Myten om hur orakade kvinnor tas emot!

Det finns en föreställning om män i stor utsträckning skulle ta sig rätten att kommentera kvinnors utseenden negativt inför de som är berörda om de inte rakar sig på de ”obligatoriska” ställena. Det är framförallt baserat på antaganden om hur män är och kommentarer enskilda män har fällt om orakade kvinnor. Ganska få kvinnor kan vittna om vad män som grupp anser om att de inte rakar sig då de flesta kvinnor faktiskt lever upp till alla föreställningar om hur en kvinna ska se ut när det kommer till rakning och rakar sig. Jag har inte sett några indikationer på att man kan tala om vad män som grupp anser om kvinnors kroppsbehåring eller att män bryr sig särskilt mycket. Kanske säger det mer om vilka män jag kommer i kontakt med eller så det mer allmängiltigt än vad det framställs som. Gillette och andra rakningsproduktstillverkare vill gärna göra anspråk på att företräda en majoritet människor som kräver hårbefriade kroppar, men det borde vara uppenbart vid det här laget att Gillette är ett särintresse med ett vinstintresse.

Vad som är obligatoriska rakningsområden på kvinnokroppen har förändrats övertid. Det tydliggör kanske mer än någonting annat att hårmodet är en social konstruktion och ska därmed förstås som en sådan. Det som anses motbjudande i dag kan vara det mest självklara i morgon och så vidare.

På olika fora på nätet kan man tycka till om kvinnors och män utseenden. Bland alla som tycker till finns de som föredrar saker (små bröst som får plats i handen är populärt att föredra nuförtiden) och så finns det de som talar om att alla som inte lever upp till det är motbjudande (män med rygghår är äckliga). Jag gör dels en distinktion mellan de som föredrar olika kroppar/utseenden/framtoningar och de som avfärdar alla som inte lever upp till deras ideal som motbjudande, men också mellan de som håller sina preferenser eller krav för sig själva och de som delar med sig av dem vitt och brett.

Min erfarenhet är personerna som tar sig rätten att kalla andra motbjudande är mer benägna att vara med och tycka om andras utseenden i sammanhang där de inte behöver ta något ansvar. Ansikte mot ansikte tenderar personer att vara betydligt smidigare om de inte gillar någonting och hålla det för sig själva. Det finns förstås undantag. Jag låg med ett sådant för en tid sedan. Han kommenterade det faktum att mina ben är orakade negativt. Han hade föredragit om mina ben hade varit rakade. Jag hade föredragit om han hade hållit käften, men det sa jag inte. Jag hade aldrig varit med om någonting liknande så jag blev mycket förvånad över kommentaren. Kanske har jag till stor del sluppit kommentarer om hur jag borde se ut för att jag är ickemonogam? Mannen sa också att i och med att jag inte var hans flickvän så hade han ”överseende” med det, men om vi hade varit monogama hade det varit viktigt för honom. Mitt dåliga humör lyste förhoppningsvis igenom när jag tänkte att det var första och sista gången jag hade sex med honom.

För övrigt gillar jag att ligga med vänliga människor.

10 reaktioner till “Myten om hur orakade kvinnor tas emot!”

  1. Det *kan* uppfattas som en förolämpning även att påpeka att det är ”tydligt” att någon inte följer ”skönhetsideal”. Fast det var såklart inte så det menades.

  2. Med reservation för att jag inte kan utläsa av ditt inlägg på vilket sätt Undantaget framlade sin åsikt så förstår jag inte varför han inte skulle kunna framföra den.
    Självklart har man rätt att förvänta sig att man inte skall känna sig anklagad för de val man har gjort för egen del i utseendeväg och det mesta annat och man har lika självklart rätten att förvänta sig att man ska bli hövligt behandlad och bemött, men med det sagt så måste han ju i sin tur vara i sin fulla rätt att framhålla vikten av hans sexuella preferenser och stå för dessa, även inför den han råkar ha sex med. Precis på samma sätt som du själv hävdar (och har) rätten att föredra stora kukar och tala om det för folk.

    För du menar väl inte att man bara kan säga sådant till alla andra utom den det berör?

  3. Det är enbart otrevligt att tala om för någon att jag hade föredragit om personen hade varit mer välhängd. Det tjänar ingenting till, vad ska personen med den informationen till? Att jag föredrar stora kukar är något jag säger i större sammanhang där det sannolikt finns storkukade män. De med mindre som kuk går hem ändå ska inte behöva få det kastat i ansiktet.

    ”För du menar väl inte att man bara kan säga sådant till alla andra utom den det berör?” Jag tar aldrig ner det på en personlig nivå.

  4. Då har du förtydligat på ett bra sätt och jag förstår ditt resonemang bättre. Jag håller dock inte med dig för det utan jag kan se flera bra anledningar till att sådan information till och med kan vara önskvärd. Jag ser inga problem med att vare få det omtalat eller tala om för en partner vad jag tycker om/föredrar. Det handlar mer om vilket sätt man gör det på. Självklart ska det ske under snygga former om man säger så för det är inte alls samma sak som att inte respektera sin partners val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.