Könat kroppsäckel!

En av mina favoritkrönikörer Fridah Jönsson skriver om ett av mina favoritämnen, nämligen mens. Hon undrar varför kvinnor blir äcklade av mens. Det är framförallt kvinnor som känner ett behov av att markera sitt obehag inför mensblodet, skriver hon och det är också mina erfarenheter.

Det finns en del saker man med all rätt kan klaga på kring mens om man har den läggningen. Mensvärk, att mensblodet torkar ut underlivet, kraftiga blödningar, humörsvängningar och att personer tackar nej till att ha sex med en till exempel. Det är klart att kvinnor klagar på mensvärk och kraftiga blödningar emellanåt, men fokus är framförallt på mensblodets inneboende äckelfaktor.

Det kan tyckas naturligt att de som bär på mensblodet är mer äcklade av det än de män som inte har någon erfarenhet av kroppseget mensblod, men det förklarar inte behovet av att berätta att man tycker att mens gör en äcklig och därmed indirekt att kvinnor i allmänhet är äckliga några dagar varje månad.

I vanlig ordning tror jag att det beror på att kvinnor förväntas vara fräscha på en nivå som är bortom en fräsch man. Jag hör sällan män prata om att de tvättar händerna med tvål efter varje toalettbesök, använder tops regelbundet. duschar och byter underkläder varje dag. Jag vet kvinnor som duschar innan de besöker gymmet och glatt berättar om det, men jag vet inga män som gör det.

Ska man vara fräsch ingår det att ta avstånd från mensblod av någon anledning.

2 thoughts on “Könat kroppsäckel!

  1. Jag tror det här dök upp på tanjas blogg för ngra månader sedan, och som ngn påpekade då så ÄR ju mensblod, liksom t.ex. sperma och flytningar, defenitionsmässigt äckliga. De är kladdiga och okontrollerbara och de kommer ur kroppsöppningar och, well, blä. Sen har du nog rätt i att just mensblod får oförtjänt mycket skit, speciellt som det inte blir rikigt äckligt förren det varit ute ur kroppen en stund, men att just sperma och fittlubrikation slipper har väl snarast att göra med kontext, att man vill ha sex och därmed står ut med det? När jag är klar med sex (ej längre upphetsad) tycker iallfall jag att det nästan alltid är alldeles för kladdig för att jag ska stå ut utan att duscha, tex.

  2. Jag är positiv till mens, sperma och lubrikation och måste medge att män som vill duscha på direkten efteråt (de finns) är rätt tråkiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.