Äldre kvinnor som gör sig till

Kan ni sluta tala om för kvinnor att de ska åldras med värdighet? Om du som läser detta inte vet vad jag menar kan det bero på att du lyckats undgå de kvinnor som förmedlar hur viktigt det är att andra kvinnor håller på ”värdigheten”. För det är alltid kvinnor.

Att åldras med värdighet handlar om att ”acceptera sin ålder”. Att acceptera sin ålder kan tyckas ofrånkomligt för hur gör man om man inte accepterar den? Du kan gärna inte höra av dig till en myndighet om du känner dig som en ung person fångad i en äldre persons kropp och få siffrorna i ditt personbevis korrigerade. Att acceptera sin ålder tycks handla om att kvinnor som uppnått en viss ålder ska undvika att passera som yngre än vad de är. Det finns inga tydliga riktlinjer för hur en 65-åring ska se ut att förhålla sig till, men några saker som återkommer när man lyssnar på de som finner det viktigt att äldre kvinnor åldras med värdighet är att de inte ska visa (för mycket) hud, sminka sig (för mycket), vara sexuellt utmanande eller bära ”ungdomliga” kläder. Att ens omgivning tror att man är yngre efter tjugofem tar de flesta som en komplimang, men av någon anledning vill man frånta äldre kvinnor den glädjen.

Vi uppmanas ständigt att vara oss själva. Att försöka vara någon annan (hur nu det går till) anses falskt, men vem man är förändras och ska få förändras. Det är inte meningen att uppmaningen ska begränsa någon. Uppmaningen till trots riskerar man att utsättas för sociala sanktioner av olika slag om man inte anpassar sig och man kan också komma att avfärdas som en wannabe.

När man säger till äldre kvinnor att de ska åldras med värdighet är det en tvångströja. Att äldre ska vara sig själva har blivit synonymt med att äldre ska vara äldre. Hur man behandlar äldre kvinnor påminner om hur man ser på barn och unga. Barn ska få vara barn, säger vuxenvärlden, men de menar inte att barn som vill ha en barnidenitiet ska få den respekterad, utan att barn ska vara barn. På motsvarande sätt ska äldre kvinnor vara äldre. De ska påtvingas en identitet av att vara äldre även om de känner sig ungdomliga. Detta sker med en medvetenhet om unga ibland vill passera som äldre och vice versa.

Senast i går påmindes jag om hur viktigt det är att äldre kvinnor åldras med värdighet. Jag satte mig intill två äldre kvinnor på bussen. Det borde jag inte ha gjort för jag fick bland annat veta att ”kvinnor i 65-årsåldern som försöker att se ut som 14 år är…för mycket”. ”Patetiskt” fyllde den andra kvinnan i och nickade instämmande.

2 reaktioner till “Äldre kvinnor som gör sig till”

  1. Jag blir lite trött på det också. Uttryck om att man ska åldras med värdighet, att vara den ålder man är, osv. Skitsnack. Åldras med värdighet när det sägs till kvinnor handlar alltid om att du borde vara lite mer tråkig, ha lite mindre personlighet och vara mer förtjust i normer och att inte synas och vara en bra hemmafru. Totalt nonsens.

    Åldras inte med värdighet, hörni. Det tänker inte jag göra. Jag tänker fortsätta vara mig själv istället, komplett med beteende som många anser är ”onormalt” eller ”excentriskt” eller nån annan valfri etikett som används för att försöka fålla in får i massorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.