Mensskyddsbakgrund

När jag fick mens i 12-årsåldern var bindor det självklara valet. Eller valet och valet, det var vad som fanns hemma i badrumsskåpet. Vid något tillfälle provade jag tamponger. Jag hade hört att de kunde vara praktiska att använda när man simmade (jag hade årskort på simhallen) och tränade.

Innan jag stoppade in en tampong i mitt underliv för första gången läste jag användarmanualen som låg i det diskreta tampongpaketet. Den gav mig information om hur man satte in en tampong. Tampongerna kunde inte ta min ”oskuld”. Det var helt lugnt att sova med tampong, men man skulle aldrig använda samma tampong i mer än 8 timmar i vaket tillstånd. Då tampongen är ett ”inbyggt” mensskydd behövde man inte oroa sig för att det skulle lukta mens om än, blodet luktar bara utanför kroppen, fick jag veta. Tampongsjukan (som jag vet mycket lite om) beskrevs som något av en myt. Tampongen satt fel om den kändes.

Något som inte avhandlades är att tamponger torkar ut slemhinnorna. ”Man ska inte använda den när man har lite mens eftersom den suger upp den nyttiga flytningen i slidan” nämndes inte heller. Om de upplyste tamponganvändaren om hur olämpligt det är att spola ned tamponger i toaletten minns jag inte, men de hoppas jag att de gjorde.

Hur särintressenas tamponginformationen är utformad i dag har jag ingen aning om, men jag tror att det utifrån dagens klimat vore ganska smärtfritt att berätta att tamponger torkar ut. Jag menar, många kvinnor använder ju hormoner trots att de vet att de riskerar att sänka sexlusten och lever i mångt och mycket efter mottot ”Vill man vara fin får man lida pin”.

Jag väljer en ful mössa framför ingen mössa alls. Jag är fin och behöver inte lida pin. Mitt vanligtvis källkritiska tolvårsjag visste inte att tamponger begick våld på kvinnors underliv, det trots att jag hade läst på om mens och saker relaterade till mens i 10-årsåldern i samband med att jag upptäckte flytningar i mina underkläder. Att bomull inte är underlivets bästa vän fick jag kännedom om flera år senare. Jag befarar att den kunskapen inte hade haft någon avskräckande effekt på mig om jag istället hade funnit tamponger i badrumsskåpet som tolvåring.

4 reaktioner till “Mensskyddsbakgrund”

  1. Att de inte informerade om att tamponger kan torka ut underlivet hör nog ihop med att de anser att tampongsjukan är hittepå med tanke på att den orsakades av superabsorbanta tamponger. Då erkänner de ju indirekt. Kanske.
    Men ”Att bomull inte är underlivets bästa vän fick jag kännedom om flera år senare. ”? Sägs det inte att bomullstrosor är bäst för underlivet? Eller är det bara bättre än syntet?

  2. Bomull upptryckt i underlivet kommer att absorbera mer än bara blod, bomullstrosor på kroppen gör ju inte det. De brukar rekommendera bomullstrosor, men det kanske finns bättre material. Oavsett vilka trosor man använder är det bra att lufta sitt underliv när det går och undvika trosor när man är hemma och sover.

  3. Allt fler hittar menskopp, trots att det inte finns nån reklam för det. Pessar funkar också bra som menskopp. Ekonomiskt, smidigt, hygieniskt, miljövänligt och sen tömmer man blodet i blomkannan och har närproducerat gratis gödningsmedel. Vill man ha sex under mens och slippa blodfläcksrisken så har man pessar, blöder man väldigt mycket har man menskopp. Har man inte tillgång till rent vatten när man tömmer, kissar man den ren och sätter in den igen. Menskopp är mycket bättre för slidans slemhinna än tampong och har man cervixpessar så samlar man upp sekretet från livmoderhalsen och kan se utifrån det vilka dagar man är fertil. Kallas Billingsmetoden. ( är inte samma som ”säkra perioder” som är värdelöst). Menskopp och pessar har aldrig orsakat TSS Toxic Shock Syndrom, tampongsjukan, en mycket ovanlig sjukdom men som snabbt kan leda till döden.
    Kunskap är makt!

  4. Apropå bomull och fitta. Bomull är bra på det sättet att det andas (syntetiskt funktionsmaterial är också fittvänligt, om man ska välja trosor). Men stoppar man upp saker i slidan får man tänka på att bomullen i tampongerna är odlat med bekämpningsmedel och blekt, vilket kan (skräckscenario) vara kasst för fittans mående.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.