Alla dessa analblekningar eller mycket väsen för ingenting?

”Nu fick jag höra om ett föräldramöte där läraren bekymrat berättat att flickorna bleker analen. Dom går i åttan. Jag orkar inte.” Det pratades om att som unga kvinna bleka analöppningen på sociala medier i veckan med anledning av ett påstående om en lärare som hade tagit upp att en del åttondeklassare gör detta under en föräldramöte. Hur vanligt detta är i den åldern (eller någon annan) har jag ingen aning om, och antagligen heller inte de som kommenterade detta, men den alarmistika tonen bland de som gjorde sin röst hörd får det att framstå som omfattande.

Det hela påminde mig om när vuxna uttryckt en förtvivlan över att det gått så långt att unga kvinnor numer förväntas ha analsex. Sexrådgivaren Katarina Janouch har gått ännu längre och tycker synd om ”Stackars små oskulder som innan vaginalsex ska bli tagna i rumpan”. Det vore förstås orimligt om unga kvinnor som grupp kände sig pressade att låta sig bli penetrerade analt. Det i sig tycks räcka för att uttrycka sig som om det vore aktuellt. Nej, (unga) kvinnor förväntas inte ha analsex eller ens ha provat. Jag kan sträcka mig till att vi förmodas ha en åsikt om (penetrerande) analsex och för det krävs inte att man har studerat några analöppningar närmare.

Jag ifrågasatte den bland vuxna existerande magkänslan att det är negativt om unga kvinnor bleker analen. Jag undrade vad som var negativt med det. Mitt i all konsensus kan det verka som en dum fundering, men det är i den ändan jag tänker mig att man måste börja. Jag har inga stora kunskapar om analblekningar, men är öppen för att vara emot dem om någon kan leverera övertygande argument för varför jag borde vara det. Att det säger sig självt är inte övertygande alls, men om det är farligt till exempel är jag idel öra.

Analblekningar bland unga kvinnor är negativt för att de känner sig pressade att bleka analen. Hur vet du att de som bleker sig gör det för att de känner sig pressade? Kan den gissningsvis kraftiga majoriteten som låter bli sägas vara pressade utan att urholka innebörden i ordet press? Kan det vara så att du utgår från att det rör sig om press för att de enda omständigheter som skulle få dig själv att bleka dig där bak vore pressande sådana? Man kan förstås vara emot någonting av andra skäl än att man själv inte vill ägna sig åt det, men frågan kan vara motiverad då vi i samtal om sex många gånger utgår från oss själva och undermedvetet får det till att andra delar vårt förhålllningssätt till sex och olika sexuella praktiker. Det sägs inte sällan att alla är olika i sexuella sammanhang, vilket är ett överanvänt retoriskt grepp. Jag har svårt att se sju miljarder olika förhållninggsätt till sex framför mig. Det ligger däremot något i skälet till att vi faller för ”det finns lika många varianter som det finns människor”. Man vill förmedla en mångfald, en mångfald som glöms bort när man ger uttryck för att ingen kvinna skulle ställa upp på en särskild sexuell praktik frivilligt för att vi själva känner en ovilja inför den.

Unga kvinnors analblekning är ett uttryck för utseendefixering. Hur vet du det? Är man mer fixerad om man vill ha analöppningen i en särskild nyans än säg hårsvallet? Jag tänker mig att det är svårt för utseendefixeringen att nå analöppningen så till vida att det är ganska få som kommer i kontakt med den. För att samhället ska kunna upprätthålla en press på kvinnor att se ut på ett visst sätt måste det kunna kontollera om kvinnor lever upp till kraven. Kraven på kvinnor att raka armhålan är hårdare än kraven på att underlivet, att det är svårare att kontrollera underlivsbehåring bidrar. Att det råder delade meningar om hur kön bör vara behårade bidrar förstås också. Vad gäller armhålan finns en könsaspekt. Kvinnor ska raka sig för att män inte ska det. Vi ska vara varandras motsatser, vilket jag kan tycka faller på sin orimlighet då vi alla har hår från första början. Könsorganet (och därikring) rakar både kvinnor i män även om jag föreställer mig att det är vanligare att kvinnor gör det och där finns en möjlighet till variation. Än har jag i alla fall inte hört om någon som gör frisyrer i armhålan.

Kroppsstorlek och huruvida vi sminkar oss eller inte är ganska enkelt att kontrollera, men om någon lever upp till en möjlig press på att ha en analöppning i en viss nyans, nja. Inte ens om alla man ligger med kollar efter ens nyans i regionen är det särskilt många som lär bli varse den. Och än så länge är det inte socialt accepterat att prata om andras analöppningar. Jämför med hur okej det är att kommentera andras kroppsstorlek. i både positiva och negativa ordalag, eller något annat som är enkelt att kontrollera för den delen.

Man kan förstås tycka att ett analideal vore ett värre ideal än ansiktsideal då det förra fordrar att man fokuserar sig på något som ändå inte ska visas upp i någon stor utsträckning. Att ”ta hand” om ansiktet kan ses som mer logiskt ur det perspektivet. Men jag menar att man inte kan bortse från hur stor insyn andra har. Om det vore så att personer inte vågade visa sina analöppningar för att de har ”fel” nyans skulle jag inte släta över problemet med att det är så enkelt att dölja dem, men intresset för att visa upp dem tycks inte vara så stort. Och det är heller inte ofrånkomligt att de visas upp vilket är fallet med till exempel ansikten (vissa länder kräver att du visar det) eller kroppsstorlek.

Okej då, analblekningar kanske inte är en följd av press, men sex blir knappast bättre av att man blekt analöppningen, säger någon till slut. Personen begriper att det inte fungerar att argumentera för att unga ska ha sämre sex (om något alls) med mig och framställer sig själv som en som vill att unga ska ha bättre sex. Eller åtminstone inte ägna sig åt sådant som inte gör till eller från. Tänk om unga kvinnor förlorar dyrbar tid på en blekning helt i onödan.

Jag har väl egentligen inga åsikter om att unga eller gamla bleker sig på olika ställen. Är det hälsovådligt är det viktigt att de som överväger blekning är medvetna om riskerna, men annars har jag ingen magkänsla som får mig att se rött.

Vuxna som ogillar analblekningar bör med fördel angripa personer i allmänhet som bleker sig där bak och de som utför blekningarna då trender bland unga många gånger är lånetrender (eller hur man nu ska uttrycka det) från vuxenvärlden. Vill man att unga ska låta bli någonting är antagligen det mest effektiva att vuxna som grupp låter bli det själva. Annars bidrar man till att cementera ett beteende som unga är fullt kapabla att anamma. Vill man att något ska cementeras bland vuxna, men hållas från unga och barn, vilket många vill, har man en svår uppgift framför sig.

Tror jag då att blekta analöppningar leder till bättre sex? Nej inte nödvändigtvis, men jag är väl medveten om att personer som är kåta på sig själva och de situationer de befinner sig i högre grad brukar uppleva att de har bra sex.

Nu vill jag utgå från mig själv. För mig är sex framförallt psykologiskt. Till mångas stora förvåning handlar inte min dragning till stora kukar så mycket om uppfyllnad och vad som finns att ta på, utan vad jag psykologiskt associerar stora kukar med och det faktum att jag blir upphetsad av dessa associationer. Av den anledningen blir så full i skratt när personer bemöter (!) min dragning till stora kukar med att storleken inte spelar någon roll om man har rätt teknik. Som om jag främst brydde mig om mannens teknik. Som om jag med min teknik och min fitta inte kunde påverka utgången av sex med en man oavsett storleken på dennes kuk. Hur som helst, kass teknik med stor kuk slår okass teknik med mindre kuk alla gånger i mitt huvud då jag generellt blir kåtare av tanken på av att ligga med någon med stor kuk, vilket är avgörande för i hur hög grad jag uppskattar det sex jag har.

Om du har utmärkt sex i hatt för att du blir så kåt på dig själv när du har hatt tycker jag att du ska ha sex i hatt. Hatten ger förstås ingenting rent fysiskt, men varför begränsa sig till det fysiska som för många av oss bara utgör en bråkdel av vad som gör oss upphetsade?

Det är möjligt att det enda du får ut av sex är relaterat till dina erogena zoner, men för en del av oss är sex som sagt psykologiskt. Snygga personer levererar inte skönare sex, men det är inte särskilt många som ryter ifrån och säger att vi ska låta bli och se till snygghet för att det gör till eller från för hur skönt sex är.

Nej, det här är ingen uppmaning till er eller era döttrar eller söner att bleka sig analt. Jag vill mest förstå hur ni tänker. När jag var 12 år tyckte jag att det var helt sjukt att det fanns personer som smakade på varandras könsorgan. En dåtida ungefärlig omskrivning för oralsex från min sida. Två år senare hade jag kommit på bättre tankar, men jag tänker att min inställning (magkänsla) till oralsex påminner en hel del om vissas inställning till att som ung kvinna bleka analöppningen. Nej, jag jämför inte oralsex med en analblekning, som en del av er kanske tänker. Jag ser snarare likheter mellan reaktioner på företeelser som man själv inte tror sig få ut någonting av och hur man låter det gå ut över andra som inte delar ens syn på sex och sexuella praktiker. Eller ja, min makt att få människor att sluta äckla sig med andras könsorgan i munnen som 12-åring var betydligt mer begränsad än föräldrars makt att skapa eller rasera förutsättningar för sina barn att bestämma över sina kroppar, men hade det varit möjligt hade jag kanske övervägt det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 reaktioner till “Alla dessa analblekningar eller mycket väsen för ingenting?”

 1. Angående att unga känner sig pressade till att ha analsex tror jag att det i många fall kan vara tvärtom – att unga är sugna på analsex, och alla möjliga sexakter för den delen, men låter bli för att folk pressar dem till att avstå. Det finns säkert gott om unga som vill testa analsex eller andra sexakter, eller helt enkelt ha sex med fler personer, men som låter bli av rädsla för att bli kallade för slampor och bli mobbade i skolan osv.

  Sen angående press så tycker jag nog inte att ”press” är uteslutande negativt – det finns ju säkert personer som varit starkt emot olika sexakter, men efter någon ”pressat” (läs: tjatat) dem till att prova så har de kanske upptäckt att de gillade det.

  Sist men inte minst så ser man ju, som givaren, analöppningen på mottagaren väldigt tydligt när man kör doggy, och visst kan jag då tycka att en ljusare analöppning är snyggare än en mörkbrun, men det är inte ett dugg viktigt för mig och jag skulle nog aldrig komma på tanken att kommentera det.

 2. Dan Savage talade ju mycket om Saddlebacking, alltså att kristna ungdomar hade analsex för att ”bevara oskulden”. Om man vill ha åttor som inte har analsex bör man alltså dels inte rösta på Kristdemokraterna och dessutom sprida sexualundervisningens solljus i alla skrymslen och vrår för att illustrera normalitet och friska anus. Sedan är det ju inte så att man måste ha analsex för att bleka sin anus – det kanske bara är en sån där grej som uppstår ibland.

  Sedan undrar jag hur detta kom upp på föräldramöte samt hur det diskuterats i klassen så att läraren kunnat veta att ta upp det på föräldramöte, men det är nog mer min önskan att vara en fluga på väggen när det hände. Det låter ju underligt att läraren vet mer om elevernas anus än föräldrarna men det kanske är normalt, vad vet jag? De kanske har en hip ung lärare som de kan diskutera sådant med.

  Jag personligen är absolut inte för åttor med blekta anus och förskräckta föräldrar då det är en ganska komplicerad procedur som inte skall genomföras utan målsmans tillstånd, om personen är under 18 (i mitt tycke). Jag tycker inte att man skall genomföra några skönhetsbehandlingar (eller andra behandlingar, för den delen) som riskerar skada, utan att vara mogen nog. Det tycker jag inte att man är vid fjorton-femton års ålder.

  Efter att ha skrivit tidigare stycke läste jag vidare och det kanske inte är så farligt som jag trott. Jag såg en instruktionsvideo från en amerikansk klinik vid något tillfälle och de talade om att man kunde bränna sin anus ganska illa om man gjorde fel, men krämerna i Sverige verkar vara mildare. Jag skall fundera på saken.

 3. Analsex för att bevara oskulden är verkligen ett intressant fenomen.

  Som du skriver måste man inte ha analsex för att man överväger att bleka sin analöppning. Åtskilliga personer rakar kroppen utan att visa upp den för någon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.