Unga kombinerar heller inte p-piller med kondom!

På Ungdomsmottagningen har jag vid flera tillfällen blivit uppmanad att komplettera kondom med p-piller, men jag har stått på mig och upprepat vad jag anser om p-piller. Nu finns det siffror som visar att unga drar sig för att använda både p-piller och kondom

Under rubriken ”Unga använder kondom endast vid 3 av 10 samlag” skriver Karin Stenqvist, Barbro Lennéer och Stefan Laack att det är vanligt att man inom hälso- och sjukvården ”rekommenderar både p-piller och kondom som skydd vid samlag”. Trion konstaterar att det är ”orealistiskt för de flesta unga i åldern 15–29 år.”. Det är knappast hjärnforskning att det är orealistiskt, men det är bra att det finns siffror som styrker det och att det tas upp på vällästa debattsidor. Jag vill mena att sådana uppmaningar är verklighetsfrånvända oavsett hur gamla de som kopulerar är.

Jag tycker att det är bra om personer skyddar sig och tar ansvar för varandras hälsa, men innan vi förfasar oss över att unga inte alltid använder kondom vore det värdefullt att undersöka hur duktiga vuxenvärlden är på att använda kondom. Frågan är vilken effekt det får att konstatera att unga inte kompletterar p-piller med kondom. Kommer Ungdomsmottagningen att sjösätta satsningar som syftar till att få unga kvinnor att tycka att det är högst nödvändigt att tillsätta kroppen hormoner och kräva kondom vid samlag eller kommer man att erkänna att sådana satsningar uppenbarligen är dömda att misslyckas.

Att vuxna uttrycker att unga är omogna har jag hört till tristess. Det märkliga är när samma personer förväntar sig att unga skulle vara mer ansvarsfulla än vad de själva är vid sexuella förbindelser. Det skulle mycket väl kunna vara så att unga är det, men vuxna borde kanske fundera på att föregå med gott exempel. De flesta vuxna i heterosexuella relationer tycks förlita sig på något hormonbaserat preparat för att mannen ska kunna ejakulera i kvinnans underliv. Jag hör sällan om monogama vuxna som kombinerar hormonbaserade preventivmedel med kondom, men det går säkert att hitta några

Innan man uppmanar personer att använda olika preventivmedel, slicklapp är ett bra exempel, bör man fundera på om det man säger har en fot i verkligheten eller om det är rena utopier. Om du själv aldrig skulle tänka dig att använda slicklapp eller att kombinera p-piller med kondom bör du fråga dig själv varför du tror att alla andra kan tänka sig det. Då kondom för närvarande är det enda preventivmedel som skyddar mot graviditeter och könssjukdomar är det alltid bra att ha i åtanke att kampanjande kring preventivmedel som bara skyddar mot det förstnämnda riskerar att påverka kvinnors möjligheter att kräva kondom negativt. Det borde i alla fall inte vara hjärnforskning att p-pillernorm minskar kondomanvändandet.

7 thoughts on “Unga kombinerar heller inte p-piller med kondom!

 1. I ena sekunden säger dom att det enda som skyddar mot allt är kondom och att det är så sjukt viktigt att använda i kondom och i nästa ska man kombinera både p-piller och kondom, som att kondomen ändå inte är riktigt att lita på. Och hur tänker dom egentligen att en ungdom ska ha råd att köpa både p-piller och kondomer? P-piller är visserligen billigare när man är yngre, men dom är ändå inte gratis och kondomer är, enligt mig, rätt dyra om man ska ha mycket sex.

  Jag har slutat med p-piller sen några månader tillbaka och det har inte påverkat mitt sexliv negativt att alltid använda kondom. Jag kan dock känna att min kropp fortfarande är ur balans, att min fitta fortfarande inte blir lika våt som den brukade bli när jag inte ätit p-piller på över ett år. Hur länge sitter effekterna av p-piller kvar i kroppen? Är det någon som vet?

  Hur som helst: Av hela mitt hjärta hatar jag p-piller.

 2. Emelie:

  Stämmer! De underskattar kondomen när de råder personer att använda både och. De som ger sådana råd får panik när det kommer en undersökning som visar att färre använder p-piller. De överväger inte ens att det kanske beror på att fler övergått till hormonfria preparat. Jag vet inte om det är så, men det kan mycket väl vara så och i sådana fall är det ju positivt.

 3. Jag märker ofta av att det är helt acceptabelt att vilja skydda sig emot graviditet, men inte alls lika acceptabelt att vilja skydda sig emot könssjukdomar. Har man risk för att fa en könssjukdom maste det bero pa att man är för promiskiös etc. Därför är det svart att be om kondom om killen vet om att man käkar piller, för ”man är ju redan skyddad”.

  Sen känns väl en könssjukdom mer abstrakt, enklare att tänka ”oddsen är väldigt sma” etc. Tror manga aldrig skulle riskera graviditet fran samlag, medan att riskera könssjukdom är mer OK. Därför tror jag att fa använder kondom – de käkar ju piller.

  Numera bor jag i Sydamerika och här märks det ännu tydligare att kondomer inte är helt rumsrena. Tjejer som vill ha kondom är ”horor” och alldeles för promiskiösa.

  Och abort är olagligt i nästan alla sydamerikanska länder. Här i Chile är det olagligt under samtliga omständigheter, som jag förstatt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.