Det avbrutna samlaget som aldrig avbröts

Förlåt för att jag tjatar om avbrutet samlag, men bara ett sista inlägg på temat. En kvinna på Familjeliv undrar om någon har blivit gravid av avbrutet samlag och det är en motiverad fråga. Flera av Familjelivs medlemmar påstår att de har blivit gravida av det och jag har även hört och läst personer påstå det tidigare. Varje gång jag hör någonting dylikt undrar jag om de menar att de blev gravida av den så kallade försatsen eller om de menar att de hade avbrutet samlag med mannen som ejakulerade i dem.

När jag har avbrutet samlag med någon drar inte mannen ur kuken två sekunden innan han känner att han håller på att gå för att sedan ejakulera över min kropp, men jag har förstått att det är ganska vanligt att personer har ”avbrutet samlag” på det sättet och det är klart att mannen kanske förr eller senare tappar kontrollen och råkar ejakulera i kvinnan vilket kan leda till graviditet. Menar de som har avbrutet samlag på det sättet att de hade avbrutet den gången då mannen helt eller delvis råkade ejakulera i kvinnan?

Ibland när avbrutet samlag diskuteras nämns procentsatser och hur osäkert avbrutet samlag är i förhållande till andra preventivmetoder, men då inkluderas de ”avbrutna samlagen” som männen inte klarade av att avbryta. Mannen vet förmodligen varför han misslyckades med att avbryta samlaget, men för kvinnan är det svårt att uttala sig om mannens intentioner. Antingen råkade han ejakulera i kvinnans underliv eller så gjorde han det medvetet.

Det är ologiskt att ta med misslyckade avbrutna samlag när man jämför avbrutna samlag med andra preventivmetoder. Ska ni göra det förväntar jag mig att ni tar med alla de kvinnor som glömmer bort att ta sina p-piller i beräkningen, det vill säga misslyckas med den preventivmetoden, men det gör man inte.

Säg gärna att alla män inte är lämpliga att ha avbrutna samlag med (ledtråd: de som inte kan avbryta till exempel) och ifrågasätt gärna hur enkla männen som kan ha det är att identifiera, men att utgå från de som inte kan ha avbrutna samlag och säga att risken är stor att du råkar bli gravid av det är knappast seriös riskbedömning.

4 thoughts on “Det avbrutna samlaget som aldrig avbröts

 1. Om man räknar med bortglömda och uppspydda p-piller när man bedömer p-pillrens effektivitet, beror väl på vad man vill veta. Ibland är man intresserad av hur effektivt själva pillret är i sig, och i andra fall vill man veta hur det fungerar i praktiken. Om man borde räkna in det eller inte beror på syftet med räknandet.

  Jag har för mig att min ganska undermåliga sexualundervisning i grundskolan på 70-talet i alla fall nämnde det här som två källor till varför p-piller i praktiken hade en effektivitet som låg under 100 procent.

 2. Vi fick också höra att p-piller var nästan 100% säkra, men kondomen ifrågasattes som preventivmetod, vilket den görs fortfarande av personer som till exempel föreslår unga kvinnor att kombinera p-piller med kondom.

  De flesta vill nog veta hur p-piller verkar om man kommer ihåg att ta dem varje dag och behåller dem i kroppen. Det köper jag.

  Jag tycker att man ska tala om p-pillrets säkerhet när det används rätt (samt om biverkningar), vilket man gör i dag. Det gäller även kondomer, man brukar säga att kondomer är säkra om de används korrekt. Man brukar också nämna vad som kan gå fel vid p-piller- och kondomanvändning och hur man kan ta itu med eventuella snedsteg, vilket är högst nödvändigt.

  Vad gäller avbrutet samlag pratar man inte avbrutnas samlag om det sköts korrekt utan utgår från människor som misslyckats i de fall där mannen inte avbröt.

  Det vore f.ö. spännande att ta del av någon studie som bevisar att man KAN bli gravid av den så kallade försatse OCH att risken är ganska stor. Om man bara KAN bli gravid av den och risken är minimal vore det inte helt fel att säga det, men folk tycks ha ett känslomässigt negativt förhållande till avbrutet samlag, varför de utgår från människor som inte kan ha det och förnekar de som har det ansvarsfullt i flera år.

 3. Jag antar att det är svårt att studera det där med graviditetssannolikheten av försatsen i praktiken. Du kan ju inte gärna utförs studien på andra än de som vill ha barn, så redan där har du ett urvalsproblem. Sen ska man kolla att det faktiskt bara är förstasen som kvinnan får i sig. Och så ska de som vill ha barn gå med på att bara ge respektive ta emot försats under tiden som studien pågår.

 4. I och med att det ibland sägs att risken är stor att bli gravid av försatser tycker jag att de borde ha någonting att gå på annat än rena gissningar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.