Kan du inte samspela med niqabklädda är du inkompetent

Skolverket har slagit fast att enskilda skolor får förbjuda elever att bära heltäckande slöja, så kallade niqabs. Och i vanlig ordning påkallas ”samspelet mellan lärare och elev” som bärande argument, skriver Klas Lundström i Fria Tidningen. Som Lundström antyder är det givetvis frågan om ett skräddarsytt argument för att få reglera vissa elevers klädel.

Var är eleverna i heltäckande klädsel som omöjliggör ett samspel mellan lärare och elev? Var är de som annars brukar prata om elevers beroendeställning någonstans? Det är inte frågan om något samspel, det är frågan om att vissa lärare inte kan samexistera med kvinnor i heltäckande klädsel. Elever som bär niqab torde kunna samspela lika bra som andra elever, men det är klart att det kan försvåras om man har lärare med inställningen att det inte går att samexistera med någon som bär heltäckande klädsel. Det är inställningen i detta fall som är problemet, inte enstaka individers klädsel.

Föreställ er att en lärare skulle bli så distraherad av en elevs urringning att hon eller han inte klarade av att utföra sitt arbete. Skolverket skulle antagligen med diplomatiska ord redogöra för lärarens inkompetens och olämplighet. Det skulle inte vara frågan om att eleven borde ha sin lärare i åtanke när hon väljer sin klädsel eller att urringningar försvårar samspel mellan (rimliga) människor.

Jag ifrågasätter alltså inte att personer som hyser rasistiska åsikter kan ha svårt att samexistera med personer som de menar utgör ”roten” till deras åsikter. Invandrare, papperslösa, asylsökande, kvinnor i heltäckande klädsel och så vidare. Jag ställer mig däremot kritisk till att de har mandat att lära ut. Kan man inte samexistera med niqabklädda tror och hoppas jag att det finns hjälp att få.

7 thoughts on “Kan du inte samspela med niqabklädda är du inkompetent

 1. Personligen har jag inga problem med att förstå varför det kan vara svårt att tolka respons etc om en person bland 30 enbart har ögonen att visa responsen med. Samtidigt tror jag det skulle vara minst lika jobbigt att försöka undervisa någon som har solglasögon på sig. Så helt omotiverad tycker jag inte regeln är, men anser samtidigt att det vore bättre att lärare helt enkelt lär sig tolka responsen även om den bara sker med ögonen.

  Vad gäller urringat så var det helt förbjudet på den högstadieskola jag gick i åttan och nian, liksom även bara axlar, bara knän och annat liknande om jag minns rätt. Jag tycker inte det vore lämpligt att ha det som generell regel, men jag uppskattar att den fanns.

 2. Jag växte upp på sjuttio, det fanns INGA regler kring hur man fick vara klädd. I backspegeln; fan vad utskällda gamla DDR-Sverige var progressivt och liberalt jämfört med allt som komma skulle…

 3. Viktor:

  Jag är väl medveten om att vissa skolor förbjudit urringningar och ”häng”, men det har mig veterligen inte varit en konskevens av lärare som inte kunnat hålla könsorganen i styr utan konservativt nonsens.

 4. Ja, man kan ju fråga sig varför det skulle vara problematiskt att lära någon med niqab i Sverige, då det går så bra i många andra länder. På mitt universitet finns det många elever med niqab, jag har aldrig hört talas om att det skulle vara något problem.

  Jag tror vi alla vet vad det handlar om.

 5. Jag håller verkligen med dig! Det känns bara som ett svepskäl. Ja, det kan vara svårare. Men det får man liksom lära sig att hantera, precis som alla andra svåra situationer som kan dyka upp när man är lärare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.