Klamydia

När jag skyddar mig i sexuella sammanhang skyddar jag mig mot barn. För att göra det använder jag det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara infektioner. Det preventivmedel som bara män kan använda. Förr kallade man användandet av preventivmedel familjeplanering, för mig är kondomer familjebegränsning.

Sedan jag fyllde tonåring har vuxna försökt skrämma mig och andra unga med klamydian. Det är bra att det preventivmedel jag använder också skyddar mot klamydia, men jag kan inte påstå att jag är rädd för klamydia. Jag har erfarenhet av klamydia. Konsekvenserna, en daglig dos antibiotika under en nio dagar kort period och avhållsamhet från alkohol. Jag har mycket erfarenhet av vad som kan ha varit underlivssvamp. Kanske var svampen, som var fruktansvärd, en följd av antibiotikan, det vet ingen helt säkert, men själva klamydian var mild i jämförelse med en vanlig förkylning.

Ska jag säga en positiv sak om klamydian så är det att den avslöjar att unga ligger. Utan klamydian befarar jag att vuxna hade försökt låtsas bort det faktum att unga personer knullar.

Det värsta som kan hända är att du blir steril av klamydian, har sexrådgivare berättat för mig. Det värsta? Jag vill inte ha några barn så sterilitet i sig skulle inte drabba mig, men det är möjligt att sterilitet medför sexuella komplikationer som påverkar sexlivet negativt – jag skäms, men jag har ingen aning. Man har försökt skrämma unga kvinnor med att de kan bli sterila, men jag aldrig hört talas om någon som blivit det av könssjukdomen. Hur vanligt är det?

Att jag inte vill ha barn har aldrig fått mig att överväga att ta bort min fortplantningsförmåga. Det är någonting kvinnor som vill bli ejakulerade i fittan gör, alternativt kvinnor som lever med män som inte klarar av att hålla sig och vill ta det säkra före det osäkra. Jag vill varken ha barn eller bli ejakulerad i, men jag tror heller inte att jag skulle vilja bli ejakulerad i om jag inte kunde bli med barn. Det är klart att man ska undvika ejakulationer i fittan om man inte vill ha barn, men tanken på sexuell reproduktion, vilken är starkt kopplad till fittsprut för min del, får mitt underliv att torka.

Ska man skrämma unga personer till att börja använda kondom är det kanske de unga männen man ska rikta in sig på. Skräm dem med kvinnors rätt att behålla barn män inte vill ha och skyldigheten att betala underhåll för barn man satt till världen oavsett om de var önskade eller ej. Män som ej vill ta ansvar vid tillfälliga sexuella förbindelser genom att använda kondom vill nog inte ta ett minimum av ansvar för ett oönskat barn i 18 år.

P-pillret var säkert en form av frigörelse för kvinnan när det lanserades, men p-pillret har ofrånkomligen bidragit till ett minskat kondomanvändande. Vill du som är kvinna och läser detta använda p-piller eller något annat hormonellt preventivmedel OCH samtidigt skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner skulle jag rekommendera dig att låta bli att berätta att du använder ett hormonellt preparat. Genom att låta bli att avslöja hormonerna förbättrar du ditt ”förhandlingspotential” när du ska lägga fram att sex med dig kräver kondom. Om du berättar om hormonerna finns risken att personen du ämnar ligga med tar kondomkravet personligt eller låtsas göra det för att måla in dig i ett hörn:

”Ser jag ut som en person man bör använda med kondom?”

”Nej nej, det handlar inte om dig, det handlar om…eh”

Genom att inte berätta att du använder ett hormonellt preventivmedel låter du dessutom bli att göda den norm och de män som anser att man kan och ska utgå från att kvinnor alltid är skyddade. Om vi ändå ska prata frigörelse.

9 reaktioner till “Klamydia”

 1. Tror inte sex påverkas av sterilitet rakt av alltid. Däremot blir man ju steril för att man haft skitmycket infektion från fittan och upp, och infektion i girly parts kan nog påverka sexet i sig, även om man inte blir steril.

  Jag tycker det är intressant hur könssjukdomar framställs som nån sorts särskilda hemska sjukdomar, fast de som du säger inte nödvändigtvis är sådär mycket hemskare än halsfluss om man behandlar dem i tid. Vilket kanske fler hade gjort om det inte var så galet skambelagt att ha en könssjukdom.

 2. Hej om man har storablygdläppar vad gör man då kommer jag ha dom i hela mitt liv? Ser ju inte så fint ut..

 3. Tanja,

  det finns en sådan risk om man har burit på STI i flera år är vad jag har hört, men hur stor risken är om man gjort det har jag ingen aning om. Att det finns en risk säger som bekant ganska lite, det är något av ett ickekonstaterande i och med att man samtidigt säger att det finns risker med allt (nähä, menar du?!). Läste alldeles nyligen att risken var stor att bli steril av klamydia från dag 1. Det var en sexrådgivare som borde veta bättre, eller så har hon en helt avvikande syn på vad som är stort risktagande.

  Jag upplevde aldrig att just klamydia var skambelagt (och då har jag upplevt det 2 gånger), kan bero på att jag umgicks med en klick människor som alla hade erfarenhet av det och nästan skämtsamt berättade om att de hade halkat dit några gånger.

  Spontant tror jag att kondylom, som även har det smickrande namnet könsvårtor, är mer skambelagt i termer av att det kan få personer att låta bli att prata om det och att ha sex för att ingen ska få syn på deras könsvårtor. En del klarar knappt av att dra hem ett ONS om de inte rakat benen på några dagar…

 4. ”För att göra det använder jag det enda preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara infektioner. Det preventivmedel som bara män kan använda.”

  Femidom någon? Varför är det ingen som pratar om detta preventivmedel? Utsätter inte kvinnan för en massa hormoner som stundtals har ganska jobbiga biverkningar och är dessutom skönare för både mannen och kvinnan (i min erfarenhet). Tycker att detta är märkligt…

 5. Meeeeeeeeen. Vi har ju wikipedia!

  Klamydia är en infektion som så vitt jag förstår orsakas av bakterier som försvagar slemhinnorna. Ett vanligt ”symptom”, som visserligen kan uppstå ändå, är att man får små sår på slemhinnorna. Man har väldigt bra läkekraft i slemhinnor (i munnen också, t ex) så de läker väldigt snabbt, men utsätts de för mycket stress och många sår kan man få ärrbildningar. När ärrbildningar skapas på livmoderhalstappen eller i äggledarna ökar risken för utomkvedeshavandeskap (det vill säga, ett befruktat embryo slår sig ned på en slemhinna utanför livmodern och orsakar där ett sår/tumörliknande bildning, leder oftast till spontan abort men om embryot växer sig tillräckligt stort kan man få kraftiga eller till och med livshotande blödningar – hormonbaserade preventivmedel hjälper inte mot utomkvedeshavandeskap eftersom hormonbaserade preventivmedel bara diskvalificerar livmodern självt från fosterbärande) och är ärrbildningarna tillräckligt stora kan det bli omöjligt att bära eller föda barn (därav sterilitetshotet).

  Ärrade slemhinnor har kanske färre nervändar än oärrade slemhinnor? Jag vet faktiskt inte.

  I vilket fall är det det som orsakar sterilitetshotet. Man kan få liknande ärrbildningar av annat än klamydia också, typ, allt som… skapar sår. Men det är mycket större risk att man får sår av ”normala” aktiviteter som samtyckessex om man har klamydia.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.