Juridikbloggen och juristprogrammet

Mårten Schultz frågade om jag ville blogga på Juridikbloggen och jag tackade ja. Mitt första blogginlägg på Juridikbloggen handlar om något som varit omtalat den senaste tiden, så kallad “hämndporr”.

Sedan jag kom in på Juristprogrammet vid Stockholms Universitet har det kommit ett antal intressanta avgöranden och förts en hel del politiska/juridiska diskussioner som faller inom mina intresseområden. Jag tänker på diskussioner om hur vi ska förhålla oss till spridning av sex- och nakenbilder på nätet, en dom från Europadomstolen om smygfilmning i privata miljöer, lagen om kränkande fotografering som trädde i kraft den 1 juli i år, om man vid olovlig spridning av sex- och nakenbilder på nätet ska beakta hur socialt accepterat det är ”att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor” när man beslutar om skadeståndsbelopp. Hur socialt accepterat är det egentligen? Frågan om vi ska ha ett samtyckesrekvisit i sexualbrottslagstiftningen har varit mer aktuell än någonsin. De flesta riksdagspartier ställer sig bakom någon form av samtyckeslag och frågan har till och med behandlats i en partiledardebatt. Annat man pratat om är vad som skiljer ”hjälplöst tillstånd” från den nya formuleringen ”särskilt utsatt situation” i sexualbrottslagstiftningen, Skånepolisens olagliga register, avslöjanden om övervakning av vanliga medborgare, att Säpo hört sig för med olika teleoperatörer för att få direkt tillgång till vår kommunikaiton med hjälp av ett “automatiserat system” och en del annat. Mer kommer och jag har en ambition om att skriva mer om det som faller inom mina intressen utifrån ett juridiskt och inte enbart politiskt perspektiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.