Alla lagar som var viktiga att bryta mot har avskaffats

Everything that can be invented has been invented, påstod Charles H. Duell 1899. Det citatet tänker jag på när personer hänvisar till Sveriges lagstiftning som om den vore objektivt sann. Lagen är lagen, upprepar de som ett mantra istället för att argumentera för varför det är så viktigt att följa lagen. Att andra länder har annan lagstiftning på många områden tycks de ha missat för de kan väl knappast mena att just Sveriges lagstiftning är objektivt sann?

Det kan vara högst motiverat att bryta mot lagen ibland. En gång i tiden var det olagligt att informera om preventivmedel men tack vare att det fanns personer som ignorerade förbudet då är det i dag okej att informera om någonting som vi i dag tycker att vi informerar för lite om. Hur tänkte de när de kriminaliserade sådan upplysning, undrar vi helt oförstående.

Vi ska vara tacksamma för de personer som är förbjudna att kritisera regimen i sina hemländer, men som ignorerar det och kritiserar det som bör kritiseras efter bästa förmåga. Vi ska vara tacksamma för att de klarar av att stå emot trycket från ”lagen är lagen”-människorna i sin omgivning.

Jag tänker på det sättet att resonera när en del talar om för mig om att det faktiskt är olagligt för personer över 15 år att ha sex med personer under 15 år. De som säger att ingen sexuellt myndig person borde ha sex med någon minderårig för att lagen är lagen och lagen finns av en anledning. En underförstått god anledning.

Homosexuella förbindelser har varit olagliga och är det fortfarande i en del länder, men det finns personer som ignorerar det och de har mitt fulla stöd. Huvudsaken är att man inte gör någonting emot någons vilja.

Jag är tacksam för att de fanns äldre personer som ville och vågade ligga med mig när jag var 14 år, utan dem hade jag inte fått ligga för jag ville verkligen inte ligga med jämnåriga.

Det är svårt att inte skratta när personer talar om för minderåriga att de inte ska ha sex med hänvisning till gällande lagstiftning, för varför i allsin dar skulle de ha respekt för ett regelverk de inte fått vara med och påverka? Det är heller inte olagligt för en minderårig att ha sex om man ska vara petig och det har tvärtemot vad många påstår inte att göra med att de inte uppnått straffmyndighet. Jämför med sexköpslagen. Det är lagligt att sälja sex, men inte att köpa. Det är lagligt för en 14-åring att ligga, men inte lagligt för en 18-åring att ligga med en 14-åring.

Det är få som vill ta avstånd från de betydelsefulla lagbrott som begåtts. Det är få som vill se dem ogjorda. Det är nämligen inte bokstavstrogna ”lagen är lagen”-människor som ligger till grund för dagens demokratiska samhälllen. Demokratier finns för att personer krävt fri- och rättigheter. Personer som alltid gör som de blir tillsagda kan förslagsvis flytta till någon diktatur om de verkligen menar allvar med att det inte spelar någon roll vilka lagar man förväntas rätta sig efter.

De som beundrar de som bröt mot lagar då men tar avstånd från de som gör det i dag kommer att bli ihågkomna så som vi minns Charles H. Duell. Som tvärsäkra människor som inte lärde sig någonting av historien. Deras räddning är att de inte behöver konfronteras med kommande generationer som kommer att skaka på huvudet åt dem och fråga sig hur de egentligen tänkte.

2 thoughts on “Alla lagar som var viktiga att bryta mot har avskaffats

  1. Veldig bra! Sex er ikke noe man skal ha en aldersgrense på. Sex handler om følelser, lidenskap og drifter. Alle som har lyst, bør få ha sex med hvem de vil. Vi diskriminerer ikke folk ut fra religion, høyde, etnisitet eller klasse. Så hvorfor diskriminere på alder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.