Feminister bejaka mångfalden i porren!

Nedan följer det första gästblogginlägget som någonsin publicerats på denna blogg.

Det finns en utbredd syn på porr som jag har svårt att förstå. Ett definitionsmässigt fördömande, där porr per definition är dåligt utan att man behöver problematisera, exemplifiera eller förklara vad man menar. Den kan leda till förslag om porrförbud, som i ett förslag i EU häromsistens eller vid kampen mot porrkanaler på hotell.

Eller så leder den till oreflekterade fördömanden, till exempel i sexfrågespalter. Som när porrkonsumtion på ett reflexmässigt sätt likställs med att det finns en sjuklig sexualitet eller används som förklaringsgrund för att en sexuell relation inte fungerar:

”Porr är förstås något som helt förstärker denna bild av kvinnans totala underlägsenhet som mannens ägodel och som han kan kommendera hur han vill.” (SvD: Psykologen svarar)

Vadå förstås!?

Porren får skulden för allt möjligt utan att den som hävdar det behöver visa hur sambandet mellan porren och det den påstås åstadkomma ser ut eller någon form av bevis för att det går att etablera ett samband. Porr sprider felaktiga kroppsuppfattningar. Porr är orsaken till att tjejer rakar sig mellan benen. Porr har skapat en analsextrend, där unga tjejer tror att de måste ställa upp. Påståenden som de ovan görs utan att peka på vilken porr man talar om, hur vanlig den är, hur porrkonsumtionsmönstren som ger dessa effekter ser ut.

Vad är då porr? Jag kan se två olika definitioner vi kan använda oss av när vi diskuterar fenomenet och vad vi drar för slutsatser beror på vilken vi använder.

Den första definitionen ser alla fina sexskildringar som erotiska och använder ordet porr för att beskriva fula sexskildringar. Med den definitionen är porr definitionsmässigt dåligt. All porr bygger på utnyttjande. All porr sprider felaktiga föreställningar om vad sex är. All porr objektifierar och trycker ner kvinnan. Den definitionen är vanlig bland porrkritiker. Feminister som är porrmotståndare brukar resonera ungefär så här.

Problemet med den definitionen är att den inte avgränsar vad som är porr från vad som inte är porr annat än subjektiv. Den berättar inte för hos varken vilka sexuella skildringar som är acceptabla eller hur vi ska förhålla oss till dem. Använder vi den betyder frasen ”förbjud porr” bara förbjud alla sexuella skildringar som just jag (eller) vi ogillar.

Det blir en utmaning att tillfredsställa vårt behov av sexskildringar. Ska det ske i smyg? Ska det sexuella behovet av sexskildringar bara få tillfredsställas av erotiska skildringar som är konstnärliga, fina, godkända … Frågan behöver besvaras.

Den andra definition ser alla sexskildringar som görs av estetiska skäl som erotik och alla som görs av sexuella skäl som porr. Porr är med den definitionen skildringar av nakenhet och/eller sexuella aktiviteter som är ägnade att skapa sexuell upphetsning. Vad som är porr avgörs av syftet med skildringen.

Med den definitionen kommer en massa filmer, bilder, texter etc av skiftande karaktär och inriktning vara porr. Att hävda att alla dessa sprider felaktiga föreställningar om sexualitet eller dåliga kvinnobilder eller objektifierar kvinnor blir orimligt. Här ryms skildringar av bögsex där inga kvinnor är med. Här ryms skildringar av lesbisk sex på kvinnornas villkor. Här ryms fantasier baserade på alla möjliga och omöjliga sexuella läggningar och fantasier.

Om man inte är ideologiskt blind eller så övertygad om att porr är snusk och skräp att man aldrig brytt sig om att se efter vad som finns i det gigantiska utbudet av porr, så inser man att just så mångfacetterad är porren.

Vi talar om en av världens äldsta genrer. När människan började skapa avbildningar och berättelser var skildringar av sexualitet och viljan att skapa upphetsning med redan från början. När människan har skapat nya tekniker för kommunikationen har det alltid snabbt kommit att användas för att skapa eller sprida sexuellt upphetsande kommunikation. Tryckpressen, kameran, filmkameran, internet…

Idag är tillgången till porr både i mängd och mångfald närmast oändlig. det finns något för alla smaker, intressen och läggningar i stort sett.

Enligt min mening är det en orimlig slutsats att fördöma hela denna mångfald. Jag tror att de flesta som gör det helt enkelt inte känner till den. De vet inte att den genomsnittliga porraktrisen inte alls är blond och smal med stora silikonbröst, utan att den påminner enormt mycket om den genomsnittliga kvinnan. De vet inte att eftersökta kategorier av porr inte bara inbegriper tonåringstjejer och asiater, utan också äldre, hemmafruar, amatörer, ladyboys, homosexuella, kroppsbehårade, och av alla möjliga raser och kulörer osv. De vet inte att all porr inte produceras av giriga manliga producenter som utnyttjar nerdrogade eller nedtryckta tjejer med svag självkänsla för att tjäna pengar, utan att porr också produceras hemma hos vanliga människor i form av amatörfilmer eller av kvinnliga producenter eller för den delen bara med fantasi och ett tangentbord som verktyg.

Om man vill slåss mot destruktiva effekter av porren, mot objektifiering av kvinnor eller falska kroppsideal, så borde man slåss för mångfalden i porren inte fördöma den definitionsmässigt.

Fördömandet av porren har skapat ett stigma som gör det svårt för någon att erkänna att den är porrkonsument, vilket gör det hopplöst svårt att föra ett vettigt samtal om porr. Om vi vill begränsa mängden dålig porr och se till att det vi uppfattar som bra porr får spridning så måste samtalsklimatet inbjuda till att prata om porr. Inte bara i form av fördömanden utan även i form av analys, problematiseranden och lustfyllda rekommendationer.

Jag gillar porr. Jag gillar välgjorda amatörfilmer. Eller filmer där man lyckas lura mig att tro att det är en välgjord amatörfilm. Jag gillar välskrivna texter om sexuella aktiviteter som känns som att det skulle kunna hända. Jag gillar texter och filmer som skildrar saker jag fantiserar om att göra för det gör mina fantasier verkligare. Jag gillar porr som skildrar ojämlika maktrelationer i sexuella situationer eftersom jag har svårt både för att dominera och bli dominerad i min egen sexuella praktik. Jag gillar porr där de inblandade är vardagssnygga. Inte plastiga, nedbantade, opererade, hårfärgade, ansade, rakade etc. Jag gillar om de ser ut som människor jag skulle kunna springa in i i vardagen. Men de får gärna vara snygga. Vad gillar du?

Kan du svara på den frågan utan att fundera över vilka som får veta att du konsumerar porr? Utan att skämmas eller rodna? Borde du inte kunna det?

Om det är svårt att svara på den frågan är det för att propagandan från moralister har lyckats. De har envist fört fram en bild av vad porr är och att all porr är dålig och eftersom denna verklighetsbeskrivning fått starkt fäste så är det svårt att erkänna att man är porrkonsument.

Jag är feminist och jag tycker att det är feministiskt att vara för porr. Alla feminister borde vara för porr! De borde arbeta för en så vid definition av porr som möjligt. Porrens mångfald kan hjälpa till att bekämpa en begränsande syn på kvinnlig sexualitet som passiv, mottagande och underordnad. Porrens mångfald kan vara motvikt mot modevärlden, Hollywoods och teves sjuka skönhetsideal. Porrens mångfald kan hjälpa oss att minska objektifieringen av kvinnor genom att skildra dem som sexuella subjekt.

Samtidigt kan vi vara mot alla de sakerna som feminister som är emot porr är emot. Nämligen könsdiskriminerande, objektifierande porr. Porr med en ensidig bild av kvinnlig sexualitet. Porr som bygger på att man utnyttjar eller t o m skadar människor som är inblandade i produktionen.

Låt oss vara för bra porr och mot dålig helt enkelt.

6 thoughts on “Feminister bejaka mångfalden i porren!

  1. Håller med dig om att porr inte är dåligt I SIG, men jag har så svårt att hitta den där mångfalden du pratar om. Jag har aldrig, ALDRIG hittat t ex en kvinnlig POV-porrfilm. Jag har heller aldrig hittat en heteroporrfilm som är som en vanlig porrfilm fast med ombytta roller, dvs att fokuset ligger på en snygg mans kropp och njutande ansikte. (Tänk kvinnlig blick.) Jag säger inte att det inte finns, men jag har fortfarande inte hittat det. Tar gärna emot tips!

  2. Jag håller med ovanstående. När jag letar porr i de allra vanligaste kanalerna (youporn tex) hittar jag inte alls det du skriver om. Jag skulle gärna vilja ha skildringar som drar ut på de första stadierna mer. Som inte penetrerar på första försöket liksom, utan väntar lite, retas. Skildringar där det känns som att båda parter tycker det är skönt och roligt, både det som pågår just där och då och det som förhoppningsvis händer om en stund. Samtidigt blir jag så avskräckt av det jag hittar att jag inte lagt ned jättemycket tid på att förfina sökningar heller, det erkänner jag. Så som sagt, gärna tips!

  3. Jag är feminist, tänder enbart på män, hatar objektifiering av kvinnor, så hurra för bögporr! Tips till MarySaintMary ovan. Gillar dock bara snygga smala killar (gärna över 20 år) så man får leta ganska länge… Gärna även någorlunda romantiserad sådan, har inget intresse av långa närbilder på könsdelar. Fördelen med porr i textform: man kan ”bestämma” själv hur de ser ut. Skulle vilja ha manliga fashion models som ligger med varandra, kan inte någon producera det.

  4. Kvinnor, bli konsumenter av porr, dvs börja betala för den och alla varianter som tilltalar er kommer att bli verklighet. Jag förstår inte behovet att klaga på produkter som inte är riktade till er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.