Fram för mer tolerans

Slår man upp ordet ”tolerera” i Svenska Akademiens ordlista får man fram ”fördra, tåla, överse med, finna sig i”.

Till vardags har vi överseende med en mängd saker. Det finns en grundläggande förståelse för att tolerans är viktigt för människans samexistens även om behovet av det ibland underskattas.

Personen som inte kan hantera att någon är naken i sitt eget hem och ringer polisen är intolerant. Grannen som vill hindra någon annan att ha en neondekoration i sin trädgård likaså. Skolor som inte tillåter elever att bära huvudbonad inom skolans lokaler lider av ett toleransunderskott.

Toleranta personer kan förstås ha synpunkter på att personer är nakna i sina hem, bär huvudbonad i skolmiljö eller har tvivelaktiga utomhusdekorationer i sin trädgård, men det som skiljer dem från de intoleranta är att de kan finna sig i saker som inte de inte förstår värdet av. Toleranta personer som inte vill vara nakna i sina hem kan tänka att de som vill sannolikt får ut mer av att kunna vara nakna än vad andra får ut av sin intolerans. Det är trots allt en fullkomligt orimlig idé att andra ska få bestämma vad människor får göra i sina hem.

Att finna sig i saker är något av det viktigaste man kan göra som medmänniska. Av någon anledning har ordet ”tolerans” fått en negativ laddning i en del miljöer bara de senaste åren. Någon var inne på att eftersom vi tolererar smutsiga tågtoaletter kan inte ordet tolerera användas om människor. Att tolerera människor skulle på något sätt jämställa dem med toaletter. Intellektuellt så det förslår. Vi ska tolerera smutsiga behovsutrymmen, men acceptera människor var personens slutsats. Om man har den sortens invändningar mot tolerans måste man rimligen ha missat att tolerans handlar om just acceptans. Vidare kan man fråga sig varför det skulle vara fel att tolerera både människor och smutsiga tågtoaletter? Det låter sig till och med göras utan att betona att toaletter och människor inte är ”samma sak”.

Några har antagligen problem med tolerans för att de förknippar det med heterosexuella män som tolererar homosexuella. Någon uttrycker att homosexuella är okej och andra tänker ”Varför skulle de inte vara det?” Fråga de styrande i länder där homosexuella förföljs. Länder som Sverige utvisar homosexuella till trots att de där riskerar att bli förföljda och i värsta fall dödade på grund av sin sexualitet. Personer som tänker att hetero- eller homosexuella är okej brukar i allmänhet inte understryka det. Men i länder som diskriminerar homosexuella är det kanske just det som behövs. I det sammanhanget är det en positiv sak att ge uttryck för att homosexuella ”bara” är okej.

För att inte tala om heterosexuella män som uttrycker att homosexuella är okej så länge de inte rör dem. Det är antagligen en ganska vanlig inställning till grupper av människor som man inte har något gemensamt med. Hur många gånger har jag inte hört att religiösa är okej så länge de inte ”predikar” för oss eller att nykterister är okej om de inte ”prackar på” oss sådant vi inte vill höra?

Inställnigen att grupper är okej om de håller sig för sig själva är vanlig, men just vad det gäller homosexuella, religiösa och nykterister är vi öppna med att vi villkorar vår tolerans. Det är vi sällan annars. Vi uttrycker inte att surströmmingsentusiasterna är okej så länge de inte försöker få oss andra att smaka på den ruttna fisken. Att ta avstånd från dem höjer inte ens status och det är knappast stigmatiserande att bli misstagen för en sådan, men det faktum att de sällan är pådrivande i att få andra att göra gemensam sak med dem bidrar förstås. Finns det någon mat man inte kräver att barnen ska ha ätit upp innan de får lämna bordet eller åtminstone ha smakat på innan de dömer ut den så är det surströmming.

Vi har råd att vara toleranta så länge människor tolererar vårt ointresse. Jag tolererar BDSM-utövare. Det ligger inte för mig att hindra människor att ägna sig åt saker som jag har noll intresse av och det borde räcka, men för en del personer är tolerans inte tillräckligt. BDSM-utövare som grupp kanske hade föredragit om jag i nästa andetag sa någonting entusiastiskt om BDSM, vad vet jag. Men jag kan inte se varför jag som är ointresserad av det ska lyfta fram det som en positiv sexuell orientering i samband med att jag berättar att det inte är något för mig som en del av min ”varudeklaration”, och det kan nog inte seriösa BDSM-utövare heller.

Vi behöver mer tolerans, inte mindre. Problemet är knappast att människor inte bekräftar varandra utan vidare utan att vi inte ens har överseende med oförargliga saker som andra människor ägnar sig åt. Vi ser gärna att samhället kriminaliserar sådant som vi inte vill befatta oss med. Vi inskränker gärna den sortens yttranden som yttrandefriheten ska möjliggöra. Medan vi gör det glömmer vi bort att andra människor kan ha synpunkter på oss. Vi borde i toleransens namn ha överseende med intoleranta människor. Vi borde samtidigt aktivt låta bli att underblåsa intoleranta stämningar genom att föregå med gott exempel. Den som vill bemötas med tolerans vinner på att själv visa tolerans. Den dag dina intressen står på spel och det redan är för sent hade tolerans inte varit helt fel.

3 thoughts on “Fram för mer tolerans

  1. Missförstod ”Personen som inte kan hantera att någon är naken i sitt eget hem och ringer polisen är intolerant.” och tyckte ändå det var en ganska rimlig intolerans (även om man givetvis borde konfrontera innan man ringer polisen). 😛

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.