Frivillig övervakning

En del motiverar OFRIVILLIG övervakning med att människor ändå publicerar en viss mängd information om sig själva FRIVILLIGT på nätet.

Jag skriver statusuppdateringar och publicerar bilder som en del andra aldrig skulle publicera. Utifrån det drar säkert någon slutsatsen att eftersom jag redan tillgängliggör ”privat” information om mig själv borde jag inte frukta övervakning. De har ingen aning om det finns annan privat information som jag inte delar med mig om, men det hindrar dem inte att dra långtgående slutsatser om hur öppen jag är mot bakgrund av vad de själva är öppna med. Vad som får dem att tro att de inte publicerar information som jag inte skulle publicera har jag ingen aning om, men jag är inte vidare förjust i att prata om privata saker som bara angår mig som många andra gör. Ännu mindre om jag förväntas göra det på andras kommando.

Det är en oerhört stor skillnad på att frivilligt tillgängliggöra information och att ofrivilligt få den tillgängliggjord för andra. Om vi för sakens skull säger att jag frivilligt delar med mig av allt privat i den mån man kan göra det utan att det upphör att vara just då så kan jag fortfarande ha principiella invändningar mot övervakning, mot att jag och andra ska övervakas.

De som motiverar OFRIVILLIG övervakning med att människor ändå publicerar en viss mängd information om sig själva FRIVILLIGT menar att vi genom att publicera information om oss själva kan sägas ha förbrukat vår rätt till ett privatliv. Vilken sorts information det gäller framgår sällan, men det gör detsamma för någon sådan ordning existerar inte annat än i deras huvuden. Den som bjuder på alkohol ur sitt barskåp har inte förbrukat sin äganderätt eller gjort tydligt att hen inte värderar den, men du kan ju försöka använda deras resonemang emot dem om du känner dig manad.

Genom att jag publicerar information som någon randomiserad person aldrig skulle publicera har jag i och med tilltaget varit tydlig med att jag inte värderar mitt privatliv, att det gör det samma om någon övervakar mig. Om jag istället ”värderar” mitt privatliv utifrån den randomiserade personens sätt att se på saken och sluter mig indikerar det att jag har någonting att dölja och måste övervakas. Antingen ska du övervakas av ren princip eller för att du uppträder misstänksamt. Att man framställer det som att det finns alternativ för den som i dag ”fläker ut sig” på sociala medier är bara rökridåer.

Utan att ha någon aning om övervakningsivrare är överrepresenterade bland de som begår sexualbrott är likheterna med de som försvarar dem slående. Kvinnor som utsatts för OFRIVILLIGT sex kan få veta att det var helt i sin ordning om kvinnan ”uppträtt sexuellt” FRIVILLIGT. Förstår man inte skillnaden mellan att tillgängliggöra information och att bli övervakad, mellan att ha sex och att bli utsatt för övergrepp gör man bäst i att hålla sig långt borta från den beslutande makten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.