Unga är inte värda att tas på allvar!

Minns de vuxna som uppmanar andra vuxna att inte ta unga personer på allvar hur det var att vara ung och inte bli tagen på allvar? Jag frågar eftersom att två välföljda personer på Twitter den senaste veckan skrivit saker på det temat. Har de lyckats förtränga hur det var att inte bli tagen på allvar? Hur det var att få höra att ens åsikter var en konsekvens av ens låga ålder? Åsikter som de ansåg inte var värda att bemöta. Tillhör de kanske den minoritet som aldrig formulerade en kvick tanke under sina unga år? Jag har svårt att tro att så är fallet, men oavsett vad tycker jag inte att det är okej att uttala sig så om unga. Det är åldersrasism.

Uppmana personer i din omgivning att inte ta funktionshindrade, svarta eller kvinnor på allvar och reaktionerna lär inte låta sig vänta. Att det är okej att fälla motsvarande kommentarer om unga beror till stor del på att det är vanligt och allting som är vanligt normaliseras och tillåts till slut passera utan att särskilt många höjer på sin ögonbryn. Det kan också vara ett sätt att ge igen för att de själva blev illa behandlade som unga, men det är inte särskilt konstruktivt eller vettigt att ta ut det på personer som inte gjort en någonting.

Om någon ung argumenterar (!) för att man borde bemöta unga med samma respekt som man behandlar andra med kan han eller hon avfärdas med att han eller hon bara går sina egna intressen. Jag har hört och läst den sortens invändningar till tristess. Få personer som i övrigt är vettiga, vi kan ta de två personerna på Twitter som exempel, skulle säga så till funktionshindrade som vill ha ett bättre bemötande eller personer som kämpar för demokrati.

Med det sagt finns det ett fåtal personer som inte låter elaka tillmälen om unga passera obehindrat. Personer som tycker att det är minst lika tvivelaktigt att kalla en ung kvinna fjortis som hora. De inger hopp när många vuxna gång på gång förminskar unga personer, deras åsikter och erfarenheter.

5 reaktioner till “Unga är inte värda att tas på allvar!”

  1. håller med. insåg häromdagen att det där är varför ungdomar och barn gillar mig så mycket, för att jag tar dem på allvar, lyssnar på dem och respekterar deras åsikter och ser dem som självständiga individer med egna tankar, känslor och viljor. har enormt svårt att acceptera att det är ok att bespotta folk pga deras ålder, oavsett om det är att de är ”för unga” eller ”för gamla” för att ha rätt till egna åsikter. det är ett äckligt jävla översittarbeteende.

  2. Du har helt rätt. Och det är synd, för i vanliga fall har jag stor respekt för de båda. Jag blev lite chockad över tweetsen, för att jag väntade mig så mycket bättre från dem.

  3. Dokkou: Tack!

    Isak Gerson: Tycker också att de är rimliga i vanliga fall, men i sammanhang där unga nämns verkar det som att all ambition att tänka innan man talar upphör att existera. Den första twittraren brydde sig inte alls om kritiken (såg din kommentar också), den andra svarade inte ens.

    Henric: Om det vore så väl att det fanns ett ord för systemet som påbjuder att unga hånas av de äldre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.