Sexmonopolet om fisting!

Nästa person ut att kritisera RFSUs påstådda ”sexmonopol” är Bitte Assarmo. Redan i första stycket drar hon fram analsexkortet: ”Istället fortsätter man närmast krampaktigt att ställa sig bakom RFSU: s sexualsyn. Och ställer sig följaktligen också bakom en sexualetik som beredvilligt informerar barn och ungdomar både om analsextekniker och om fisting.” Fungerar det 2011? Föräldrar som inte vill att deras tonåringar ska ha sex tycker väl att oralsex är tillräckligt allvarligt?

Vidare skriver Assarmo: ”Fisting, eller fistfucking, innebär att man för upp hela handen, och ofta en bit av underarmen, i en kvinnas vagina (eller för all del i både mäns och kvinnors ändtarm, men det behandlas mer ingående och detaljerat av RFSL). RFSU: s sexrådgivare försäkrar på hemsidans frågelåda att det inte är farligt, och beskriver utan minsta betänklighet hur man ska gå till väga för att få in hela handen i sin sexpartners vagina. Informationen om de påtagliga skaderiskerna är bristfällig som så ofta när det gäller RFSU: s sexualsyn; man nöjer sig med att påpeka att man bör tvätta händerna om man ”fistat” ändtarmen innan man tar itu med vaginan. Underförstått: det är helt okej och fullkomligt normalt att köra upp knytnäven i partnerns röv också.”

Påståendet om att RFSU knappt nämner riskerna fick med att börja söka i frågelådan, för det är varken bra när RFSU förminskar eller förstorar risker. Kan det verkligen vara på det sätt som Assarmo beskriver?

Bedöm själva!

Håller ni med om att RFSU ”nöjer sig med att påpeka att man bör tvätta händerna om man “fistat” ändtarmen innan man tar itu med vaginan.”? Dessutom ohederlig debatteknik att inte länka källan. Det gör att läsaren får förhålla sig till Assarmos bild av verkligheten som är präglad av hennes subjektiva syn på sex.

Frågeställaren ger ett ansvarsfullt intryck. Frågeställaren vill försäkra sig om att fisting inte är farligt och att det inte gör ont för den som blir fistad. RFSU svarar att det inte är farligt om du vet vad du gör, är lyhörd, minskar handens omkrets så mycket som möjligt, är försiktig, om du inte byter hål och om du använder rikligt med glidmedel. Det är helt klart farligt om man ignorerar alla dessa råd, men utgångspunkten måste vara att bedöma hur det är när det görs korrekt i de fall där det är någorlunda enkelt. Om endast en på hundra kunde fista på ett ansvarsfull sätt hade det varit ett minimumkrav att nämna det, anser jag, men RFSU beskriver någonting som många fler än så borde vara kapabla till.

Det vore bra om Assarmo kunde beskriva vad hon saknar utöver att det borde stå att det är farligt. Borde inte RFSU ”utan minsta betänklighet” beskriva ”hur man ska gå till väga för att få in hela handen i sin sexpartners vagina” om det är just vad föreställaren vill ha svar på?

Att skriva att det är farligt rakt av vore helt enkelt inte sant. Fisting kan vara farligt liksom vaginalsex eller någon annan sorts sex om det inte sköts korrekt. Av RFSUs svar att döma är det heller inte frågan om att ”köra upp knytnäven i partnerns röv”. Det är Assarmos sätt att beskriva en företeelse hon inte gillar. Vad man bör poängtera är att analen kräver ännu mer lyhördhet och försiktighet än kvinnans underliv. Alla är inte vana analsex och analen lubricerar inte vid upphetsning, vilket fittan gör. Att skadorna som kan uppstå vid ej korrekt skött penetrerande analsex kan vara värre än skadorna vid vaginalsex kan också nämnas. Faran är när man börjat slappna av och tycker att man kan göra någonting ansvarsfullt, det är då man brukar misslyckas med saker oavsett vad det gäller. Man får inte glömma bort att vara lyhörd och varsam bara för att man fistat fem gånger smärtfritt. Analsex är sexets överkurs, som Manne Forssberg sa när han var och pratade sex i skolaulan för några år sedan.

Kanske måste man förtydliga hur mycket rikligt med glidmedel är, för jag vet en del som läst på men som ändå underskattar vikten av glid vid analsex och inte riktigt har förstått vad RFSU menar med riklig mängd. Vidare kan man nämna att när man tvättar kuken och händerna efter analsex så är det tvål och vatten som gäller. En annan grundläggande sak man borde nämna är att analsex kan kräva planering innan det äger rum om man är ovan att ha det och inte är särskilt bra på att slappna av naturligt.

Slutligen är trenden av att personer som befarar att de ses som pryda kommer ut som pryda i tron att det avväpnar deras meningsmotståndare pinsam. För mig spelar det ingen roll om de pryda är öppen med det eller ej då jag i allmänhet tycker att pryda människor är tråkigare och borde ha ett mindre inflytande över sexualpolitiken. De som vill avskaffa allt vad kultur heter borde kanske inte sitta i kulturutskottet och de som vill lämna EU borde kanske inte kandidera till EU-parlamentet. Det samma borde gälla sex. Kalla det inte sexualundervisning om ni egentligen vill ha avhållsamhetsundervisning.

7 thoughts on “Sexmonopolet om fisting!

  1. RFSUs rad ar i stort sett bra, men det borde nog papekas att en hel del manniskor, speciellt unga ar mer naturligt tranga an andra och inte kan eller bara med mycket forberedelser, jobb och stora anstrangningar kan bli fistade. RFSU lutar sig nu mot att alla som vill (kanske i en del fall bara vara vara till lags?) ocksa kan, DET ar av egen erfarenhet inte riktigt sant. Vad det galler analfisting sa ar jag sjalv ett levande exempel att det trots att man sjalv vill gar att bli skadad mycket allvarligt trots att det som gjorts heller knappast kan kallas vald. Sa jo, Assarmo har fel i det mesta, men RFSUs tumregler ar trots det i mitt tycke otillrackliga.

  2. Jo, jag tycker att vissa viktiga förtydliganden kan vara på sin plats vilket jag också nämner.

    Assarmo har inte bara fel, hon är uppenbarligen inte läskunning eller direkt lögnaktig när hon påstår att RFSU svarar om knytnävar i röven (det om att minska omkretsen och hålla fingrarna raka missade hon uppenbarligen) och nöjer sig med att informera om tvättning vid ”hålbyte”.

  3. Bra inlägg. Man kan om man vill anmärka på mycket vad gäller RFSU. Men att gå ut och skriva en hel artikel om fisting och hävda att det skulle vara representativt för hela deras verksamhet, det om något är vilseledande.

  4. Tackar! Det känns småaktigt att leta fram ett svar ut frågelådan att haka upp sig på. Jag undrar ”Kunde du inte hitta något mer väsentligt?”. Det finns massor av saker att förbättra, men fistingexemplet var inte tillräckligt hårresande utan överdrifter, måste Assarmo ha resonerat och då är det kanske taktiskt, om än ohederligt, att inte ens länka fistingsvaret.

    Tycker att svaret kunde ha varit bättre, men oseriöst att inte ge några förslag utöver varningstext om att det är farligt (vilket Assarmo menar) och kanske någon finstilt text om att det är ”onormalt”. Assarmo borde veta att det inte är RFSUs huvudsakliga syssla och intresseområde att fördöma sexuella praktiker på grund av dess normalitet.

  5. Är det inte lite så att mycket av vad man personligen tycker om fisting och annat påverkar ens uttalande och inte alltid opartiskt även om man ibland borde vara det? JAg tycker personligen att det är klart ointressant med fisting men säger att det givetvis är upp till var och en. Kan inte alltid vara lätt just när det gäller olika sexvarianter och intresse

  6. Mycket bra inlägg. Det är bra att det finns folk som faktiskt kollar upp saker och ting innan de uttalar sig. Hade bara en sak att säga om det sista du skrev där; att de som vill lämna eu inte heller borde kandidera till dess parlament. Man behöver inte gilla ett system för att vilja göra det bästa man kan av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.