hivpositiv.

One thought on “Informationsplikten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.