Ta din stat och försvinn, attitydförändring pågår!

Föreställ dig personer som förespråkar en minimal stat. Personer som rutinmässigt svarar ”Det är fel väg att gå” när någon vill reglera någonting. Inte sällan utan att berätta vilken väg som vore rätt att gå. De kanske också ser problemen som vissa bara tror går att reglera bort, men vad som vore än mer problematiskt från deras horisont vore statlig inblandning.  I den mån de presenterar någtra förslag på ”åtgärder” alls nämner de attitydförändring.

Föreställ dig de där personerna igen. Hur kommer det sig att de är överrepresenterade bland personer som stör samtal, många gånger kvinnor emellan, om vikten av samtycke i sexuella sammanhang? Utan att någon av samtalets parter föreslagit någon samtyckeslag domderar de utan att luta sig mot något konkret lagförslag att en samtyckeslag inte hör hemma i en rättsstat som om det skulle tillföra så mycket att de kunde få sätta punkt för samtalet.

Samtal om samtycke borde gå hem hos de som inte ens vill att staten ska lämna några garantier för att de är fel att ha sex med personer som inte samtyckt till det. Det finns massor av personer i detta land som bevisligen inte tycker att samtycke är viktigt. Antingen förgriper de sig på nej-sägare eller så menar de på att allt är okej innan nej-ordet yttrats. Jag vet inte hur ni fungerar, men personligen går jag inte till sängs med människor för att de inte sagt nej utan för att de kommunicerat OCH kommuicerar ja under tiden.

Jag och många andra vägrar tro att personerna som inte skriver under på att samtycke är grundläggande inte kan reduceras till antalet. Därför pratar vi om vikten av samtycke när ni stormar in i våra diskussionskanaler med ert sedvanliga prat om att staten ska hålla sig undan. Det var du och ingen annan som nämnde staten.

Det finns förstås de som menar att en samtyckeslag vore rätt väg att gå, men ta diskussionen om en samtyckeslag med de som diskuterar saken. Och det oavsett om du är för, mot eller inte vet var du står i frågan.

Det viktigaste är att vi kommer till en punkt där det anses moraliskt fel att ha sex med personer som inte givit sitt samtycke till det. Samtycke kan man visa på många olika sätt och det viktiga med samtyckesdiskussionen är att den tar fasta på att samtycke till sex inte är ett övergripande samtycke till alla tänkbara sexuella handlingar. Ta din stat och försvinn, attitydförändring pågår!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.