Relationslimbo och dubbla måttstockar om sexuell frihet

”Jag vill inte att du har sex med andra”. En vän återgav vad sexpartners hade uttryckt ovetande om hur dennes sexliv artade sig när vi samtalade om sexuell flersamhet vid något tillfälle. Min vän som delvis på grund av våra samtal varit ointresserad av att leva monogamt de senaste åren.

Varför vill de inte att du ska ha sex med andra, undrade jag. Inget svar. Några av dem ska ha upprepat denna önskan utan att de för den skull ha önskat någon monogam relation. De har själva varit sexuella med olika personer parallellt och några har till och med berättat mer eller mindre detaljerat om sina sexuella möten.

Genom sig själv känner man andra. De här personerna kan relatera till att få ut något av att ha sex med olika personer parallellt och inser – om de tänker efter – att andra också kan det, men varför vill de förvägra dem det?

Monogami som krav för fortsatt umgänge anses okej, men det gör inte ensidiga krav på att få vara sexuellt exklusiv för någon. Hade det senare ansetts mer okej hade de kanske krävt det, vad vet jag. Jag vill inte att du har sex med andra, är det något vissa vanemässigt säger till sexpartners de har för avsikt att träffa igen eller något de utsätter enstaka personer för?

Jag har i och för sig träffat flera personer med erfarenhet av monogami som sett ett enda hinder med ickemonogami. Nämligen att ickemonogamin låter ens primära partner ha sex med andra. De skulle inte ha någonting emot den friheten för egen del, tvärtom, men när allt kommer omkring har deras partners trohet ett högre värde och monogami måste man av vara två om. I praktiken torde de vara överrepresenterade bland de som är otrogna.

Vad handlar detta ”hinder” för ickemonogami om? Är det vanlig missunnsamhet som tillåts spilla över på dem vi påstår oss älska eller tänker de att de har kommit längre i sin sexualitet och är ”mogna” att ha sex med andra på ett ansvarsfullt sätt utan att det äventyrar den primära relationen?

Går det inte att ha sex med nya personer utan att förväntningar om ensidig sexuell exklusivitet väcks, undrade min vän. Jag föreställer mig att det går, själv har jag bara en sådan erfarenhet, men egentligen är jag fel person att svara på det då jag är ganska öppen med min ickemonogami. Hur vanlig just denna dubbelstandard är har jag ingen aning om, men i stort är nog att hålla sig med dubbla måttstockar för sin egen och andras sexuella frihet ganska vanligt.

Jag kommer osökt att tänka på att de som kan ha hur mycket sex som helst utan att det finns någon anledning att problematisera deras sexliv medan andras ska problematiseras redan vid ett förhållandevis lågt antal sexpartners. Andra dubbelstandarder kan handla om vilka som har rätt att visa hud och vara ”sexuellt utmanande”. Jag tänker framförallt på de som emellanåt bär urringade plagg som om det vore en självklar rättighet, men har invändningar mot att andra också gör det om urringningarna visar aningen ”för mycket” hud (eller om de inte har överkroppar som ”lämpar” sig för urringade plagg) och uttrycker det som om det vore någon slags objektiv sanning. I deras föreställningsvärld har man tillämpat en måttstock och kommit fram till en logisk slutsats. Den urringningen på den överkroppen är minsann inte okej!

Försvar av monogami är många gånger ett försvar av kontrakt. Vad är det för fel på att antingen komma överens om monogami eller låta bli att göra anspråk på den andres sexuella exklusivitet? Samma sak med personer som förväntar sig en tids sexuell avhållsamhet av personer de brutit upp med. Om man vill fortsätta begränsa någon sexuellt gör man i sådana fall inte slut på en relation inom ramen för vilken det anses tillåtet givet att det finns ett kontrakt.

Säga vad man vill om tanken att man har sex och därefter aningen går in i en monogam relation och fortsätter ha sex eller avstår både relation och fortsatt sex, men den ordningen erbjuder åtminstone inte några överraskningar att tala om. Relationslimbot vissa ägnar sig åt – vi är inte ihop, men du ska inte ha sex med andra – är betydligt mer orättvist och svårnavigerat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.