”Han sexvägrar om jag inte går ner 15 kg”

”Min man vill inte ha sex, utan säger att jag är för tjock och att han inte tänder på feta kvinnor. Visst har jag några kilos övervikt, men det är efter två graviditeter. Jag upplever inte att han har peppat mig att komma i form igen, och eftersom att det är jag som har ansvar för barn och hem så är det inte så lätt att få tiden att räcka till för träning heller. Till saken hör att han själv inte är vältränad, tvärtom. Han dricker öl och äter hamburgare, så han har inte själv så mycket att säga. Men problemet kvarstår. Han sexstrejkar om jag inte går ner 15 kg. Ska man gå med på det?” undrar en person.

”Jag tycker att du ska gå ner i vikt och börja träna och leva mer hälsosamt om du själv vill det. Inte på grund av att din man ställer det som ett krav för att du ska få sex. Du ska värdesätta dig och din hälsa, och göra val i livet som du mår bra av. Istället för att han ska sitta och ifrågasätta dig och din kropp, borde han fokusera på hur han själv lever och mår. Men det är alltid lättare att klaga på andra än att ta tag i sitt eget liv. Prata med honom och se om han kan förstå detta resonemang. Du måste också fundera över hur du vill att din partner ska behandla dig. Är du inte värd att bli älskad för den människa du är oavsett vikt?” Svarar Aftonbladets Linn Heed.

”Min kille tror att alla tjejer gillar helrakade porrpungar. Inte jag. Jag tycker att det är manligt med hår på bröstet, under armarna och runt penis. Han envisas med att ta bort allt hår, men jag tänder inte på det, och tycker också att det blir stickigt när vi har sex. Själv så rakar jag mig som de flesta tjejer, bikinilinjen, benen och under armarna, men det gör ju nästan alla. Hur får jag min kille att förstå att det inte är sexigt med rakade män?” undrar en annan som inte tänder på killens ”porrpung”.

Jag tycker att han ska raka sin pung om han själv vill det. Inte på grund av att du ställer det som ett krav. Så svarar inte Linn Heed. Istället föreslår hon att frågeställaren berättar för sin partner att hon inte tänder på hans rakade kropp. Heed menar att han borde förstå henne för vem vill inte vara sexig inför sin partner? Är det kanske inte bara ett missförstånd att han rakar sig? Något han gör i tron att hon gillar det?

Frågorna är på samma uppslag, men får helt olika svar. Att hår i form av stubb sticker är en relevant invändning mot att raka sig, men fokus hamnar på sexighet. Den senare frågeställaren gör sin egen sexuella preferens till norm och framställer det som något självklart att män utan synlig kroppsbehåring är osexiga och passar på att försvara sin egen rakning med att nästan alla kvinnor rakar sig. Hade det varit okej att han hade rakat sig om nästan alla män hade gjort det? Hade det varit sexigt då? Om han inte tänder på hennes rakade kropp då? Det är väl han som ska göra det, inte nästan alla kvinnor, rimligen?

Det är visserligen enklare att sluta raka sig än att gå ned i vikt, men hur hade svaret på de båda frågorna sett ut om vi hade bytt ut könen på frågeställarna? Han ska göra sig sexig för sin partner genom att sluta raka sig, hon ska ta hand om sin hälsa om hon vill, men inget om att primärt göra sig sexig för sin partner, för det vill man ju vara. Hon nämner inte sexstrejk om han fortsätter raka sig men precis som mannen som inte tänder på tjocka kvinnor finns inslag av dubbelmoral. Jag får vara tjock, jag får vara rakad, men inte min partner.

3 thoughts on “”Han sexvägrar om jag inte går ner 15 kg”

  1. Hur mycket har man egentligen rätt att kräva att ens partner ska ändra sitt utseende? Själv ser jag inte alls varför jag skulle ha rätt att kräva nåt sånt. Visst, jag kan framföra önskemål, men att bry sig om önskemålen eller inte står partnern fritt. Kanske med undantag för om det är nån slags motkrav för nåt. Vill hon absolut bli slickad så kräver jag troligen att hon ska ha en någorlunda slickvänlig fitta, vilket mest innebär grundläggande hygien och ganska korta hår. Rakning är inte nödvändigt och är ju lite vasst mot huden.

    För övrigt, om jag har rätt att kräva att min partner ändrar sig för min skull, var går gränsen? Har jag rätt att kräva att hon skaffar stora silikonbröst? Att hon könsstympar sig? Har min partner rätt att kräva att jag ska göra en prins Albert?

  2. Vissa människor är mer visuella än andra. För människor med en ”fetisch” för en viss kroppstyp eller utseende så blir det väldigt viktigt att partnern ser ut på det sättet man tycker om – om partnern inte har den sortens utseende man tänder på är det svårt, om inte omöjligt, att bli sexuellt upphetsad. Är man en person som värderar det visuella utseendet hos en partner väldigt högt är det ganska självklart att det blir ett problem om partnerns utseende ändras till ett utseende man inte tänder på.

    Man kan prata hur mycket man vill om romantiska ideer som att det är insidan som räknas och älskar man någon är det det enda som spelar roll osv – men man väljer inte vad man tänder på. För vissa är det helt enkelt svårt, om inte rent omöjligt, att bli sexuellt upphetsad, oavsett hur mycket man älskar någon, om människan man älskar ser ut på ”fel” sätt.

    Och med det i åtanke så känns det ju ganska drastiskt att göra slut med sin partner så fort deras utseende ändras litegrann till ens nackdel. Då är det väl bättre att man pratar om saken först? Är man t.ex en person som tänder på smala personer så är det ju inte så rimligt att dumpa sin partner för att de gått upp 15 kilo. Då är det väl bättre att man först ”kräver” att hon går ner i vikt igen, innan man ger upp helt och dumpar?

  3. Att sexvägra och hota med att göra slut är som du skriver drastiskt. Jag vet ärligt talat inte hur man löser det om man är så visuell. Att ta upp saken känns svårt, och att föreslå att få ligga med personer vars kroppar överensstämmer mer med ens preferenser ännu svårare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.