Förledande av ungdom uppmärksammas

Det var nog många som inte kände till lagen om förledande av ungdom innan en privatperson anmälde filmen Sex på kartan som RFSU och Utbildningsradion står bakom. ”Enligt Karin Annikas Persson, som är föredragande hos JK, har enbart två eller tre ärenden med rubriceringen förledande av ungdom skickats till Justitiekanslern de senaste tio åren.” Det har skrivits en hel del om anmälningen och flera har blivit upprörda, men jag kan verkligen inte förmå mig själv att bli upprörd över att en privatperson inte tycker att det är bra att public service sänder sexualundervisning som riktar sig till personer under 15 år.

Hur många anmälningar lär inte andra program få av privatpersoner? En del skickar in JK-anmälningar för att det regnar uppenbarligen. Att jag som menar att vi lever i ett samhälle där sex är tabu och inte ett samtalsämne vilket som helst skulle bli förvånad över att någon är motståndare till att unga ges undervisning om sex, det händer bara inte. Jag undrar i vilken värld man lever om man blir det. Jag som nästan uteslutande umgås med sexpositiva personer, eller åtminstone personer som gärna pratar om sex, skulle gärna vilja leva i den, men det under förutsättningen att den är sträcker sig längre än någons bekantskapskrets.

Mer anmärkningsvärt är att vi har en lag om förledande av ungdom.

Kap 16. 12 § Den som bland barn eller ungdom sprider en skrift, bild eller teknisk upptagning som genom sitt innehåll kan verka förråande eller eljest medföra allvarlig fara för de ungas sedliga fostran, döms för förledande av ungdom till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (1998:1444).

Den känns som från en annan tid. I ett bra samhälle hade anmälningen bidragit till en diskussion om huruvida den är obsolet. Vi får se det från den ljusa sidan istället, det är en underhållande lag och den har givit uppmärksamhet åt en sexualupplysningsfilm. Den påstådda sexualiseringen säljer.

3 thoughts on “Förledande av ungdom uppmärksammas

 1. ”Så varför tillåts en marginaliserad organisation med extremliberal syn på barns sexliv tvinga på dessa föräldrars barn lektioner i analsex innan de ens är lovliga” skriver Roland P. Martinsson i SvD.
  Oh my God!! säger jag nog inte, (men inte långt ifrån!)
  RFSU en ”marginaliserad” organisation!!??? Utan RFSU och dess idoga arbete för människors rätt till en trygg sexualitet, så skulle nog preventivmedel fortfarande ha varit förbjudna, och sjukhusen fulla av kvinnor med sviter efter olagliga aborter ända fram till, tja 1970? *
  Och tyvärr behövs RFSU fortfarande, så länge folk som han sprider sina bakåtsträvande åsikter i en av landets största tidningar, OCH så länge som frågespalter och webbforum fylls med frågor från oroliga tonåringar.

  * http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/RFSUs-historia/

  (Sedan kan man ha åsikter om huruvida sex har spridit sig nedåt i åldrarna. Min 75-åriga morsa vill inte gärna berätta rent ut om vad hon höll på med som 14-åring, år 1950, och jag säger inte till henne vad jag höll på med i samma ålder, 1973…)

 2. Enligt lokal tidningen i Umeå (där anmälan skedde) anmälde personen filmen som barnporr, inte som förledande, den rubriceringen satte tydligen polisen på eget bevåg. Personen uttryckte sig som så att när han sett filmen tydligt ansåg att det var minderåriga som befann sig i sexuellt explicita situationer och att den där med enligt lagen ska klassas som barnporr.

  Nog för att saken i sig säkert är intressant att diskutera från flera olika vinklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.