Om man inte gillar hår är det väl bara att ta bort det med laser

Kollade runt på olika sajter om permanent hårborttagning med laser för en tid sedan när jag var som mest uppgiven kring hur tids- och energikrävande det är att raka blygdläpparna. Det kostar en del att ta bort hår med laser. Massor om man inga pengar har men, tänkte jag, om det är nu är så viktigt att vara hårbefriad borde det vara värt varenda krona. Du sparar tid och eventuellt också pengar, inte minst om du köper dyrare rosa rakningsprodukter ”särskilt anpassade för kvinnor”. Med permanent hårborttagning blir svidandet och kliandet historia. Menar man allvar med att man vill vara fri från hår och har råd att bli det kan jag bara se fördelar med öppna plånboken och genomgå ett antal laserbehandlingar.

Med tanke på hur många som kan bedyra hur ohygienskt och obehagligt det är med hår förvånar det mig att inte fler faller för frestelsen att avlägsna det permanent. Om känslan av len hud betyder så mycket för dig borde det väl vara värt vad det kostar? Tänka sig, då kan du smeka din hårfria kropp flera timmar om dagen utan avbrott. Jag är allvarlig, varför är det inte fler som gör det? Är det bara ekonomiska skäl som får personer att avstå? Skulle du göra det om någon annan betalade? Om staten subventionerade det? Är det för förknippat med skönhetsindustrin? Är man rädd att ångra sig efteråt?

Det ska erkännas att jag inte alltid tagit de skäl rakande personer anger till att de rakar sig på allvar, men när jag satt med information om laserborttagning framför mig gjorde jag plötsligt det. Jag glömde för en sekund bort mina fördomar om att personer som rakar sig under armarna nog bara gör det för att de känner att de måste, för att de är rädda för vad andra annars ska tycka eller för hår skulle signalera någon sorts ställningstagande.

En manlig vän trodde att det var insikten om att hårmodet kan förändras som får personer att avstå en permanent behandling. Att man vet med sig någonstans att håriga kvinnokroppar kan bli det vanliga igen. Att rakade kroppar kan bli det nya håriga. Kan det verkligen förhålla sig så, invänder jag, fortfarande inställd på att kvinnor rakar sig för att kroppshår inte faller dem i smaken (åtminstone inte om det växer på dem själva) och att det inte har någonting med samhälleliga normer om hur kvinnor ska se ut att göra. Vad rör det dem om håriga kroppar blir inne igen? De rakar sig för sin egen skull, vad andra gör kan väl inte röra dem i ryggen?

Kanske är det just insikten om att hårmodet har förändrats genom historien och att domen mot de som inte följer det är (eller upplevs vara) hård som får de många personer som uppger att de avskyr hår att avstå lasern, vad vet jag. Själv lär jag uppskatta kroppsbehåring även den dag det blir inne, men skulle det bli ”förbjudet” att raka sig som kvinna kanske jag också rakar mig av ilska över sakernas tillstånd.

8 reaktioner till “Om man inte gillar hår är det väl bara att ta bort det med laser”

 1. Kanske för att många vet att håret trots allt har en funktion. Om man rakar underlivet kan man få olika underlivsproblem t ex, då är det bra att kunna låta det växa ut under en period.

  Fast nä, det där tror jag inte på själv (även om det faktumet skulle hindra just mig). Jag tror att folk är jävligt kortsiktiga ekonomiskt och tänker: Men gud, flera tusen kronor! Då är ju en rakhyvel mycket billigare.

 2. Skyddsaspekten är viktig när man vill få unga kvinnor att låta bli att raka sig har jag märkt, men om mamma rakar sig borde det vara lugnt för mig också, tänker det nog. De som rakar benen verkar klara sig lika bra som mig, om de fryser mer på vintern vet jag inte, men så isolerande tror jag inte att mitt benhår är.

 3. Skulle lätt radera partier av päls med laser om jag hade råd & det gick (ska tydligen vara svårt om håret inte är mörkt pigmenterat?). Hår på fittan & under armarna skulle dock få stanna då jag vill kunna variera på dessa partier, men spirorna & armarna får gärna vara lena för evigt.

 4. Hm, innan jag började raka underlivet led jag av ”kronisk” svampinfektion som började mer eller mindre samtidigt som jag fick min första mens. Vid nåt tillfälle (efter många års plågor) rakade jag bort allt hår i ren desperation, veckan efter var det utläkt och jag var frisk. Har inte haft några infektioner alls sen dess (fem år sen nu). Jag ställer mig en smula tveksam till det där med ökad infektionsrisk, sköter man hygienen på ett vettigt sätt tror jag inte det gör så stor skillnad i praktiken.

 5. Går det att för alltid ta bort allt hår med behandling? Jag har aldrig provat. Det jag har läst är att det kommer tillbaka ändå. Senare. Så man får gå och lägga pengar på detta då och då om man kör den grejen.

  Ett alternativt förslag: Jag förbereder med en skål vatten, raklödder och hyvel. Sen ropar jag till min pojkvän: ”Kom och raka min fitta!”.

  Han blir galet glad. Han gör det gärna. Och sen slickar han härligt och knullar mig gott. Rekommenderas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.