Dubbelstandard om kvinnors sexuella utrymme

De är rädda för mig också om jag inte har högklackade skor, sa Tanja Suhinina. Vi pratade om män som besväras av att kvinnor är rädda för dem när de rör sig utomhus kvällstid. Kvinnorna ökar enligt dem tempot om en man är inom synhåll.

Kvinnorna är rädda för oss också innan de förstår att vi är kvinnor. Jag använder inte skor med klack och på långt håll kan så väl kvinnor som män se en man bakom sig när jag kommer där i mörkret med min rakade skalle.

Jag har all förståelse för att det är obekvämt för så väl män som kvinnor när kvinnor blir obekväma i deras närvaro, men jag har också förståelse för kvinnors rädsla. Hur skulle jag inte kunna ha det när kvinnor i tidig ålder får lära sig att det är rationellt att vara rädd för män utomhus om man är kvinna? Att de ska ”ta vara på sig” för att undvika våldtäkt.

Hur betraktar vi de kvinnor som tar vara på sig och tar till de där vanliga föreslagna säkerhetsåtgärderna? Säkerhetsåtgärder som inte tar någon större hänsyn till de vanligast förekommande sexuella övergreppen som kanske vore de mest angelägna att förebygga, men som trots det framställts som adekvata om man vill undkomma sexuella övergrepp.

De får knappast beröm för att de undviker situationer som fått ryktet om sig att vara till våldtäktsmäns fördel och potentiella våldtäktsoffers (underförstått kvinnors) nackedel. Tvärtom kan de få klagomål av män för att de indirekt ”pekar ut” oskyldiga män som potentiella våldtäktsmän.

Hur vill de män som berörs av detta ha det? Är kvinnor som undviker sex med okända män ansvarsfulla eller är de fördomsfulla? Tar de det säkra före det osäkra eller tryggar de kvinnors ”sexuella makt”?

Många gånger har jag tänkt att män uppträder lojalt mot varandra, lojalt över generationerna. Men den lojaliteten lyser med sin frånvaro när män som individer behandlar kvinnor illa i sexuella sammanhang. De blundar för vilka konsekvenser det får för män som kollektiv.

Kvinnor pratar med varandra om sina erfarenheter, både positiva och negativa. Alla som vill ligga torde gynnas av att kvinnor kan dela med sig av positiva erfarenheter.

Kvinnor kommer ibland att ta det säkra före det osäkra och stå över sex. Vissa någon gång ibland, andra i stort sett varje gång de ges tillfälle att ha sex med nya personer. De kommer förstås att ångra att de inte tog chansen emellanåt, men det sägs ju vara ett pris man ska betala för att undkomma våldtäkt eller för att få någon social upprättelse (ska inte undervärderas) i händelse av sexuellt övergrepp.

De som önskar kvinnor och män bättre sex behandlar sexpartners väl. Det slår tillbaka på en själv förr eller senare att behandla sexpartners som lägre stående. Innan du vet ordet av det sitter du kanske där och baktalar en grupp människor för att den är svår att få till det med och undrar varför.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Jag söker boende i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.