Folkhälsoinstitutets otidsenliga omtanke om kvinnor

Den nuvarande gränsen för så kallat riskbruk av alkohol är 14 glas i veckan för män och nio glas för kvinnor. En rekommendation från Folkhälsoinstitutet, FHI, som saknar vetenskaplig grund. Detta framkommer av ett mejl mellan myndighetens generaldirektör Sarah Wamala och Socialstyrelsen som Dagens Nyheter tagit del av.

Wamala konstaterar att ”det vetenskapliga underlaget egentligen inte stöder lägre gränser för kvinnor än män”. FHI verkar dock inte ha några planer på att göra rekommendationerna könsneutrala. Wamala skriver också ”Vi anser ändå att det inte är möjligt att föreslå en höjning av gränser för kvinnor; det skulle skapa starka reaktioner bland såväl praktiker som politiker”.

Wamala har inget bra svar på varför hon är övertygad om att en höjd gräns för kvinnor skulle skapa oönskade reaktioner och därför är omöjlig att tillämpa.

Agerande missgynnar FHI:s trovärdighet. Det ställer frågor om vad mer som är för känsligt för att berätta. Sakkunniga menar att det är större skillnad mellan individer än mellan män och kvinnor. Andelen kroppsfett och riskbenägenhet är relevanta faktorer.

Gör om och gör rätt. Ta fasta på vad forskningen visar, anpassa rekommendationerna därefter och utgå i fortsättningen från att även kvinnor kan ta hand om sig själva.

5 thoughts on “Folkhälsoinstitutets otidsenliga omtanke om kvinnor

  1. Tar någon FHI på allvar efter vaccinationshetsen inför svininfluensan? De fyller ett syfte för staten (att likt Aftonbladet få oss att gå på det ena och andra), men inte egentligen för dess befolkning.

  2. Hej Johanna!

    Har du någon gång visat dig helt naken på bild som du publicerat på din blogg? Modigt isåfall!

  3. Hej Mackan,

    ja det har jag åtminstone vid ett tillfälle. Kanske fler, men kommer bara på ett just nu.

    Gillar att du skriver ”helt naken”. Många anser nämligen att jag är helt naken i min banner, men jag håller inte med. En bar överkropp är bara en bar överkropp oavsett kön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.