FLASH: Kristen skola förmedlar kristna och konservativa värderingar

Kristna skolan Oasen i Sundsvall har fått en del negativ publicitet under dagen. Sundsvalls Tidning skildrar en skola som förmedlar att abort är fel och att homosexualitet går att bota med förbön. Tidningen har publicerat en tidigare elevs och en tidigare anställds minnen av skolan samt intervjuat skolans rektor Karl-Erik Lundin utifrån vad de två anonyma källorna berättat.

Eleven berättar att skolan har visat en ”abortfilm” för att avskräcka eleverna från att överväga abort i händelse av graviditet. ”Förklaringen från skolans sida till varför man visar filmen är att eleverna ska bli avskräckta från att ha oskyddat sexuellt umgänge” menar läraren. Rektorn erkänner att skolan har ”en restriktiv hållning till abort”. ”Många gånger framställs abort som ett preventivmedel och personligen tycker jag att det är fel. Livet börjar vid konception.” (När framställs abort som ett preventivmedel?)

Av lärarens berättelse framgår också att skolan tidigare rivit ut sidor om sex och samlevnad ur läroböckerna. Varför skriver de om detta nu, tänkte jag som känner till detta sedan flera år tillbaka.

Att Kristna skolan Oasen låtit kristna värderingar påverka undervisningen bortom vad som går att motivera var någonting många var väl medvetna om under min skoltid i Sundsvall. Personer som studerade eller hade studerat på Oasen kunde återge saker som hade lärts ut som säkert hade intresserat Skolverket om de hade kommit till deras kännedom.

I samband med att det uppdagades att skolan hade rivit ut sidor om sex och samlevnad ur läroböckerna minns jag att man pratade om att det hotade att dra in skolans tillstånd. Media har skrivit om detta tidigare, och jag trodde att jag hade bloggat om det, men vid en sökning hittar jag inga blogginlägg eller tidningsartiklar om detta. Sundsvalls Tidnings arkiv är i och för sig inte det mest användarvänliga eller beständiga. Allt som publicerats på nätet förblir inte kvar på nätet om ni trodde det.

Det är bra att Kristna skolan Oasen granskas. Alla skolor ska granskas. I kommentarsfälten under Sundsvalls Tidnings artiklar undrar flera personer vad Oasen håller på med. Andra försvarar att skolan ger en ”alternativ bild”. Några motsätter sig att skolan över huvud taget granskas och behandlar den som om den vore deras barn.

Elever som studerar på Oasen och inte har någonting emot det vill förstås inte att andra ska tro att undervisningen inte håller måttet och deras föräldrar vill förstås inte ses som dåliga sådana som låter sina barn studera där. Någon kommenterar att studieresultaten överlag är goda på skolan i sitt försvar av den. Som om höga studieresultat skulle ursäkta den skola som lär ut att homosexualitet går att bota med förbön eller naggar ett obligatorisk skolämne, exempelvis sexualundervisning, i kanten.

4 thoughts on “FLASH: Kristen skola förmedlar kristna och konservativa värderingar

  1. Jag tycker inte att religiösa skolor ska finansieras av samhället. Faktum är att de inte ens borde vara lagliga. Skolan ska förmedla en sekulär världsbild med öppenhet och tolerans för de olika religionerna. Men den eventuella religiösa indoktrinering som föräldrarna tänker utsätta sina barn för får dom sköta på fritiden. Det är illa nog.

  2. Jag gick på en kristen gymnasieskola för mycket länge sedan och där fanns inget abortmotstånd, ingen negativ attityd till homosexualitet, och ingen indoktrinering. Vi hade religionskunskap i större utsträckning än vanliga gymnasier men det var den vanliga religionskunskapen som behandlar samtliga religioner utifrån ett objektivt perspektiv (förutom möjligen en mer positiv inställning överlag till religioner som sådana). Det går att göra kristna skolor rätt, det är bara att de flesta inte gör det…

  3. Herregud vad folk är hjärntvättade. ALLA religioner har dom lärt sig är rätt. Man ska respektera Islam, Katolicism, Hinduism, Buddhism och allt vad det heter. MEN. En sak är tabu. Det finns EN religion som INTE ska accepteras enligt FN (som bland annat bestämt att alla religioner utom kristen evangelism genom Jesus, är en och samma och att fienden är Jesus och Bibeln) och det är just den klassiska, kristendomen. Den som man kan nå genom till exempel KJB King James Bible och som predikar att Jesus är den enda vägen till himlen. Detta är fel. Inte ens FÖRÄLDRAR ska få ha med sina barn i kristna skolor, allt som inte följer staten i religion är FEL och en ”sekt” när det gäller kristendom. Men självklart, utan att någon kan förklara varför, är ALLA andra religioner rätt och ”fint”. Precis som FN har sagt och som media har ”predikat”:

    Folk är hjärntvättade. Se till att läsa Bibeln och lär känna Jesus om ni vill komma till himlen. Annars kan ni fortsätta följa dessa falska doktriner och leva i lust och synd, som verkar vara så viktigt nu för tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.